• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Maj 2012

reklama
Witajcie,

Jestem czerwcówką 2012 i 2,5 tygodnia temu urodził się mój synek :-)
Podczytuję Was regularnie, bo na Waszym wątku jest o wiele więcej porad dot. opieki na Maleństwem w porównaniu z naszym wątkiem :tak:

Piszę teraz z prośbą...bo kilka dni temu czytałam u Was dosyć długiego posta (przeklejonego chyba przez którąś z dziewczyn z innego wątku) a propos róznych aktywnosci i zabaw z Malenstwem...co mozna zrobic z takimi kilkutygodniowymi maluchami...
Czytałam go niedawno i zapomniałam go sobie gdzies skopiowac, bo rady naprawde były super, a teraz nie mogę go znaleźć :wściekła/y::-( przejrzałam wszystkie wątki dot. opieki nad dzieciatkami i nic...

Jesli któras mogłabym pomóc to byłabym wdzięczna...
Pozdrawiam ciepło :)

Ze swojej strony mogę poradzić Ci masaż brzuszka, rączek i stópek (tak radziła nam położna, po pierwsze chodzi o kontakt z dzieckiem, a po drugie o pobudzenie receptorów). Ja np. często w ciągu dnia, kiedy mój Maluszek nie śpi leżę obok niego i sobie "rozmawiamy", przemawiam kojącym głosem... Można próbować obracać go na plecki na ok. 2 minuty w ciągu dnia i masować plecki... Ja swojemu dodatkowo puszczałam karuzelkę... o dziwo był nią w jakiś sposób zainteresowany ;-) Mam nadzieję, że coś pomogłam ;-)

Witam,
u nas dziś dzień na wysokich obrotach. Udało mi się sprzątanie i układanie bardzo podgonić, a po południu dwie psiapsiółki ugościć i po ich wizycie jeszcze z dzieciakami i M. na spacer pójść, dlatego teraz zupę gotuję, aby mieć co małej do klubu spakować, bo jutrzejszy dzień zapowiada się równie intensywnie.
Spokojnej nocki Wam życzę!

Jesli chodzi o zabawy z malutkimi maluszkami, to wzuc na google haslo zabawa z noworodkiem, a wyskoczy trohe ciekawych artykulow.

Wczoraj spedzilam gozine na rozmowie z Beata-Fiore. Leo rozwija siebardzo dobrze. Niestety wszyscy co jakis czas walcza zbolacymi brzuszkami. Pozdrawiam as serdecznie w jej imieniu :) niestety wciaz maja problem z internetem.

Co to siedzis dzieje? Wszystkie tak dlugo spia czy z dziecmi na rekach?

U nas wczoraj potworie lalo do dzisiejszego poranka wlacznie. Na szczescie kolo poludnia wyszlo slonce i bylismy na spacerze, a po zrobilam wietrzenie i maly jeszcze godzine spal przy otwartych drzwiach, az zmarzlam :P teraz wisi nacycu, amama jednym palcem klika.

Witam :)
Nie śpię od 6 ale korzystam z tego że moje dziecię nie wyje i nie wisi mi na cycu tudzież na mnie i ogarnęłam trochę mieszkanie. Wczoraj była jakaś masakra. Ulka rozwyła się na spacerze i tylko cyc pomagał. W efekcie powisiała dwie godziny z przerwami i jakoś do kąpania dotrwała. Już sama nie wiem o co chodzi. Kolka to raczej nie jest bo brzuszek owszem- twardy ale tylko jak wyje aż do histerii. Kupki robi, bączki puszcza. Nawet się zastanawiałam czy ja kryzysu laktacyjnego nie mam, ale jak jej po kąpieli dałam cyca (po wcześniejszym 2 godzinnym wiszeniu) a potem jeszcze podałam butlę bo było ryzyko, że za mało wyssała to wypiła tylko 20 ml. Więc raczej nie kryzys. Pozostaje jeszcze ten skok rozwojowy bo faktycznie jest bardziej marudna i potrzebuje więcej uwagi. Nie mogę się chusty doczekać, może wtedy będzie nam łatwiej

Witam, ja też nie śpię od 7:00, ale pracy mam masę.
Młody jeszcze w wyrku z tatusiem, młoda baję ogląda, więc ja z wolnego czasu korzystam.

Maciek się zaczął świadomie uśmiechać, dołeczki w policzkach mu się przy tym robią i wygląda ślicznie:happy: Paluszkiem go drażnię po nosku, ustach i brodzie - uwielbia to. No i oczywiście buziaki i przytulaski z mamusią są u nas na topie:-)

Czy Wasze dzieci tez już tak sztywno trzymają główkę? Mój to już nawet kieruje ją tam gdzie chce i mimo, że ja trzymając go na rękach się obrócę to on nadal umie głowę w wybranym przez siebie punkcie utrzymać. Moje przyjaciółki wczoraj w szoku były, jaki stabilny i wielki jest:happy2:

jeśli chodzi o masaż "rozrywkowy" to należy go zacząć od stópek i iść w górę - warto użyć do tego oliwki lub balsamu, będzie delikatniej. no i ręce mamusia musi mieć ciepłe, bo inaczej nici z przyjemności.
obracanie też jest świetne i pomaga Maluszkom zdobywać nowe umiejętności.
a skoro o tym mowa..
Elvie - moja Hanusia też jakaś taka sprytna, czasem mnie to cieszy, a czasem martwi, bo czy 1,5 miesięczne dziecko potrafi podnosić główkę opierając się na rączkach? obracanie główki za ciekawą rzeczą to już standard - wiele czasu spędzamy chodząc po domu - każdy pokój ma inny kolor i Hanusia aż otwiera szeroko oczka ze zdziwienia i zaciekawienia:)

nie wiem, czy hania uśmiecha się świadomie, czasem myślę, że tak (podobnie jak u elvie działa smyranie po brodzie:D), jak zacznę do niej mówić i robić wariactwa z głosem, to też się śmieje, ale czasem nic, więc nie wiem, czy to przypadek, czy nie..

pogoda się uspokoiła - chłodno jest, ale deszczu nie widać, więc w sam raz na spacer, jazdę do sklepu, albo normalne oddychanie:)
załatwiłam sobie gardło tym upałem - wypiłam litry lodowatego soku i mówić nie mogę, a dobrze wiem, jak się kończy u mnie picie zimnych napojów.. ehh.. i tak kocham słońce i upały też;p

reklama
ja od 5 już nie śpię:)
Moja mała bardzo sztywno trzyma główkę ,nawet jak się ja nosi nie trzeba trzymać główki(chociaż awaryjnie i tak to robie)
co do uśmiechania to robi to bardzo często:) i oczywiście świadomie no ale w końcu skończyła juz 2 miechy wiec chyba to normalne;)
Najlepsze jest to ,że świadomie gaworzy i zdaje sobie sprawe z tego,ze moze wydawac nowe dzwieki i strasznie ja to cieszy:P wczoraj powiedziala tak komicznie 4 razy NIE . ehhehehe :-D
słodko zmienia głosik jak cos tam proboje mówić:) a najlepsze jest to jak sie czasem cieszy i piszczy az z radosci;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry