Wrzuciłam Wam jakiś czas temu info od Suzi ,ale mi się nie wkleiło.
Suzi nie odbiera telefonu tylko pisze SMSy ,bo po lekach ,żle się czuje.
Dostaje Relanium .
Jak wszystko będzie dobrze ,to w piątek wyjdzie do domu.;-):-):-)
Pozdrawia wszystkie majówki.
Mam do Was pytanie, pani w sklepie mi powiedziała że na początku trzeba dziecko ubierać w kaftanik a nie w body bo wtedy pępek szybciej się zagoi, bo ma być odkryty. Czy to prawda?

To zależy ,niektórzy mówią ,że wystarczy tylko pampers z wycięciem.
Prawdę mówiąc i kaftanik i body zakrywają pępuszek i na wierzch jeszcze śpioszki idą ,więc i tak od na wierzchu nie jest .;-)
Nie ważne, że Twoje umowa wygasa z końcem roku, wg Kodeksu Pracy umowa przedłuża się do czasu porodu, bez względu na to czy jesteś w grupie osób do zwolnienia czy nie. Skontaktuj się z kimś w Twoim mieście, kto zajmuje się prawem pracy.
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny
uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę
zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo
na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego
miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub
urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.
Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją
związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie
innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres
pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia
pracownicze.
Dokładnie tak.
Świadczenia się należą i nie ma przepuść.
Jeśli ktoś tego nie uznaje to jawna dyskryminacja i podlega pod prawników.
Miałam to na szkoleniu z prawa o niedyskryminacji ostatnio.;-)
Ja ubierałam tylko w body,w wannie pępek normalnie przemywałam,nie używałam nic bo w UK nie zalecają. Odpadł sam po 5 dniach.
U nas przemywa się przy każdej zmianie pieluszki.
Dla Klaudusi miałam do tego celu rozrobiony czysty spirytus ,ale ona miała mega grubą pępowinę ,bo było kawał baby z niej.
Siedziała skubana ponad tydzień

Dla Kubusia kupowałam gaziki Leko
LEKO GAZIKI DO DEZYNFEKCJI I OCZYSZCZANIA SKÓRY *100 SZT. - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl