ANiazetka dzięki za pomysł, jest super i już o nim nawet myslałam, ale słyszałam , że z dotacjami wcale nie jest tak łatwo, sam koszt adaptacji pomieszczeń , energetyka, zabezpieczenia, dostosowanie sanitariatów ,zakupu urządzeń, zabawek to koszt ok 100 tys tak myśle. Nawet jakby udało sie zdobyć dotacje w maksymalnej kwocie, to i tak 20 procent wkładu własnego musisz wtopić, poza tym miesieczne utrzymanie przy 24 dzieciach to koszt utrzymania 3 pracowników, w tym pielęgniarki,plus kucharki, co daje konieczność płacenia pensji czwórce ludzi, przydałby sie ktos na pół etatu, w przypadku urlopów, opłata wynajmu lokalu , własciwie dwupokojowego mieszkania, zakup srodków higienicznych, pampery, chusteczki, kremy nawilzajace, sliniaczki, środków czystości, opłlata za prad wode i gaz, i gotowanie, zakup ekologicznych produktów, zdrowego miesa na zupki, owoce, jogurciki wiecie 4 szt - 10 zl, wieć przy pełnym oblożeniu miejsc nie wiem ile musiałoby to kosztowac rodziców bym ja miała pensji 2000 tys