• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Maj 2015

Tak katagorka nalezy ci sie roczny 80% platny. Tylko musisz jak urodzic zlozyc wniosek ze chcesz odrazu roczny.
Ja sadze ze kolo 10 miesiecy moze 9 miesiecy posle dzidziola do zlobka zeby sie zdazyl na spokojnie zaklimatyzowac. Poza tym rok to taki truddny moment bo wiele dziexi przechodzi wtedy lęk separacyjny i moze to byc bardziej klopotliwe dla dziecka. Lepiej zeby przyzwyczail sie do zlobka i do tego ze mama zawsze wraca przed tym lękiem.

reklama
Tak katagorka nalezy ci sie roczny 80% platny. Tylko musisz jak urodzic zlozyc wniosek ze chcesz odrazu roczny.
Ja sadze ze kolo 10 miesiecy moze 9 miesiecy posle dzidziola do zlobka zeby sie zdazyl na spokojnie zaklimatyzowac. Poza tym rok to taki truddny moment bo wiele dziexi przechodzi wtedy lęk separacyjny i moze to byc bardziej klopotliwe dla dziecka. Lepiej zeby przyzwyczail sie do zlobka i do tego ze mama zawsze wraca przed tym lękiem.

Dziękuję za odpowiedź. Ja też zapisuje odrazu po urodzeniu do zlobka bo trochę się czeka.namiejsce.

Ależ mnie wkurza nasze prawo... :crazy:
Mam umowę o dzieło, więc nie mam żadnych urlopów. Jak nie pracuję, to nie dostaję ani złotówki.
Myślałam, że mogę wysłać męża na urlop macierzyński, żebym mogła wrócić do pracy i znów mieć jakiekolwiek pieniądze. Ale nie.. Tak się nie da. :-(
Ten kraj jest popaprany. :-(

Urlopem macierzyńskim rodzice mogą się podzielić, czyli 14 tyg dla mamy i reszta wg uznania.
Tylko, że on mi się nie należy, więc skoro go nie mam, to mój mąż nie może z niego skorzystać.
Tak ja to rozumiem.

Rukmini a nie masz możliwości zatrudnienia się jeszcze gdzieś przed porodem u rodziny np? Albo własną działalność albo dogadać się z szefem by zmienił ci na umowę zlecenie a oddasz mu koszty jakie z tego tyt poniesie?

ech..
Jeszcze tydzień temu miałam opory przed tymi przekrętami z zakładaniem działalności i płaceniem zawyżonych składek.
Uważałam, że to nieuczciwe.
Teraz już czuję się oszukana przez swój kraj i już nie mam żadnych oporów.
Koniec z byciem w porządku.
Muszę się przyjrzeć tym działalnościom. Tak nie może być! To po prostu jest nie fair...

:crazy:

reklama
Nie mam możliwości zatrudnienia się nigdzie u rodziny, a szef na pewno nie zmieni mi umowy.
Jest wybitnie daleki od chodzenia ludziom na rękę.
Nawet nie respektuje zwolnień lekarskich i mimo takowych zmusza swoje pracownice do przychodzenia do pracy.
Tak, wiem, że to należałoby zgłosić, ale nikt tego nie zrobi, bo każdy się boi o pracę.
Paranoja.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry