reklama

Majowe Mamy 2016

Ewa ja wiecej pieluch narazie bym nie kupowala, promocje na nie sa naokraglo,
a tez nie wiadomo czy beda odpowiadac Maluszkowi. Na start i testowanie zdecydowanie wystarczy :)

Ja juz czuje troszke nad pepkiem, wiadac ze Niunia coraz wieksza :)
Ale miedzy biustem a brzuche ze spokojem znieszcze reke; smieszne to wyglada: duze cycki, duzy brzuch a pomiedzy duza wneka :-D:-D

reklama
Dziewczyny, a czy wasze malenstwa też łapią czkawkę? Jak to wtedy odczuwacie? Bo ja czuje czasami delikatne ale rytmiczne podskakiwanie jakby w jednym punkcie... i się już nawet zastanawiałam czy wszystko ok.

Dziewczyny, a czy wasze malenstwa też łapią czkawkę? Jak to wtedy odczuwacie? Bo ja czuje czasami delikatne ale rytmiczne podskakiwanie jakby w jednym punkcie... i się już nawet zastanawiałam czy wszystko ok.

Jasne - to znaczy mi się wydaje, że to czkawka :) W każdym razie zaczęłam zauważać kiedy się przekręca bo przesuwa się w inne miejsce, a kiedy ma czkawkę - wtedy tak miarowo mi dudni/uderza/wali w jedno miejsce przez dłuższą chwilę. Mi czasami tak czka - że zastanawiam się czy wszystko w porzo, bo normalnie raczej jest strasznie mało ruchliwa i ożywa tylko wieczorami.
Ja słyszałam, że to bardzo dobrze, że ma czkawkę bo ćwiczy swoje płuca, przeponę etc i oznacza to, że ma drożny przewód pokarmowy :)

Ja np. zauważyłam, że ma czkawkę jak się napiję dużej ilości zimnego soku pomarańczowego.

Jak na razie w mojej ciąży obywało się bez żadnych tabletek rozkurczowych, były małe naprężenia brzuszka ale szybko przechodziły.
Dziś niestety od rana co jakiś czas się napina, na szczęście nie boli, no i malutka też troszkę się przemieszcza, nadal nie czuje jej bardzo mocno wciąż muśnięcia i falowanie brzucha.

Dziękuję dziewczyny -jest ok.
Właśnie najgorsze że nic nie robiłam cały dzień -totalny leń.
Ponoć jakieś naczynko pękło ale nic poważnego ani w badaniu ani na usg nie widać.
Ale stres straszny.

Dziś byłam na szkole rodzenia
Powiem Wam cudowna sprawa.
Za 1 razem nie sluchalam bo nie eiedzialam o czym mowa -teraz jest czad!

Było o porodzie naturalnym i cc i karmieniu piersią w zależności od rodzaju porodu.
Było o tym że w ciągu 24h od porodu trzeba spać i nie martwić sie dzieckiem czy jest glodne bo ma zapasy z brzucha i potrzebuje UWAGA 15 ml mleka przez 1 dobe.

Ze w 2 dobie jest fizjologiczny spadek wagi I TO NIE ZNACZY ze cos robimy zle i jesli z tego powodu zostajemy w szpitalu to tylko dlatego ze dzieci ze soadkiem SIE NIE WYPUSZCZA.
Ze 2 doba to czas na nadrobienie plynow zeby byl.pokarm ok. 5 litrow i czas na czeste przystawianie dziecka

No i ze niestety nawal i problemy z kp trafiaja sie 4 dnia -czyli juz w domu i wtedy najwiecej dziewczyn sie zniecheca do kp.

No i zeby NIE MASOWAC BOLACYCH PIERSI -od masazu puersi jest wtedy laktator a masaz reczny tylko niszczy kanaliki mleczne.

Duzo ciekawostek bylo fajnie super
Lece bo mam gosci ;)

Janka kiedyś moja mała miała czkawkę w czasie usg, normalnie nie zwróciłabym na to uwagi, bo bardzo delikatne było, powtórzyło się kilka razy i była wtedy w jednej pozycji. Teraz wydaje mi się czasami, że ma mocne czkawki, jest wtedy raczej nieruchoma, pewnie czeka w szoku aż przejdzie:) raczej mnie to nie martwi, chociaż wiadomo czekam uważnie aż minie
13x13 cieszę się, że wszystko dobrze. Ciekawe te uwagi ze szkoły rodzenia.
Też czasami czuję córcię koło pępka.
.

reklama
13x13 no to najważniejsze, ze to nic poważnego uff.

U mnie na SR ostatnio byla konsultantka z Polskiego Banku Komórek Macierzystych i opowiadała o pobieraniu tej krwi pepowinej. Niby fajna sprawa, ale niestety dość droga :/
13 U mnie na szkole położna powiedziala, ze w pierwszej dobie dziecko potrzebuje tylko 6 ml pokarmu, w 3 dobie juz jakos więcej, a po tygodniu diametralnie więcej (niestety nie zapisalam sobie dokladnie w ml tego i nie pamiętam).

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry