reklama

Majowe mamy 2018

reklama
Hej mam pytanie, ale dot. mojej dwulatki. Pytanie do bardziej doświadczonych mam. Młoda skonczy jutro dwa latka. Rozumie wszystko co sie jej powie, lapie wszystko w mig. Sama wnet by zmywarke uruchomila na programie ktory najczęściej uzywam, wie co gdzoe jest, jesli jej cos powiem przyniesc itp to wie o co chodzi, uwielbia ksiazki zeby jej mowic pokaz kota/slonia/jablko itd pokazuje bezblednie ale nie mówi...tzn mówi : nie, am, mama, tata, i na pytanie jak robi kotek piesek odpowie. Ale więcej nic. Mowie powiedz mama/tata to.nie powtorzy ale mowie powiedz mama to powie tata. Zaczela chodzić na 15 miesiecy ale to bylo tak ze wstala i zrobila 6 kroków i zaczela z proby na próbę coraz wiecej. Pytalam pediatry ostatnio a ona ze narazie jest ok wszystko. A wy co poradzicie?

Ja mam bratanka ktory ma 2 latka i szwagra ktory ma corke ktory ma 2 latka.. Chlopiec nie mówi nic prawie.. Chodzi ladnie ale mowi malo.. Bardzo..mniam.tata wuja i iśc i mama i tyle.. A zas szwagra corka śmiga w 2jezykach.. Rozumie wszystko mowi duzo bardzo.. Więc moim zdaniem to wszystko zalezy od dziecka. Moj sym mial 15miesicy jak zaczal powoli chodzic. A mowic ladnie mial ponad 2latka.. A przebywa wśród innych dzieci?

Hej mam pytanie, ale dot. mojej dwulatki. Pytanie do bardziej doświadczonych mam. Młoda skonczy jutro dwa latka. Rozumie wszystko co sie jej powie, lapie wszystko w mig. Sama wnet by zmywarke uruchomila na programie ktory najczęściej uzywam, wie co gdzoe jest, jesli jej cos powiem przyniesc itp to wie o co chodzi, uwielbia ksiazki zeby jej mowic pokaz kota/slonia/jablko itd pokazuje bezblednie ale nie mówi...tzn mówi : nie, am, mama, tata, i na pytanie jak robi kotek piesek odpowie. Ale więcej nic. Mowie powiedz mama/tata to.nie powtorzy ale mowie powiedz mama to powie tata. Zaczela chodzić na 15 miesiecy ale to bylo tak ze wstala i zrobila 6 kroków i zaczela z proby na próbę coraz wiecej. Pytalam pediatry ostatnio a ona ze narazie jest ok wszystko. A wy co poradzicie?
Nie przejmuj się tak bywa, mojej kuzynki dziecko nie mówiło do ponad trzech lat, poszła do przedszkola do 3latkow i po kilku miesiącach lawina ruszyła. Będzie czas to się rozgada i będziesz miała dosyć a teraz ciesz się chwilą. Wspomnisz me słowa. Moja jak Hanka Bielicka od bardzo dawna i mam czasami dość.

Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Ważne że rozumie komunikaty i potrafi pokazać co chce.

aNusia mój 3latek też nie jest skory do rozmów. Na dwa latka mówił pojedyncze wyrazy i to z oporem. Miał kontakt z dziećmi w zlobku. Teraz mówi dużo, ale ciężko go zrozumiec - ucina słowa, zniekształca wyrazy, nie mówi pełnymi zdaniami itd ale takie jego tempo, myślę że wśród starszych dzieci w przedszkolu będzie mu ciężej się dogadać (bo ja dużo się domyślam i rozumiem jego "slang"), więc będzie to motywujące do poprawnej wymowy [emoji854] najważniejsze że mówi "kocham mamo" i to mi póki co wystarcza [emoji12]

Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie czy dajecie swoim dzieciom probiotyki codziennie? i jak tak to jaki?
i czy zawsze wasze dzieci maja rozpulchnione dziasłą jak ida zęby?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry