reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2026

Cześć,
Powiedzcie mi czy prowadzicie ciążeń na nfz i prywatnie. Przyznam się szczerze, ze chciałabym prowadzić ja w dwóch miejscach. Pierwsze wizyty były prywatne, ale uważam, ze skoro place nie male składki zdrowotne to na cześć badań chciałabym miesc skierowanie i zrobić je na NFZ. Dziewczyny, które prowadziły w ten sposób ciążę przyznawały sie lekarzowi, ze prowadzą ja w dwóch miejscach?
Ja narazie chodzę jeszcze do kliniki gdzie miałam in vitro . Po 12 tygodniu pójdę do ginekologa z zewnątrz .
Ale pamietam w pierwszej ciąży chodziłam do ginekologa prywatnie ale ta Pani pracowała w szpitalu i na USG w 12 tygodniu wziela mnie tam na badanie i nic nie płaciłam i raz jak zle się poczułam to położyła mnie na trzy dni do szpitala zeby tez mnie zbadać żebym nie musiała placić za te wszystkie badania prywatnie .
A jeśli teraz masz 35 lat to prywatny tez moze ci wypisać skierowanie na prenetalne w 12 tygodniu i w 20 i tez za to nie zapłacisz

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć,
Powiedzcie mi czy prowadzicie ciążeń na nfz i prywatnie. Przyznam się szczerze, ze chciałabym prowadzić ja w dwóch miejscach. Pierwsze wizyty były prywatne, ale uważam, ze skoro place nie male składki zdrowotne to na cześć badań chciałabym miesc skierowanie i zrobić je na NFZ. Dziewczyny, które prowadziły w ten sposób ciążę przyznawały sie lekarzowi, ze prowadzą ja w dwóch miejscach?
Ja prowadziłam jedna ciążę na NFZ i prywatnie.
Poprostu miałam 2 karty i nie mówiłam ani jednemu ani drugiemu o ich istnieniu 😜 i fakt kasa zaoszczędzona w ogóle te pierwsze badania .
Teraz nie robię tak bo mój gin prywatny pracuje w szpitalu i dał mi skierowanie na NFZ ☺️ .
Mnie dziś w nocy obudzila zgaga ale narazie przeszło , ufff

Ja prowadziłam jedna ciążę na NFZ i prywatnie.
Poprostu miałam 2 karty i nie mówiłam ani jednemu ani drugiemu o ich istnieniu 😜 i fakt kasa zaoszczędzona w ogóle te pierwsze badania .
Teraz nie robię tak bo mój gin prywatny pracuje w szpitalu i dał mi skierowanie na NFZ ☺️ .
Mnie dziś w nocy obudzila zgaga ale narazie przeszło , ufff
A miałaś sytuacje ze np zalecenia tych dwóch lekarzy się wykluczały?

A co Dziewczyny myślicie … jak byłam na USG 7 października i następne mam 22.10 ale poszłabym do innego lekarza teraz 13.10 to jest sens w gole ? czy lepiej poczekać na tego 22.10 jak mam w zaleceniach ?
Korci mnie żeby pójść ale też się boje

A co Dziewczyny myślicie … jak byłam na USG 7 października i następne mam 22.10 ale poszłabym do innego lekarza teraz 13.10 to jest sens w gole ? czy lepiej poczekać na tego 22.10 jak mam w zaleceniach ?
Zbyt częste USG nie jest zalecane. Są kraje w których w standardzie robi się 3-4 USG na całą ciążę. ALE jeśli bez tego USG będziesz się mocno stresować to wg mnie lepiej na nie iść niż się martwić 2 tyg

Ja idę 13.10 na NFZ a chodzę prywatnie.

Ostatnia edycja:
reklama
A jeśli teraz masz 35 lat to prywatny tez moze ci wypisać skierowanie na prenetalne w 12 tygodniu i w 20 i tez za to nie zapłacisz
W tamtym roku sie juz to zmieniło, nie ma kryterium wieku. Każda kobieta w ciąży moze miec wykonane badania prenatalne na nfz 🙂

Do góry