reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Majówki w kuchni... czyli co serwujemy...

u mnie dziś ... pomidorowa amino z makaronem - remont kuchni - ale jak się skończy to się "zemszcze" i coś upichce, jak tak słucham o waszych pysznościach... mmm...:-D
 
reklama
krupka - fajny przepis :-) Tylko ze ja nie lubie takiego sera :-D Ale mam nadzieje ze mozna zastapic jakims innym... :-p
 
Hmmm... problem w tym ze ja daję wszystko na oko :sorry:

wczoraj była 1 pierś kurczaka, 1 duży pomidor, 1 serek 100gr, 1 śmietana (mały kubek)
co do sosu beszamelowego, to już gorzej - około 2 łyżek masła, 1 łyzka mąki (podsmazamy makę na maśle i dopiero dolewamy mleko) i ze 200-300 ml mleka. Im sie da wiecej maki, tym potem trzeba dać wiecęj mleka, aby nie było za geste. To mleko naprawde lepiej dawać na oko - tak aby sos nie był za gęsty ani zbyt płynny. Zresztą można go dolać w każdej chwili, nawet jak juz sie ser rozpuści, jesli się okaze, ze jest za gęste,

Mysz, pewnie mozna z innym serem, ale wtedy bedzie zupełnie inny smak. Mi się wydaje, ze warto choć odrobinę dodać takiego pleśniowego - aby zaostrzyć i wyostrzyć smak ;-)
Oczywiście nie musi być gorgonzola, ale coś tego typu.

No i sos można od razu pomieszać z makaronem, lub podać odddzielnie.
 
fajnie brzmi ten przepis - nigdy nie jadłam tego sera - może najpierw powinnam go spróbować osobno a potem coś z niego przyrządzać :confused:

a my dzisiaj mieliśmy zapiekankę z kurczaka i ryżu - fajny w miarę prosty przepis i smaczny bardzo :tak:może któraś skorzysta:

  • przyprawione części z kurczaka (jakie kto lubi) podsmażamy - jak się już ładnie zarumienią to jeszcze wrzucamy do tego i szklimy cebulkę i czosnek,
  • zalewamy wodą i robimy sosik - tylko bez zagęszczania - dodajemy przyprawy, kostki smaku itp. co kto lubi
  • jak już sosik ma dobry smak do żaroodpornego naczynia wrzucamy kilka woreczków ryżu (zależy od ilości osób konsumujących ;-)) i zalewamy to wszystko tym sosem i mięskiem
  • do piekarnika na jakieś 40 minut i mamy kurczaczka z ryżem, który robi się w tym sosie i ma kapitalny smak :-D:-D:-D:-D
 
SUROWY !!!!! o to chodzi żeby on się w piekarniku w tym sosie ugotował :-D:-D jak wrzucicie ugotowany to się nie zrobi :no: ryż napęcznieje wchłaniając sos i zrobi się zapiekanka :tak::tak:
 
reklama
acha... ale ze mnie głupotka:sorry2: no to ciekawe i to nawet bardzo :tak: musze kiedys to upichcić ;-)
 
Do góry