reklama

Mali odkrywcy ...

Dzagud ciesz się ile się da. I chwal nam tutaj:tak:
Ja też mam coś nowego, troszkę głupio pisac bo inne dzieci robią to już od baaaaardzoooo daaaawnaaaa, ale...
moja Zu od trzech dni trzyma sobie sama butlę z mlekiem:tak: I jak widzi, że ide już z mleczkiem to próbuje wspiąc sie na kanapę. Sama jeszcze nie potrafi, ale myśle że wkrótce nadejdzie i ten etap.
No, tom się pochwaliła:tak:

reklama
Anielap, Magda wprawdzie trzyma sobie sama butlę już dość długo, ale też zaczęła później niż inne dzieci. I nie wynikało to z braku umiejętności, tylko cwaniactwa. Po co ona miała sobie trzymać, jak Mamunia to robiła za Nią rujnując sobie kręgosłup, a ona się w trakcie jedzenia bawiła. Dopiero jak odkryłam jej cwaniactwo, to twardo postawiłam na swoim i od tej pory je sama.:tak:I też fajnie się cieszy na widok butli - przeważnie siedzi na podłodze w kuchni jak robię mleczko i jak tylko zobaczy że biorę do ręki butelkę to od razu nogami przebiera i aż piszczy z uciechy. Butlę od razu dostaje do rączki, wkłada do buziaka, a ja ją biorę na ręce i odkładam do łóżeczka. Strasznie mnie to wzrusza za każdym razem.;-)

A ja z innej beczki....
byłyście z maluchami u ortopedy kiedy zaczeły wstawać / chodzic???
Krzysio jakoś tak dziwnie stawia stópki na zewnątrz jak baletnica i w ogóle te jego nozie to takie jeszcze jak u żabki.... nie wiem czy to się umormuje czy lepiej zeby w takiej pozycji wcale nie stał.:confused:

Michałowi do dzisiaj nie chce się trzymać butelki, bo po co. umie, a jak, ale wyszedł z założenia, że lepiej niech ktoś potrzyma;-) za to "woła" od jakiegoś czasu na nocnik, jak chce zrobić kupkę:tak: (chyba że zrobi rano, zanim mnie obudzi, to w pieluchę), daje buzi i... oj za dużo tego jest, jak mały cwaniak radzi sobie w życiu;-):-D
Emmila wstyd się przyznać, ale ja w ogóle nie byłam u ortopedy (wiem... nic nie piszcie na ten temat)

Oj Kachasek, to mi przypomniałaś:szok:. Ostatnio jak przeglądałam książeczkę Magdulindy, to zauważyłam wpis ortopedy o kontroli ok. 10 miesiąca. Muszę zadzwonić i się umówić, może uda się zaraz po wakacjach. Mam nadzieję że szkody tym opóźnieniem nie ma, bo dotyczy to dzieci, które nie mają takich opóźnień jak Madzia i w wieku 10 miesięcy już stoją albo zaczynają dreptać. A Magda dopiero od 2 tygodni zaczęła wstawać i jeszcze nie chodzi sama. Zresztą liczę też na to że rehabilitantka by zwróciła uwagę gdyby coś było nie tak.

A co do gadania, to bardzo mi się podoba jak ostatnio Magda zdrabnia Babcię, bo mówi i baba i babcia (to bardziej jej wychodzi jak bacia), a teraz zaczęła mówić też "babuś" albo "babula".:-D A na jedzenie mówi albo "am" albo "mniam" albo "amuś". I strrrrasznie kocha Weronikę, co bardzo widać. Jak Weronika wraca od Babci, to Magda się Nią nacieszyć nie może, głaszcze ją po głowie, tuli, całuje i generalnie przykleja do Niej jak może. A któregoś dnia jak zniszczyła jej rysunek i Weronika się popłakała to chodziła za Nią i cmokała żeby ją przeprosić, a potem tuliła i całowała w policzek. Powiem Wam że ja się na to napatrzeć nie mogę.:-) Ciekawe jak długo to potrwa zanim zaczną się kłócić i lać.;-)

Dzielna Zu :-)

Nam ortopeda nie mówił nic o kontroli :confused:

A Maks nauczył się wołać nas po imieniu :szok: na mnie woła "oja", a na M "eba" (Seba) :baffled: ciekawe skąd się tego nauczył :dry:

reklama
Jolka ale sprryciulek no i madrala...podziwiam.

Dziagud jestem pod wrazeniem,Madzia jest niesamowita,mega mozg:-)Pieknie juz mowi!no i gratuluje przemieszczacza:tak:

Amelka poprostu juz biega,pedzi z predkoscia swiatla,chodzi z umilowaniem do tylu,robi przysiady przed lustrem i patrzy w odbicie z zachwytem heheheh:-D:-)
Nie mowi juz nic,pisze juz bo kiedys mi sie wydawalo ze jak jest smutna to wola mama,teraz zamilkla...nie zle to ujelam,gada jak nakrecona ale nic po naszemu:no::-);-)
Czy wasze dzieci maja teraz wiecej urazow niz jak uczyly sie chodzic bo Mela jest jednym ,wiekim ,chodzacym guzem.Tylko wczoraj oblala sie goraca kawa:baffled::szok::angry:moja wina ,moja wina!!!Obtarla kostke do krwi i wypierniczyla sie na skrzynie drewniana z butami,w wyniku czeku ucho(ta chrzastke)ma CZARNA!Tak mi jej zal ale ona to wszystko robi sobie pod moja opieka,jest taka szybka ze ja nie mam czasu na reakcje:no::-(:zawstydzona/y:

No to sie rozpisalam ,nachwalilam,no!:cool2:

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry