reklama

Malo przybiera na wadze...

Temat na forum 'Żywienie dzieci - porady' rozpoczęty przez Monia171, 18 Luty 2016.

  1. Monia171

    Monia171 Początkująca w BB

    Witam, moja coreczka urodzila sie w 35 tyg ciazy wazyla 1950 g 46 cm wzrostu. Obecnie ma 7 miesiecy wazy 5600g. 1 stycznia wazyla 5080g. Tak malo przybywa jest na piersi w nocy budzi sie teraz dwa razy. Ma rozszerzona diete;
    8 rano kaszka mleczno ryzowa ok 180 ml
    10 jogurcik nestle czasami jak sie domaga piers albo owoc
    ok 12 piers albo zasypia bez
    14 zupka marchewka, pietruszka, seler, ziemniak, maselko lub oliwa, kleik kukurydziany zalewam swoim mlekiem
    16 owoc lub deserek
    18 kaszka mleczno ryzowa
    Poza tym jest bardzo energiczna, zawsze usmiechnieta. Tylko nie wyglada na 7 miesiecy a na 5 jeszcze nie siada samodzielnie ale podnosi glowe z karkiem do siadania. Bardzo sie martwie moze cos zle robie. Mam zrobic badania krwi, moczu, kalu.Ale w tej chwili nie mam jak.
     
  2. reklama
  3. magoo

    magoo Fanka BB :)

    Monia, u wcześniaków waga to nie jest problem. Problemem jest harmonijny rozwój. Nie patrz tak bardzo na jedzenie - skup się bardziej na stymulacji rozwoju. Prawdopodobnie jako wcześniak Twoja córka została skierowana do poradni oceny rozwoju. Skorzystajcie z tego, jeśli macie możliwość, to podejmijcie tzw. wczesną interwencję - prawidłowo prowadzona kinezyterapia z pewnością nie zaszkodzi a zapobiegnie zaburzeniom rozwoju. Trudno jest ocenić rozwój 7 miesięcznego dziecka - nawet u dzieci urodzonych o czasie występują odstępstwa i odchylenia od tzw. normy. Ale wcześniaki są znacznie bardziej narażone na tego typu problemy. Nie napisałaś, czy poród był siłami natury czy przez cesarkę. Teraz dla bezpieczeństwa dziecka standardowo przeprowadza się cesarkę jeśli waga dziecka jest szacowana na poniżej 2000 g ze względu na ryzyko uszkodzeń okołoporodowych - i nie chodzi tu o "błahe" zwichnięcie barku czy bioderka ale o wylew okołoporodowy, którego nie widać gołym okiem, a skutki są... czasem nieodwracalne. Nie trzeba wpadać w panikę, ale należy założyć, że systematycznie prowadzona terapia uchroni dziecko przed ewentualnymi skutkami.
    Powodzenia i wytrwałości!
     

Poleć forum