reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Zastanawia mnie jeszcze czym się różni krem Bubchen, ktory mam na liście od tego:
Bubchen, krem dla niemowląt, 150 ml - Apteka internetowa dbam o zdrowie

i jest jeszcze jakiś mały, taki:
Bubchen, krem dla niemowląt, 20 ml - Apteka internetowa dbam o zdrowie

Każdy można niby od 1 dnia życia stosować.

Może lepiej wziąć taki mały, by przetestować zanim duży kupię??

Mam żel z szamponem Hipp do mycia Lenki i po kąpieli oliwkę Hipp. No i w razie odparzeń bepanthen. Zatem, czy konieczne jest jeszcze kupowanie dodatkowego kremu?

Chyba roznia sie tylko wielkoscia opakowania :-) Ja bym wziela wiekszy, bo dziewczyny tutaj tego Bubchena bardzo polecaja. Jakby co bedziesz miala krem do rak dla siebie ;-)

Ja mam Bepanthen i planuje kupic jeszcze linomag - ten pierwszy bede stosowac w razie odpazen (na co dzien chce stosowac krem ochronny bambino), a drugi raz, dwa razy dziennie zeby uniknac zrastania sie warg sromowych... ktoras z dziewczynek tutaj pisala, ze to sie zdarza...

reklama
To ja jeszcze o witaminach - Devikap (czy jakoś tak) jest na receptę za jakieś 3 do 5 zł i starcza na dłuuuuuugo, ale jest też Vita D, w takich kapsułkach z pojedynczą dawką, bez recepty, tylko, że kosztuje koło 15 - 20 zł, za 30 dawek, czyli na miesiąc. 2 lata temu z witaminy K było chyba tylko vita K (przynajmniej ówczesna pediatra Mani nie znała innych) - pakowane w kapsułki po 30 szt. tyle, że po 30 zł... Ale to wszystko się dowiecie od pediatry :-)

Woda morska w sprayu u mnie się dużo lepiej sprawdziła do noska niż sól fizjologiczna - lepszy "psik" ma i głębiej trafia czyli rozrzedza wydzielinę, a nie tylko wypłukuje to co z brzegu. I przed Fridą jak najbardziej polecam, bo łatwiej rzadszy katarek wyciągnąć.

A ciemieniucha często pojawia się u dzieci, które mają alergie skórne, ale na to pomaga również zwykła oliwka i tak jak z preparatami na kolkę lepiej poczekać, bo może się nie pojawić, a kasz szkoda.

A Arnica Montana 15CH będziecie przed porodem używać?
Trzeba to z ginekologiem konsultować? Nie szkodzi dziecku??
Maonka kiedyś wklejała leki przed i poporodowe i tam to było;-)

Strona 384, tam jest zdjęcie ulotki. Dla pewności lepiej zapytaj swojego lekarza. Ja tam nie pytam, bo stosuję homeopatię od paru lat i mam pełne zaufanie do tej formy leczenia. Są to bezpieczne środki. Ale tak jak mówiłam, skonsultuj to ze swoim lekarzem. Środowisko lekarskie jest podzielone na przeciwników i entuzjastów. Nie wiem do, której grupy będzie należał twój dr.

Ostatnia edycja:
U mnie też pisze, że niedostępna ta po porodzie.

W ogóle to dziś pomęczyłam położną na szkole rodzenia i się dowiedziałam:
1) do kąpania mydło/płyn/żel (wg uznania) - nie moczyć uszu i pępka; w moim szpitalu dzieci się po porodzie już nie kąpie, dopiero następnego dnia, to niby lepsze, bo bobas szoku dodatkowego od razu po narodzinach nie ma
2) do pępka nie używamy teraz nic!! kiedyś była piochtanina lub gaziki na spirytusie, a wg nowych zasad pępek mamy tylko osuszać i można zabezpieczać gazikami wyjałowionymi, żeby kontaktu bezpośrednio z ceratką pieluszkową nie miał
3) po kąpieli maluszka zawijamy w tetrową pieluszkę i w ręcznik, później osuszamy malucha, oglądamy i najlepiej nie używać niczego, ewentualnie oliwka lub talk (w zależności od potrzeb skóry) ale tylko w zagłębienia i bobasowe dołeczki, a nie całego bobasa jak to dawniej bywało
4) czapeczkę po kąpieli na moment albo wcale jak wiemy, że w domu przeciągów nie ma i temperatura odpowiednia jest
5) oczka przemywać przegotowaną wodą
6) nosek oczyszczać tymi pałeczkami z blokadą dla niemowląt, a jak widzimy, że coś jest głębiej to gruszka lub frida, ale sporadycznie - nie używać ciągle, bo w nosku ma być mokro i nadużywanie gruszki/fridy może zaszkodzić
7) uszka też pałeczkami dla niemowląt
8) ciemienuchę nacierać przed kąpielą oliwką, później czesać szczotką z naturalnego włosia i podobno się sama wyleczyć powinna
9) z kosmetyków aptecznych dla malucha i na brodawki położna poleca bepanthen
10) kazała nam nabyć Tantum Rosa i podpowiedziała, że dobrze jest mieć jakiś rozpylacz - wtedy jak umyte wrócimy z łazienki to możemy majtek nie zakładać tylko podkład sobie podłożyć pod pupę, popsikać roztworem T.Rosa i tak krocze wietrzyć
11) majtki poporodowe jednorazowe polecała, takie zielone, niby najlepsze, jak znajdę je na necie to link wkleję

reklama
Do góry