reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Futrzaczku:

Ciemny biszkopt ze słonecznikiem
Upiec ciemny biszkopt
Krem
2,5 szklanki cukru
2 łyżki masła
¾ szklanki mleka
30 dag łuskanego słonecznika
Składniki na patelnię i rozpuścić, dodać słonecznik, upiec na złoty kolor ciągle mieszając
1 kostką margaryny utrzeć z 1 puszką krówki, dodać słonecznik ostudzony i pokruszony
Biszkopt przekroić i posmarować kremem.
Na wierzch posmarować ubitą śmietaną kremówką z cukrem waniliowym i z śmietan fix 2x.
Posypać kakao.
 
Matusia- aha czyli na wierzch wersja koleżanki to bita śmietana! ?? łaa ile to smacznych kaloriii hi hi hi ale co tam hehe !!! :-D mniam mniam mniam!!!! aaa i kochana bez żółtek w kremie też tak ? sorki ale wiesz ... :p

będzie któraś z Was robiła ???
 
Ostatnia edycja:
Futrzaczku, wczoraj nie było koleżanki w pracy ale na jej kompie wrzuciłam ten przepis skopiowany dokładnie jak miała. Wiem z jej opowiadań że te składniki na krem miesza się i miesza aż robi się z nich taki proszek . Nie trzeba wylewać tafli a potem łamać jej, samo robi się sypkie. I potem to sypkie dodaje się do krówki zmieszanej z masłem. Wiem też że najlepsza krówka jest w puszce z Gostynia, tak mówiły :-)
 
Śledziki zapowiadają się pysznie :)
A ja wklejam wam przepisy na dwa ciacha, ktore właśnie robię :)

WIŚNIOWIEC
Biszkopt:·
6jaj·
150g cukru·
150g mąki tortowej·
1łyżka mąki ziemniaczanej·
1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
· Galaretka wiśniowa·
2budynie śmietankowe lub waniliowe·
½litra soku lub kompotu wiśniowego·
2szklanki wydrylowanych wiśni·
2jajka·
¼szklanki cukru·
Kostkamargaryny
WYKONANIE: Biszkopt: ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli,dodajemy cukier, potem żółtka, a na końcu mąki pomieszane z proszkiem. Pieczemy25min. Przekrawamy na pół.Masa: Sok lub kompot zagotowujemy,dzielimy na dwie porcje. W jednej rozpuszczamy budynie, a w drugiej galaretkę.Całość łączymy i zagotowujemy, ciągle mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, białka osobno na sztywno. Domasy jajecznej dodajemy wystygniętą masę wiśniową – miksujemy, a na koniecdodajemy białka delikatnie mieszając. Do ¾ masy dodajemy wiśnie. Smarujemyjedną część biszkopta i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy resztą masywiśniowej i posypujemy startą czekoladą lub bakaliami. Gotowe.
PRZEKŁADANIEC
Ciasto:
6 szklanek mąki pszennej
1 i ¼ szklanki cukru
1 i ¼ kostki margaryny
2 jaja
7 i ½ łyżki mleka
6 łyżek miodu
2 i ¼ łyżeczki sody
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
Kostka margaryny
Oraz: powidła śliwkowe (3 małe słoiczki) i polewa czekoladowa i wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Wykonanie: Miód lekko podgrzewamy i zagniatamy z pozostałymi składnikamiciasto. Gdy dobrze wyrobimy, dzielimy ciasto na 4 równe części. Pieczemy każdyplacek 15 minut na blasze wyłożonej papierem. Studzimy. Krem: w ½ szklankimleka mieszamy budyń i mąkę, resztę mleka zagotowujemy. Gotujemy budyń.Zagotowujemy i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy zimny budyń.Pierwszy placeksmarujemy powidłami i kremem, drugi i trzeci placek identycznie. Czwartymprzykrywamy i wylewamy polewę czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
 
Ostatnia edycja:
Matusia i ja zrobiłam słonecznikowiec, ten z 1-ej wersji. Już się nie mogę doczekać by go spróbować. Do jutra niedaleko ;-)
 
reklama
Do góry