Śledziki zapowiadają się pysznie
A ja wklejam wam przepisy na dwa ciacha, ktore właśnie robię
Biszkopt:·
6jaj
·
150g cukru
·
150g mąki tortowej
·
1łyżka mąki ziemniaczanej
·
1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:· Galaretka wiśniowa
·
2budynie śmietankowe lub waniliowe
·
½litra soku lub kompotu wiśniowego
·
2szklanki wydrylowanych wiśni
·
2jajka
·
¼szklanki cukru
·
Kostkamargaryny
WYKONANIE: Biszkopt: ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli,dodajemy cukier, potem żółtka, a na końcu mąki pomieszane z proszkiem. Pieczemy25min. Przekrawamy na pół.
Masa: Sok lub kompot zagotowujemy,dzielimy na dwie porcje. W jednej rozpuszczamy budynie, a w drugiej galaretkę.Całość łączymy i zagotowujemy, ciągle mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, białka osobno na sztywno. Domasy jajecznej dodajemy wystygniętą masę wiśniową – miksujemy, a na koniecdodajemy białka delikatnie mieszając. Do ¾ masy dodajemy wiśnie. Smarujemyjedną część biszkopta i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy resztą masywiśniowej i posypujemy startą czekoladą lub bakaliami. Gotowe.
Ciasto:
6 szklanek mąki pszennej
1 i ¼ szklanki cukru
1 i ¼ kostki margaryny
2 jaja
7 i ½ łyżki mleka
6 łyżek miodu
2 i ¼ łyżeczki sody
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
Kostka margaryny
Oraz: powidła śliwkowe (3 małe słoiczki) i polewa czekoladowa i wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Wykonanie: Miód lekko podgrzewamy i zagniatamy z pozostałymi składnikamiciasto. Gdy dobrze wyrobimy, dzielimy ciasto na 4 równe części. Pieczemy każdyplacek 15 minut na blasze wyłożonej papierem. Studzimy. Krem: w ½ szklankimleka mieszamy budyń i mąkę, resztę mleka zagotowujemy. Gotujemy budyń.Zagotowujemy i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy zimny budyń.Pierwszy placeksmarujemy powidłami i kremem, drugi i trzeci placek identycznie. Czwartymprzykrywamy i wylewamy polewę czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.