reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Jedna z naszych dziewczyn szuka pomocy dla malutkiego bratanka. Całą historię zamieściła na forum, więc możesz jej zadać pytania. Pomożesz?

reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

ypra

Fanka BB :)
Dołączył(a)
18 Listopad 2010
Postów
1 631
Miasto
Warszawa
Matusia ciasto pycha, na pewno będę powtarzać. Następnym razem biszkopt nasączę, ładnie mi wyrósł, w przepisie o tym nie było i wyszedł trochę suchy.
 
reklama

basiekkk

Fanka BB :)
Dołączył(a)
17 Sierpień 2010
Postów
2 603
Joluś proszę :)
Faworki
35 dag mąki
1 łyżka masła
3 zółtka
5 łyżek śmietany
1 łyżka octu

Zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki . Potem wycinamy kwadraty i robimy faworki. Ważne, zeby do smażenia dodac trochę smalcu. Choć nie używam w ogóle smalcu w kuchni tak na potrzeby faworków kupiłam -do oleju dodałam smalcu. Super wyszły. Posypujemy cukrem pudrem.
 

jolek27

SZCZĘŚLIWA MAMA:)
Dołączył(a)
9 Październik 2010
Postów
9 918
Miasto
GA
Basiekk dzięki. My robiliśmy z takiego samego przepisu tylko bez masła. No i smalcu do smażenia nigdy nie dawaliśmy.
 

basiekkk

Fanka BB :)
Dołączył(a)
17 Sierpień 2010
Postów
2 603
no właśnie ja też kiedyś smażyłam tylko na oleju, ale nie wychodziły mi takie dobre. Wczoraj wyszły mi wręcz idealne, takie kruchutkie, może to właśnie zasługa smalcu -sama nie wiem. Smacznego Majeczko :blink:
 

styna26

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Wrzesień 2010
Postów
3 616
Miasto
BANBURY
Dziewczyny a ja polecam wam przepis na pączki bardzo prosty i szybki a pączki sa pyszne i pulchne.

Pączki domowe:

1 kg mąki
1/2 litra mleka
1 łyżka masła
kostka drożdży świeżych bądź 14 g drożdży instant (ja robię z instant szybciej i łatwiej)
6 łyżek cukru
5 żółtek
2 łyżki wódki
litr oleju do smażenia

Ręczna robota:
Rozcieramy drożdże (świeże przy instant nie ma potrzeby) z żółtkami. Dodajemy cukier mleko podgrzewamy na ogniu z masłem. Letnie mleko łączymy z żółtkami i kg mąki. Na koniec dodajemy wódkę. Wyrabiamy ciasto do momentu powstania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po czym formujemy pączki można dodać po łyżeczce konfitury albo nadziać już gotowe pączki. Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 min. Smażymy pączki na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Dla leni jak ja wersja do automatu:)

Wkładamy produkty w odpowiedniej kolejności do pojemnika automatu:
- Podgrzane mleko
- Roztopione masło
- Żółtka
- Mąka
- Cukier
- Drożdże instant
Ustawiamy maszynę na program do wyrabiania ciasta. Przy ostatnim mieszaniu dajemy wódkę. Później już tak jak normalnie formujemy pączki odstawiamy na pół godziny po czym smażymy.

Smacznego!!!
 
Ostatnia edycja:

Matusia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
22 Styczeń 2011
Postów
1 835
Miasto
Wielkopolska
potrzebuję przepis na jakiś fajny makaron na babskie party. coś na ciepło, najlepiej wstążki (bo ładne) i może coś mniej śmietanowego (bo dwa razy z rzędu już taki serwowałam)
 
reklama

basiekkk

Fanka BB :)
Dołączył(a)
17 Sierpień 2010
Postów
2 603
Dziewczyny jak zrobić zdrowy sosik do mięska pieczonego, taki pieczeniowy np? Żeby nasze bąbelki jeść mogły.
 
Do góry