reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kiedyś niewielu ekspertów wierzyło, że małe dzieci mogą doświadczać depresji lub lęku. latach 90. stało się jasne, że depresji i lęku mogą doświadczać nawet trzylatki. Jednak u wielu dzieci objawy depresji objawiają się w pozornie niepowiązany sposób, na przykład agresją, zaburzeniami odżywania lub nadpobudliwością. Zapraszam cię na bezpłatny live. 2. marca o 15:30 Wpadaj na YT albo oglądaj na FB

reklama

MAM DZIECKO Z WADĄ

AgaR.

Fanka BB :)
Sylwia odezwij sie...bo ja tu czekam na wiadomości od ciebie.Co tam doktorki wymyślili?
Słowiczku a wy juz jakąś rehabilitacje macie,czy to dopiero w późniejszym czasie?

reklama

słowiczek

mama pisklaczków
Miasto
piękna okolica Poznania
Cześć!
Dopiero teraz tu zajrzałam.
My rehabilitację zaczynamy 14-go listopada. Małemu zrobił się mały przykurcz szyjny i przy okazji rehabilitant ma poćwiczyć i masować rączkę. Skierowanie dostaliśmy na 10 wizyt. Ale dobre i to. Przynajmniej będę wiedziała jak Go samego mam ćwiczyć.
Jutro jedziemy do Wrocławia do ponoc bardzo dobrego ortopedy. Zobaczymy co tam powiedzą na jego wadę.
A za dwa tygodnie do Polanicy. Nie ukrywam, że z tą wizytą wiążę wielkie nadzieje. Po tym co słyszałam, jakie tam cuda wyprawiają...
Ale to wszystko jeszcze przed nami.
Jedyne smutne jest to, że u małego zaczyna być widoczna różnica w grubości rączki a zwłaszcza w nadgarstku, czego nie było widać przez pierwsze półtora miesiąca. Także uważam, że już najwyższy czas coś zacząć robić a przede wszystkim potrzebna jest porządna rehabilitacja.

Dziewczyny a co u Was???

AgaR.

A nam przesunieto termin iścia ;) do szpitala na 21 listopada.Bedzie EHO serca i tysiace innych badan ale niech je zrobia chce miec pewnosc wszystkiego.

słowiczek

mama pisklaczków
Miasto
piękna okolica Poznania
A my po wizycie u ortopedy. Z maluchem (poza tą rączką) wszystko OK. Sprawdził dokładnie wszystkie kosteczki, zbadał bioderka ale dodatkowo zalecił kontrolne usg. Mówił nam, że może powstać jakiś zespól wad i najlepiej wszystko dokładnie kontrolować. Maluch przykurczu szyjnego nie ma, a to, że patrzy w jedną stronę ( w prawą) może oznaczać, że wybrał sobie mocniejszą stronę ciała i nią się będzie posługiwać. Ale mimo to na rehabilitację mam zamiar uczęszczać. Napewno nie zaszkodzi.
Lekarz powiedział nam, ze warto byłoby aby dziecko obejrzał ktoś, kto zajmuje się dziećmi z porażeniem mózgowym. Co nie oznacza, że Łukasz to ma. Ta osoba mogłaby pokazać nam parę trików, które mogłyby pomóc w jego rozwoju.
Ze zdjęciem rentgenowskim rączki kazał nam się wstrzymać do ukończenia przez Łukasza roczku. W tej chwili nie miałoby to sensu, gdyż kości palców i stawów są malutkie i cieniutkie.
Stwierdził też, ze z tą wadą można dużo zrobić, w zależności co chcielibyśmy osiągnąć. Np.przy palcu wskazującym i serdecznym wydłużyć kości, tak aby z kciukiem stanowiły chwyt.
A rekonstrukcję ręki można zacząć dopiero gdy Łukasz skończy 3 rok życia. Nie będzie to tylko jedna operacja a szereg następujących po sobie zabiegów.
Ten lekarz wydał nam się najbardziej sensowny w wypowiedziach. Nie bał się nazwać rzeczy po imieniu. Nie wykręcał się i nie "gdybał". Powiedział prosto z mostu: rączka jest niedorozwinięta i niepełnosprawna, gdzie inni bali się użyć tych słów. No niestety ale Łukaszek ma taką rączkę i ja też nie mam obaw, żeby używać takich wyrazów.
Konkretny gościu.
Można powiedzieć śmiało, że jesteśmy bardziej optymistycznie nastawieni do tego co nas czeka.

Pozdrawiam

Wiki_28

styczeń '02 lipiec '05
Miasto
podkarpackie
Słowiczku najważniejsze że znależliście lekarza któremu ufacie teraz wszystko będzie tylko dobrze
Mocno trzymam kciuki za Łukaszka

kaśka k

Miasto
Ostrzyce, Poznań, Kartuzy
odebraliśmy część wyników no i niestety Martynka nadal ma bakcyle w moczu jutro znowu nefrolog :-[ na szczęscie nie jest konieczne narazie leżakowanie w szpitalu zresztą jutro dowiem się więcej co dalej z moją kruszynką

Asiołek

Mama Mai i Oliwki :)
Majkowe badania wyszły gorzej... jesteśmy zmuszeni przeniesc sie na leczenie do Watszawy bo w B-stoku nie ma dobrych lekarzy.... Majka ma wodonerczowaty układ górny nerki podwójnej nie liczac wodonercza lewej nerki.... także podwojna prawa nerka :-( jestem bardzo rozbita bo brakuje mi wiedzy :-( i czeka nas dużo badań. No i prawdopodobnie operacja :( :(

Tak mi źle

reklama
Do góry