reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
mamusia synka poleż dzisiaj trochę więcej :) może się przeforsowałaś wczoraj ...
dobrze, że nie umiem sprawdzać bo jeszcze bym sobie coś wmówiła jak zwykle :P tak jak z moim glukomtrem jak miałam paski to mierzyłam sobie cukier 5 razy dziennie:P no i teraz się okazało, że on jakiś super dokładny nie był a ja już sobie cukrzyce wmówiłam dobrze, że paski się skończyły :D

koreczek Mój lekarz jest ordynatorem a u mnie wskazania da się znaleźć :P do tego dużo nie trzeba..(wystarczy, że ortopeda ci napisze, że masz jakąś małą wadę kręgosłupa, miednicy) ja nie mam w ogóle przekonania, że mogę urodzić naturalnie ;/ Bliższy mi jest zabieg operacyjny niż poród naturalny przy cc wiedziałabym czego mam się spodziewać :) czuję, że pewnie męczyłabym się 20 h i bym nie urodziła i ostatecznie i tak by mnie zabrali na cc

Ostatnia edycja:
mamusia czytałam twój wpis 5 razy, chyba za wcześnie wstałam :-).
Jak dziecko jest wysoko to szyjka jest nisko i możesz ją wyczuć i wtedy jest dobrze.
A jak płód się obniża to szyjka się skraca i wtedy jej nie czujesz palcem i to nie jest dobrze.
czyli im szyjka dluzsza tym wszystko jest wyzej........... Dobra puenta - to skumałam :-).

Ale zalezy kto jak patrzy :-D ty patrzysz: o miesci mi sie caly palec, szyjka dluga! Dziecko patrzy: o tam jest jakis tunel, poplyne tam zobacze co jest na koncu :-D oczywiscie to tak zartami to opisalam, chociaz syndrom krotkiej szyjki jest okropny, kobieta sie martwi duzo itp.

Zastanawialam sie co powoduje porod...

Edit. Jutro mam wizyte i zapytam mojego gin jak to jest z ta szyjka...

Boszzz, ze facet wie wiecej o ukladzie rozrodczym kobiet niz sama kobieta:zawstydzony::-D

Ostatnia edycja:
Zobaczcie na te obrazki z linka mamusi, przecież tam jak szyjka jest zgładzona to jest dużo wyżej, niż długa i zamknięta, jakby ta zewnętrzna część zanikała. Szkoda, ze nie ma z nami żadnej pani ginekolog :P A ja mam nadzieję, ze te moje 0,5 cm się nie rozjechało i szyjka stwardniała w porównaniu z ostatnią wizytą... 17 grudnia się przekonam. W każdym razie wczoraj dzwoniłam do mojej lekarki i w weekend mogę jechać do Międzyzdrojów do teściów 100 km, więc nie może być tak źle!

ewula ale prawdą nie jest to jak mam tak wysoko ze palcem sie sięgnąć nie da to jest dobrze.

Przepraszam mamusiu że tak molestuje twój wpis, ale jak jestem w błędzie to niech ktoś mnie z niego wyprowadzi, plisss.

reklama
Tak zamotałyście, że aż znalazłam moje podręczniki do ginekologii. Wniosek - tak jak na obrazkach z linka! Szyjka prawidłowa jest wyczuwalna w badaniu, twarda, długości ok 3 cm w części pochwowej (tylko ta część jest dostępna w badaniu ginekologicznym, reszta tylko w usg). Jak się skraca, to znaczy, że ten kawałek co normalnie wystaje do pochwy robi się coraz krótszy i bardziej miękki, aż w końcu w ogóle go nie ma. A z rozwarciem jest jeszcze ciekawiej - u pierwiastek szyjka rozwiera się od strony macicy, a u wieloródek od strony pochwy. To czy jest nisko czy wysoko całość wynika z tego, że przy rozwieraniu szyjki zmienia się też struktura tkanek miękkich, a dziecko wstawia się główką coraz niżej. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałam.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry