reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Dzien dobry mamusie:-) W końcu za oknem deszczu nie widać , choć zimno jest , ale no coz jesien już jest:-)

Pieknie piszecie, nie miałam jak nadrobić jednego dnia bo to było przeszlo 20 stron ale mysle ze częściej do Was już będę zagladac i takich zaleglosci nie będę miała. Wczoraj to nie dość ze kiepsko spalam to od rana krzatanina w domu, zakupy, gotowanie obiadu , potem jeszcze zrobiłam wielki garniec bigosu i tak jakos czas zleciał ze nawet nie miałam okazji się zdrzemnąć wiec wieczorem szybka kapiel i nyny

Widze ze nie które z was maja omdlenia, czytałam ze w tym drugim trymestrze tak się zdarza, ja miałam tak w poniedziałek, gwałtownie wstałam a potem szybko się polozylam bo krecilo mi się strasnie w glowie i miałam wrazenie ze jak wstane to się przewroce - w poprzedniej ciąży tak mi się nie zdarzalo.
Doczytam wlasnie ze powiększenie macicy powoduje ucisk i stan te omdlenia ,krew wolniej przepływa , w takim przypadku najlepiej się polozyc i nogi dac wyżej - u mnie w poniedziałek zadzialalo , chociaż troszkę spanikowalam bo nie mialama czegos takiego wcześniej.

Ewa86 dobrze napisala zurawina kobieta w ciąży pomaga tak jak suszone sliwki

Pisaliscie tez o roznicy wieku , ja jestem jedynaczka, mój mąz ma jeszcze dwóch braci. Mój mąż jest najmłodszy , ma jednego brata starszego o dwa lata i drugiego staszego o 5 - i choć taka roznica wieku jest dogadywali się i dogadują do tej pory bez problemowo, wiadomo za młodu były zgrzyt zawsze obrywal najstarszy ale tak to chyba już bywa.
Mysmy chcieli by roznica wieku była 3,4 lata - nie więcej, bo widziałam jak moja bawila się z kuzynka która jest o 8 lat starsza i z druga kuzynka która jest o 3 lata tylko starsza od mojej córeczki.
Obserwacje wynikaly ze starsza kuzynka lubiala się bawic z moja Madzia ale na krotka mete :-) a mlodsza kuzynka bawila się z nia na okraglo czy to piaskownica czy to te same bajeczki - także taka sytuacja mi odpowiadala.
Madziulka moja jeszcze nie jest samodzielna bo nie ma nawet 3 lat i w nocy sisia jeszcze do pampersa i wiem ze będzie urwanie glowy na początku ale dam rade

Joasia i jak tam grzybobranie wczorajsze się udało, dużo grzybow??

Gratuluje udanych wizyt , i trzymam kciuki Gringierka - trzeba być dobrej myśli

Czy mogłabym podpiac się jako trzecia osoba do moderowania ?? To będzie mój pierwszy raz ....

Pozdrawiam i zycze miłego dnia :-)

reklama
Hej...
Ja dziś dospałam... do 9 uff ale od 3 do 5 oczywiście oczy w 5 zł. :-(

Ewa - ja wczoraj umyłam okno balkonowe w sypialni i łazienkowe na górze... leżałam i jęczałam pół wieczora...a oczywiście w nocy padał deszcz :cool2: no rzesz.... dziś piękna pogoda i naszło mnie i chyba sprzątnę kuchnię :confused2: bo z szafek się wysypuje, a jak z apteczką zrobiłam porządek to okazało się, że jeden koszyczek stoi pusty...No ale jest jak piszesz...jak człowiek nie zagląda to tak jest.

Problemy z pęcherzem...znam bardzo dobrze z 1 ciąży, skończyło się tyg pobytem w szpitalu...Ale racja, jeść żurawinę i MEEEEGA DUŻO PIĆ...tak aby nerki non stop się oczyszczały!

A i wczoraj po raz pierwszy odczułam pod ręką fiku miku mojego synka, dziś z rana to już pełen taniec ....:-):tak::tak:
To niesamowite bo do tej pory czułam go w środku już dobre 2 tyg ale pod ręką wcale.... TAKŻE JUPI!!!!!

Ewidentnie mam siłę drugo-trymestrową :tak:

Ja kawy nigdy w zyciu nie pilam. Nie lubie zapachu... Odrzuca mnie, a smak tym bardziej. Nie zjem nawet lodow kawowych, cukierkow, jogurtu :P nawet inki nie tkne :) tak samo z mocnym karmelem. Tofi ok ale karmel juz nie :P

Ja tez mam mierzyc cisnienie. Mam we wtorek wizyte u lekarki mojej to sie zapytam co z tym cisnieniem. Troche to nie bezpieczne w moim przypadku jak bym zemdlala z corka na rekach schodzac ze schodow do kuchni jak to robie codzien rano. Zazwyczaj pije cos slodkiego i jest ok. Np wode z sokiem malinowym.

Moja corcia przeziebiona. Wczoraj 38 w nocy i katarek. Zasnela o 20 ale budzila sie co 10-15 min... I tak az do prawie 3rano na szczescie pozniej zasnela i spala bez pobudek juz do 8. Nawet majaczyla cos przez sen. Nie podawalam nic na zbicie bo nie byla za wysoka. Jedynie jak sie budzila to dawalam jej pare lykow wody chlodniejszej ale nie zimnej.
Rano juz goraczki nie bylo... Jest katarek. Staram sie zeby duzo raczkowala wtedy to fajnie samo splywa z noska a ja tylko wycieram. Nie cierpi jak jej sie pompuje. No i pryskam jej sola fizjologiczna. Dzisiaj na 17 mieslismy isc cala rodzinka na urodziny znajomej. Zobacze jak mala sie bedzie czula do tej pory. No i zapytam tatuska co i tym sadzi. Tym bardziej ze bedzie tam 8 tygodniowe dziecko. Wiec nie chce sie pchac z moja chora niunia :(
Za 1,5h ide ja polozyc do spania.
Moze troszke sie polepszy jak wstanie

Carri, dasz radę :) Jak się Nusia rodziła, to Franek miał 20 mies. i był jeszcze w pełni pieluchowy. Jakieś 2 czy 3 mies. później zdjęłam mu pieluchę i od razu załapał. Nuśka nam nie przeszkodziła ;)
Póki co Franek nauczył się w tym miesiącu budzić z drzemki jak chce siku. W nocy jeszcze pielucha, ale będziemy niedługo próbować ją ściągać. Tylko ja nie jestem zwolenniczką wysadzania dziecka o określonej porze. Moim zdaniem to go niczego nie uczy. Będzie bez pieluchy spał, jak się nauczy sygnalizować, że chce siku - choćby to było wiercenie się, pojękiwanie itp.

Carri grzybowbranie udane dwa wiadereczka grzyby sie marynują a część się suszy.
Nastka jak ja miałąm ostatnio barterie w moczu to prócz antybiotyku jednorazowego dostałam nakaz jedzenia żurawiny picia soku z żurawiny i paczkę prouro do wybrania bo trzeba mocz zakwaszać a takie działanie ma żurawina.

Anetka życze małej szybkiego powrotu do zdrowia a na katarek najlepsza jest inhalacja.

Dziewczyny mam pytanie przybieracie na wadze juz bo ja na samym początku skoczyłam 2 kg ale to chyba wod w organiźmie było więcej a teraz trochę spadam z wagi no alo ja nie mam apetytu staram się jeść racjonalnie żeby niczego nie brakowałao iwyniki z krwi miałam dobre.
A i jeszcze jedno jak jest ze szczepieniem na grypę w ciąży chyba nie wolno no nie???

Witam się ...

Ewa86 jak ja odpieluchowywałam Biankę na noc to było po prostu tak... że zapomniałam autentycznie kupić paczki pieluch. Wylecialo mi z głowy... Na dzień pieluchy nie zakładałam jej z tego co pamiętam 3m wcześniej... No ale do rzeczy nie założyłam jej tej pieluchy bo nie miałam, uprzedziłam, że śpi bez pieluchy. Liczyłam się z mokrym łóżkiem. Nie miałam nawet podkładów nic. No ale Młoda od razu załapała, i do tej pory mieliśmy 3 wpadki, 2 razy jak była chora i raz posikała się w nocy w drodze do toalety, bo nie zdążyła.

Odpieluchowałam ją na noc jak miała 2,5 roku. Jakoś samo naturalnie poszło. POWODZENIA!

nie koniecznie musi byc antybiotyk na zapalenie pęcharza.. przecież ja mam tyle bakterii i wgl nie tylko na pęcherzu a na nerkach i mam tylko furaginum w dużych dawkach i femisept uro co w pierwszej ciązy brałam go cały 2 i 3 trym bo jest bezpieczny a wypłukuje bakterie... juz jest o niebo lepiej.. do tego pije wode jana z sokiem z żurawiny...ale furagina jest na receptę.. lecz gdy masz sporo bakterii w moczu to każdy gin Ci ją zapisze bo od 2 trym jest bezpieczna...

KOTOŚ KIEDYŚ WRZUCIŁ TU PRZEPIS NA SZARLOTKĘ TYLKO NIE W PRZEPISACH A TUTAJ I NIE MOGĘ ZNALEŻĆ :crazy:Niech ktos podrzuci raz jeszcze plissssssss

a ja nastawiłam obiadek na pierwsze zalewajka z grzybkami a na drugie ziemniaki, kotlet z piersi i fasolka szparagowa z masełkiem mniam mniam, musze jeszcze zrobic ciasto, umyc jedno okno i ogarnac z grubsza chate, mam 3 godziny...............

reklama
Apropo odpieluchowania to moja mala od miesiaca uzywa nocniczka.
Robi siku coraz czesciej. Jeszcze nie wola sama. Sadzam ja co jakis czas i przewaznie robi siku za kazdym razem. A wczoraj byla pierwsza kupka jak ja posadzilam przed kapiela :) oczywiscie siusia jeszcze w pampersa. Do marca mam zamiar ja odpieluchowac a max do maja kiedy skonczy 1,5 roku. Ja za dzieciaka majac roczek wolalam juz o sisiu i kupke. Nie wiem jak mozna trzymac dziecko w pampersie do np. 3 lat. Ale to tylko moje zdanie. Tak samo ze smoczkiem.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry