Majka aż jeszcze raz sprawdziłam, my mamy kaszkę mannę Bobovity po 6 miesiącu i tam jak byk jest napisane " przygotuj 150ml mleka modyfikowanego i dodaj 3 łyżki stołowe kaszki". Długi czas dostawał tylko owoce lub obiadek z manną, ale od tygodnia podaję już jako cały posiłek. Jak ją skończymy podam inną np. 7 zbóż i tak na zmianę. Nie wszystkie posiłki mamy glutenowe:
śniadanko samo mm
drugie śniadanko kaszka na mm+owoce
obiadek 190ml (3 razy z mięskiem, 2 razy z rybka i 2 razy jarski z połóweczką żółtka)
deser na zmianę jeden dzień same owoce ew. z glutenem, drugi dzień owoce z jogurtem lub twarożkiem)
kolacyjka kaszka na mm+owoce
Z tymi owocami to widzę co lekarz to inna opinia.. My byliśmy jakis czas temu u świetnego profesora i tam też omawialiśmy min. żywienie i on powiedział "im więcej tym lepiej". Fifi jest wcześniaczkiem, musiał nadrobić wagę i kazał nam jak najbardziej rozszerzać dietę, nie ograniczać ilości i nie bać się kaszki 2x dziennie. Inna sprawa, że Filip jest bardzo długi a drobny. Mimo, że on nie je... on wpierdziela! Waży tylko 8kg, więc może to było zalecenie dla mojego dziecka? Tego nie wiem.
Filip generalnie jest gotowy na wszelkie produkty co widać po jego zachowaniu. Dziś np. po zjedzeniu swojego obiadku tak mi oczami wyjadał jarzynową i robił "mmmmmmm", że musiałam rozgnieść marchew, bób i ziemniaczka zalać wywarem, bo aż mu język z buzi uciekał
My też szczepiliśmy przeciw pneumokokom, ale jako wcześniak Filip ma za darmo. Dostał juz wszystkie 3 dawki w 2, 4 i 6 miesiącu