reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

reklama
Moja Hania ma 6 mc skonczone i nadal robi papki. Takie bobki i trudnoscu z kupka miala po hippie na bebilonie od razu sie unormowalo

Dziewczyny, dziękuję za wszystkie słowa otuchy, wypłakałam się i chwilowo mi lepiej choć wiem że pewnie wszystko wróci na tej wizycie w środę ... staram się jednak na razie zaczekać na tą ostateczną diagnozę i nastawić na działanie a nie użalanie nad sobą bo małej to w niczym nie pomoże ...

Lilka
gratuluje, inaczej być nie mogło :-)

Ema przypuszczam że znajomi chodzili do tego specjalisty do którego właśnie idziemy, jest podobno znany w całym województwie jako 'specjalista od bioderek' ;-) U nas na razie rokowania (wg. lekarza który robił usg) są na pół roku aparatu a jeżeli nie pomoże to zabieg ale nie ukrywam że liczę na korzystniejszą diagnozę albo sytuację o której piszesz tzn. szybszą poprawę - czekam na tą wizytę i zobaczymy ...

Emilia u nas bez względu na mleko i częstotliwość kupki są luźne, może to zaparcia? - zakładam jednak że widziałabyś w takiej sytuacji że dziecko mocno się męczy ...
Jeżeli chodzi o kp to ja próbowałam z miesiąc ale mała nie umiała (a właściwie nie chciała pomimo pomocy położnych w szpitalu i położnej środowiskowej która była kilka razy u nas w domu) ssać. Te kilka tygodni używałam lakkatora ale na dłuższą metę odciąganie przez pół roku (bo tyle chciałam karmić) mijało się dla mnie z celem ponieważ dla mnie sedno karmienia piersią to kontakt z dzieckiem a nie tylko 'danie mu jeść' - dlatego zrezygnowałam. W kwestii laktatora to zazwyczaj używanie (nawet jeżeli odciągasz niewiele) pobudza z czasem laktację. Ja miałam też okres gdzie jeden posiłek był z kilku odciągnięć i dodatkowo dokarmiałam mm, później mleka pojawiło się więcej ale z czasem potrzeby dziecka wzrosły a laktacja zatrzymała się na pewnym etapie - podobno czasami tak jest że jak dziecko nie będzie ssało to pokarmu jest za mało i laktator nie daje rady - tak było u mnie. Dodatkowo odciąganie co 2-3h, szczególnie w nocy, wykończyło mnie psychicznie.

Wiem że w kwestii kp chyba każda z nas miała jakieś wyrzuty sumienia - ja nawet teraz czasami mam jeszcze poczucie winy ale trzeba sobie też powiedzieć że nie można się torturować za wszelką cenę a kp jest w dużej mierze propagandą przez którą później kobiety popadają w depresję :-p

Ostatnia edycja:
No wlasnie Filip jest na hippie. Troche sie pręży ale nie az tak bardzo, czytałam ze zaparcia sa jak dziecko przez pare dni nie robi kupki a on dalej robi tak ok 4
dziennie to chyba normalna ilośc na mm. Poobserwuje jeszcze i jak co to moze zmienię mleko.

Infinity dzieki za miłe słowa.

Magda: Ja już kilka razy byłam przeziebiona. Można stosować w sumie to co będąc w ciązy, czyli niewiele: apap, *spam*,czosnek, sok malinowy itp. Ostatnio te specyfiki nie pomogły, bo miałam anginę z wysoką gorączką. Dostałam antybiotyk, który można stosować karmiąc piersią ospamox. Zdrówka życzę :)

Hania tez robila codziennie ale twarda mi sie wydaje ze powinna byc papka a nie bobki.
Poczekam jeszcze pare dni i poobserwuje zanim zmienię mleko. Wysłalam wlansie męża po herbatke koperkowa, moze cos pomoże. W poniedziałek mam kogos kto przychodzi do dziecka (nie wiem jak to po polsku bedzie, po ang health Visitor) wiec wypytam czy warto zmienic mleko skoro jest taki problem.

Mi pediatra mowila ze herbatki koperkowej nie dawac bo robi spustoszenie w jelitach. A co dajesz pic ??? U nas najpierw byly takie kupki a potem zaczely sie kolki ... Ja dawalam wode z glukoza a pozniej sama wode bo te kupki takie byly.

reklama
Dziewczyny czy ktoras z was uzywa chusty do noszenia malucha?? Ja zastanawiam sie aby kupic ponieważ Sonia potrafi pieknie przespac cala noc i nastepne pol dnia a potem jak jest wyspana to ma kilka godzin gdzie nie spi ok.5 (robi krótkie drzemki). Wtedy ani nie placze ani nie steka tylko lezy i obserwuje, wezme ja na rece to chodzimy po domu tylko ze to nie wygodne. Wydawalo mi sie ze takie malenstwo to spi calymi dniami a ty klops. Co prawde jest grzeczniutka jak aniolek ale nie wiem czy te przerwy bez snu sa powodem do niepokoju.

Jakie sa Wasze doświadczenia??

Magda ja jestem do wtorku (7dni)na antybiotyku bo mam zapalenie drog moczowych i normalnie moge karmic wiec mysle ze tobie jak cos tez dadza odpowiedznie leki.

Do góry