Pawim, tak kiedys bylo,ze straszne problemy robili z tego...pewnie teraz tez moglabys natrafic na jakiegos celnika, ktory by sie mogl doczepic.
nasze dzieciaczki maja prawo do podwojnego obywatelstwa.bez dwoch zdan.
Problemem jest, ze jesli jestes obywatelem danego kraju powinnas sie legitymowac paszportu tegoz kraju...czyli jesli biore Skye do Polski to mam miec ze soba paszport polski....W sumie to nie powinno stanowic zadnego problemu legitymowanie sie amerykanskim....ale w dalszym ciagu celnicy robia problemy z tego.....Dlatego tez bylam ciekawa, czy jak przylatujecie do Polski to macie polskie paspzorty( zwlaszcza z dziecmi...)
Kolejna kwestia, nasza mala ma paszport amerykanski 5 letni....polski ma tymczasowy na rok....bo podobno, ze jak wyrobisz 5 letni takiemu dzidziusiowi to takze robia problemy na granicy ze nie rozpoznaja 2 letniego dziecka ze zdjecia ,ktore zrobione zostalo jak mala miala 2 miesiace

Ambasada Polska wyrabia paszporty piecioletnie dla takich malych dzieci,ale nie bierze odpowiedzialnosci za to,ze dziecko moze byc nie przepuszczone na granicy hahahaha pokrecone to...Takze doradzaja wyrabianie paszportu co roku do piatego roku zycia.....Nie chce mi sie w to zbytnio bawic....
Pawim w odpowiedzi na Twojepytanie, mala urodzila sie w Aberdeen ,Szkocji.Zawsze lece do Katowic( jestem ze Slaska) i chyba zmienie na Krakow LOL

W katowicach celnicy zawsze sie do nas doczepiaja....niesamowite....chyba jakos podejrzanie wygladam...bo dziecko malutkie chcieli mi rozebrac do naga.....Tak sie doczepiaja,ze to jakas paranoja.Jak do Stanow lecielismy( mala miala 5 meisiecy) spala sobie slodko to nawet jej nie ruszali....
no i takie male porownanie....5 letni amerykanski paszport mala dostala w ciagu pieciu dni roboczych....( nie wspomne ze wyrabialismy go w Szkocji).
Polski roczny paszport tymczasowy- miesiac. A jakbym chciala wyrabiac 5 letni dla malej to nawet do pol roku!!!! Masakra!!!
A wy jak dziewcyzny, macie wyrobione paszporty polskie dla waszych dzieci?
pozdrawiam goraco