reklama

Mamusiowy przepiśnik

Temat na forum 'Dzieci urodzone w styczniu 2013' rozpoczęty przez dotka85, 23 Czerwiec 2012.

  1. dotka85

    dotka85 Fanka BB :)

    Pierogi z jagodami

    Ciasto: (na ok 70 pierogów)
    -1/4 szklanki oleju
    - ok. 450 gram mąki tortowej / przennej
    - szklanka bardzo ciepłej wody

    Wypełnienie:
    - jagody
    - cukier-
    - bułka tarta

    Wykonanie:


    Do miski przesiać mąkę, wlać do niej olej i podlewać stopniowo gorącą wodą i zagniatać. Kontrolować konsystencję wody, żeby ciasto za rzadkie się nie zrobiło, jeśli przeholujemy to dosypać mąki. Zagniatać do momentu, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie bardzo miękkie.

    Jagody wcześniej opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wysypać na talerz i posypać je cukrem i bułka tartą. Odczekać chwilkę, aż bułka pochłonie nadmiar wody/soku z jagód.

    Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienko i wykrawamy szklanką kółeczka. Do każdego kółeczka łyżeczką małą nakładamy porcję jagód i zaklejamy paluszkami.

    Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
    Polewamy słodką śmietanką, bądź rozpuszczonym masłem z cukrem.

    Niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo zostały szybko pochłonięte, ale za to pokażę jak wyglądają wg tego przepisu na ciasto pierogi ruskie ;)

    1.jpg FOTO4773.jpg
     
  2. Deszczyk

    Deszczyk Fanka BB :)

    super! napewno zrobię! :)

    a ja proszę Was o pomoc! nie mam dobrego przepisu na biszkopt do sernika na zimno, więc musi być cieńszy, próbuję już któryś z kolei z neta i klops. jakieś takie nie puszyste :wściekła/y:

    poratujcie bo przestane lubić sernik :laugh2:
     
  3. reklama
  4. titilaya

    titilaya Fanka BB :)

    Jagodzianki -przepis stary jak świat. - dzisiaj po południu wypróbuję ten przepis, mama przywiozła mi dwa litrowe słoiki zebranych przez siebie w lesie jagód i stoją w lodówce. A od kiedy zobaczyłam to zdjęcie wiem, że muszę je (jagodzianki) mieć! Tak na poprawę nastroju...
    Zamiast kruszonki, za którą nie przepadam dodam lukier z cytryną. Zobaczymy czy wyjdzie tak ładnie jak autorce przepisu.

    Deszczyk zapytam wieczorem mojego eksperta od ciast i wkleję przepis na biszkopt pod sernik
     
  5. milusia83

    milusia83 Podwójna mamuśka:)

    Jutro zrobię i ja:D:D:D:D dzisiaj trzeba ciasto zeżreć do końca:D:D:D jagodowe:D
     
  6. milusia83

    milusia83 Podwójna mamuśka:)

    Kochane jagodzianki z tego przepisu wyszły cudne, chociaż musiałam się namordować z przeliczeniami:D hehehe

    A odnośnie papryczek:

    - 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego (polecam biedronkowe, albo mielone samemu)
    - 12 papryczek - rożek, tych małych żółtych, sezonowych
    - pół natki koperku
    - śmietana do sosu
    - liść laurowy, ziele angielskie
    - sól, pieprz
    - jajko
    - cebula
    - mąka do zagęszczenia sosu (niepełna łyżka stołowa) i trochę zimnej wody

    Na początku myjemy papryki i usuwamy ogonki, tak, żeby zrobić dziurę na mięsko.
    Mięsko mieszamy z całym jajkiem i całą pokrojoną w kosteczkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja czasem dodaję jeszcze startą na grubej tarce surową marchew do mięska. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym mięskiem nadziewamy papryczki, które układamy jedna na drugą w garnku. Jak je poukładamy to zalewamy całość wodą i wstawiamy do gotowania. Dodajemy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, trochę soli i pieprzu, ja nie daję żadnych weget i tym podobnych, ale można oczywiście. Wszystko powinno się gotować min. 40 min.
    Mozna podlewać wodą. Po tym czasie bierzemy śmietanę 18% i tak 2/3 opakowania mieszam z sosem przed dodaniem do całości. Następnie wszystko delikatnie staram się wymieszać. Na sam koniec kroję koperek i dodaję do sosu, gotuję jeszcze ze 2minutki.


    Potrawa jest pyszna, bardzo prosta i szybka, mnie zajmuje przygotowanie z 15 min. reszta to już gotowanie, do tego młode ziemniaczki i mmmmmmmmmmmmmm odlot...
     
    Ostatnia edycja: 10 Lipiec 2012
  7. M@linka

    M@linka Fanka BB :)

    milusia83 brzmi to naprawdę apetycznie:tak: chyba zapoluję na te papryczki...;-)
     
  8. milusia83

    milusia83 Podwójna mamuśka:)

    Malinko u mnie w rodzince wszyscy się zajadają nimi, naprawdę polecam.....
     
  9. M@linka

    M@linka Fanka BB :)

    wypróbuję napewno:tak:
     
  10. reklama
  11. green flower

    green flower Fanka BB :)

    Teraz to mi jeszcze bardziej ślinka cieknie. zrobię na pewno
     
  12. titilaya

    titilaya Fanka BB :)

    Zrobię i ja :-)
     

Poleć forum