reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Mamusiowy przepiśnik

CIASTO Z NUTELLĄ I WIŚNIAMI

- 1 paczka sucharów pszennych (niebieskie opakowanie)
- 1 słoik nutelli (400g)
- 2 paczuszki migdałów (płatki- ok 100g)
- 4 serki twarożkowe
- 1 śmietana 36% (0,5l)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 lub 4 śmietanka fix (np.dr Oetkera) (2-zimą, 4-latem)
- 2 słoiki wiśni wydrążonych
- 3 galaretki wiśniowe (rozpuścic w 1l wody)

Suchary zmielic, wymieszac z nutellą. Następnie wyłożyc na blachę, mocno ubic i wygładzic łyżką. Śmietane ubic na gęsto. Cukier puder wymieszac z zagęstnikami, dodac do śmietany i ubijac do sztywnosci. Następnie dodac serki i mieszac na małych obrotach. Wyłożyc na suchary z nutellą, posypac migdałami, ułożyc odsączone wiśnie i zalac gęstniejącą galaretką. Włożyc do lodówki na co najmniej 12godz.


Przepis nie mój, jeszcze nie robiłam ciach, generalna próba przed świętami, ale wydaje się palce lizać!!!
 
reklama
Zanim wrzuce przepis na ciasteczka napisze, jak ja przyzadzam ciasto francuskie z biedronki lub lidla, tne na grube paseczki kroje parowki na pol np zalezy jakie duze chce, smaruje wnetrze ketchupem, albo przecierem,klade parowke,ogorka kiszonego tez kawalek przekrojony, papryke, na to serek zolty,zawijam smaruje jajkiem i do piekarnika :) do tego sos na zimno do maczania lub polania troche jogurtu troche majonezu i czosnek pycha :)


A teraz ciacha z dziecinstwa :)

Kruche ciastka z konfiturą.
(Ilosc skladnikow z ksiazki,ale my dajemy na oko ;p )

Ok25g mąki
1 łyżka tłuszczu,
2 łyżki cukru,
1 żółtko,
1 jajko,
1/2 szkl smietany
,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
konfitura dowolna (my dajemy zwykla najczesciej biedronkowa marmolade taka w pojemniku plastikowym, nie psuje sie szybko i jest dosc twarda i smaczna)


Z podanych składnikow wyrobic ciasto sypiąc tyle mąki, aby można je bylo wywalkowac. Z rozwałkowanego cienko (ale nie bardzo) ciasta wykrawać szklanka duze krazki. Polowe z krazkow oddzielic i malym kieliszkiem wyciac w srodku otwor. Na duze krazki, przykleic rowno te krazki z dziurka obtoczone w bialku(oczywiscie niech odciekna aby bialka nie bylo za duzo to ma byc tylko do przylepienia),delikatnie podniesc ciasto i ta strona z diurka polozyc na talerzyku z cukrem aby sie przykleil, do dziurki dajemy marmolade i tak wszystkie ciacha do piekarnika, az urosna i sie zrumienia :)


Kruche ciasteczka
50 dag maki
25 dag margaryny lub masla
12 dag cukru pudru
3 jajka
1 maly proszek do pieczenia
cukier waniliowy
skorka otarta z cytryny


(w tym roku dodalysmy jeszcze Škoricový cukor - cukier cynamonowy w pl jest juz dostepny gdzieniegdzie chyba z dr.etkera, a do drugiej polowy ciasta boz 1kg robilysmy kakao czarne z wiatrakiem gorzkie)

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 2 żółtka, 1 jajo. Szybko zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na30/60min. Rozwalkowac na grubość ok 0,5cm i foremkami wykrawac ciastka. Mozna tez zrobic ciastka krecone przez maszynke(tez zrobilysmy ale z maslem nie z margaryna i wyszly takie maslane pyszne). piec w piekarniku ok 10 min z termoobiegiem jesli bez troche dluzej zeby byly miekkie ale nie niedopieczone nam na 180 stopni cos ok 20 minut bez termoobiegu to zajelo :) Te ciasteczka mozna zrobic z marmolada takze jak te wyzej, posypac cukrem pudrem, albo z polewa czekoladowa lub lukrowa, ja pamietam jako dziecko robilysmy lukier do tego kolorowe posypki i tak sie bawilysmy :) wiec swietne dla malych pomocnikow i do tego pyszne :)
[h=3][/h]
 
Ostatnia edycja:
sałatka z selerem naciowym i kurczakiem


1 brokuł
1 seler naciowy
1 fasola z puszki czerwona
1/2 kg pierś z kurczaka ( 2 podwójne)
1 puszka kukurydzy
3 duże cebule
maggi
pieprz cayenne
olej
pieprz, sól



brokuł obgotuj, na patelni podsmaż na oleju cebulę i pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę (możesz troszkę ja przyprawić przyprawą do kurczaka wcześniej ale nie dużo) jak juz będzie pół usmażona posyp pieprzem cayenne( tylko uważaj bo ostre) wsyp do miski - na tej samej nieumytej patelni podsmaż seler naciowy pokrojony w sporą kostkę polej obficie maggi - wsyp do miski z kurczakiem. dodaj fasolę i kukurydze i brokuł. przygotuj sos

Sos
5 łyżeczek majonezu
2 łyżeczki kwaśnej śmietany (albo jogurtu naturalnego)
1sos z Knorra ( taki w proszku do sałatek włoski lub grecki)
3 wyciśnięte ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
sok z 1 cytryny
szczypta pieprzu

wylać na sałatkę - wymieszać.... ja podaje do niej ciepłe bagietki z masłem czosnkowym lub ziołowym

ten sos jest świetny do innych sałatek do grilla..
 
dziewczyny ja wam przedstawię nasze ostatnie obiadowe hity Ali.. ciężko mi tylko przedstawić proporcje bo robię dla nas i dla niej jednocześnie więc nie wiem ile dla niej samej by tak na oko wyszło..

1) RYBA Z SOSEM Z ZIELONEGO GROSZKU
filet z rybki gotujemy w wodzie. do naczynia wsypujemy puszkę groszku i blendujemy. na patelni na pół łyżeczki masła szklimy cebulkę i zalewamy groszkiem.. dusimy chwilkę i wrzucamy kawałki rybki.. można posypać natką pietruszki do smaku :-)

2) MIĘSKO Z SOSEM Z KUKURYDZY
dowolny kawałek mięska gotujemy. do naczynia wsypujemy kukurydzę i blendujemy. dodajemy pół pomidorka pokrojonego w kostkę i natkę pietruszki.. dusimy chwilkę i wrzucamy mięsko albo rozdrabniamy i robimy gęsty sosik ;-) pyszne bo słodkie od kukurydzy :-)

3) PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
pulpeciki robie tak jak dla nas tylko aluni mniejsze ;-) gotuję i robię sosik ze zblendowanych pomidorków, natki pietruszki i łyżeczkę śmietany gęstej :tak: na szybko u nas hit :-)

4) KISIEL Z MUSU Z GRUSZEK
gruszki blenduję (wychodzi gęsty mus) jeśli za gęsty ciut wody.. gotuję w garnuszku i dodaję troszeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.. stopniowo wlewam intensywnie mieszając :-) pychotka :-) jak gruszki są mało słodkie to można dodać łyżkę konfitury jakiejś słodkiej z moreli albo cos podobnego ;-)


asiorrek tyle czasu minęło a ta sałatka podana przez ciebie dalej robi u nas furrorę mimo że zawsze szczerze odrzucał mnie seler naciowy! :-)
 
SCHAB W ZUPIE CEBULOWEJ

plastry schabu
francuska zupa cebulowa( w proszku, ja kupuje Knorr)
śmietana 30%

Schab pokroić w plastry ok 1 cm, każdy kotlet (bez rozbijania) obtaczamy w zupie cebulowej, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietaną i pieczemy, ok. godzinki.
Prosta sprawa, ale bardzo smaczna.
 
Pizza 2 dniowa :)


przepis na 4 pizze średniej wielkości..

0,5l wody
0,5szklanki mleka
0,5szklanki oleju
2,5dkg drożdży
1 kopiasta łyżka soli
1,25kg mąki

ciasto wyrobić i odstawić na ok 24 godziny w chłodne miejsce do wyrośnięcia.. później podzielić na 4 części gdyby jakiejś nie wykorzystać zawinąć w folię i odstawić .. można zrobić jeszcze następnego dnia.. uformować pizze wyłożyć wszystkie składniki jakie chcemy i do mocno rozgrzanego piekarnika piec jakieś 10-15 min... raczej nie dłużej.. po upieczeniu wyciągnąć i na chwilę można zrzucić z blaszki na ruszt z piekarnika.. by odparowała.. no i można ciasto przed wyłożeniem na niego składników przesmarować lekko olejem wówczas na pewno nie rozmoknie jeśli składniki będą jakieś wodniste typu pomidory ...

aha - i formować ciasto najlepiej na rozgrzanej blaszce.. albo przełożyć na rozgrzaną blaszkę..


przepis mam od cioci która pracuje w pizzerii..
 
reklama
pizza numer 2 :)

składniki na 1 ciasto

2 szklanki mąki
1/2 szklanki letniej wody
1 jajo
4 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki masła/albo margaryny

wszystkie składniki poza mąką można zblenderowac razem później wyrobić silną ręką ( najczęściej robi to mój mąż- a jeśli ja wyrabiam to wale tym ciastem ciastem po stole) z mąką odstawić w cieple miejsce po ok 2 godzinach .. po wyrośnięciu można podsypać trochę mąką ale nie za dużo... wlożyc do mocno nagrzanego piekarnika
 
Ostatnia edycja:
Do góry