Cześć Wszystkim!
Kikusia witaj!
Co do ruchów to na początku są bardzo subtelne, nie spodziewaj się od razu kopniaków, raczej łaskotania, przelewania, delikatnego pukania.Kopniaczki jak na razie poczułam dokładnie dwa w ciągu 2 tygodni, głównie czuję jak maluch się przemieszcza, ociera, napręża ścianki macicy, czuję jak naciska od wewnątrz, puka. Ciężko to opisać. Nie jest to moja pierwsza ciąża, a ułożenie malucha musi bardzo sprzyjać temu, że tak wyraźnie czuję ruchy- przy starszym synu tak nie miałam.
Katty, Alfabeta matko co za ludzie! Jak tak można? Cóż, mam alergię na złodziejstwo, niestety zostałam okradziona kilka razy i uważam to za olbrzymią podłość. A jak czytam, że matka zamiast dziecko nauczyć, że tak nie wolno, to jeszcze w nim utwierdza świadomość, że postąpiło jak należy to
Bóle, kłująco-przeszywające i ciągnięcia, oczywiście, że też je mam, zwłaszcza przy siadaniu i wstawaniu.
Depilacja na razie radzę sobie sama, potem wykorzystam lusterko,a jak zajdzie potrzeba to męża. Przed ciążą ćwiczyłam między innymi jogę, zresztą poza spacerami to jedyna forma aktywności, na którą obecnie zgodził się mój lekarz. Przyda się później do wiązania butów, malowania paznokci stóp czy zakładania skarpetek.

Oczywiście piszę to z przymrużeniem oka ;-)
A ja niestety zaczynam mieć obrzęki i to nie puchnięcie kostek czy palców u rąk tylko obrzęki tkanek. Miałam tak w pierwszej ciąży i musiałam wykluczyć zupełnie sól. Teraz od początku ciąży praktycznie nie używam soli, a będę musiała zapewne zupełnie z niej zrezygnować. Do wizyty jeszcze daleko (28 lipca), zobaczymy co mi lekarz powie. Nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie to przykra rzecz :-(
O ile większości z Was przybędzie jakieś 10-13kg, mnie czeka w optymistycznej wersji jakieś 17kg na plus i to przy prawidłowym odżywianiu (bez słodyczy,dań typu pizza, lody, grill czy mięsa) i dużej ilości ruchu, a po porodzie okrutne pocenie się i sikanie....
Smutno mi bo chciałam tego uniknąć-dlatego odkąd wiem o ciąży praktycznie nie solę ani nie jem produktów z dużą ilością soli, woda też tylko niskosodowa. No i nic z tego :-(