reklama

Mamy majowe 2009

wiem jacy sa, to dokladnie nie byl przepis ale postanowienie Sadu najwyzszego, poszukam i Ci podam ;) a czemu w ogole w Polsce mieszkacie? tzn w waszej sytuacji t o w ogole nie powinno byc problemu bo Twoj maz nie jest polakiem ale szukam :)

Ostatnia edycja:
reklama
Raj przyjechał tu do szkoły...Tu sie pooznalismy miesiac po jego przyjezdzie i juz tak zostalo... Teraz pracuje w restauracji (fuj caly smierdzi a ja malo nie rzygne). Ma niby brata rodzonego w USA ale brat jakis outsider...ani pomocy ani nic...rodzice Raja nie zyja ma tylko mnie i moja mame ktora traktuje jak wlasna a ona jego jak syna...
Myslimy o wyjezdzie do Kanady do siostry rodzonej Raj'a mamy ale to dopiero jak maly bedzie mial z 1,5 roku ale z drugiej strony tak pokochal moja mame bo dala mu matczyna milosc ze nie chce jej u zostawiac i mysli o otworzeniu restauracji indyjskiej...

Ale jak tu zostaniemy to maly lub mala ale ja i tak czuje ze chlopak na wakacje do brata rodzonego raja ojca do Indii bedzie jezdzil zeby tez poznal tradycje i kraj taty

nie no jasne, skoro wszystko jest ok to dlaczego wyjezdzac, ale tez zawsze mame mozecie ze soba zabrac :)

u was z tym imieniem powinno byc latwiej bo jedno z was nie jest polakiem ale wiadomo urzednicy uwazaja sie za niewiadomo co... ale nie moga byc cenzorem i rodzic ma prawo nadac imie jakie mu sie podoba
tylko ze:
Kierownik stanu cywilnego odmawia przyjecia oswiadczenia o wyborze dla dziecka wiecej niz dwoch imion, imienia osmieszajacego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobnialej oraz imienia nie pozwalajecego odroznic plci dziecka
"Obowiazujace przepisy prawa nie ograniczaja prawa rodzicow, nawet narodowosci polskiej do nadania dziecku imienia obcego"- Glosa Henryka Doleckiego do wyroku NSA z dnia 14 stycznia 1986 roku Sygn. Sa/Wr 33/85 OSPiKa 1988 nr1 poz.22

- opublikowane w "Ogolnopolskim biuletynie informacyjny dla Urzedu stanu cywilnego" nr 1(38) kwartal 2004

urzednicy powoluja sie czesto ze imie nadawane w polsce nie powinno odbiegac od regul gramatyki i ortografii polskiej czyli ze wymowa mialaby sie zgadzac z pisownia, ale to jest kwestia taka ze "powinno sie" a nie "trzeba" ;)

Ostatnia edycja:
Madzia polecam ci ta strone Rada Języka Polskiego - Zalecenia dla urzędów stanu cywilnego najlepiej jak napiszesz do nich list czy meila i prZedstawisz cala sytuacje odnosnie twojego wyboru imienia jaki cala reszte.Ja tez mialam problemy i nawet z poczatku kierownik UC zapiasal mi imie mojej corki inaczej niz ja chcialam,ale nie dalam za wygrana i wl;asnie napisalam do RJP i dostalam pozytywna odpowiedz gdzie odrazu z nia polecialam do USC i kierownik zmienil mi pisownie imienia mojego dziecka.:-):-):-):-)

witam
Czy przyjmiecie mnie do grona majówek... mam termin na 10 maja...
jestem też mamą 3 letniego Tomaszka....
I jak tam z dolegliwościami? ja myślałam że przy drugiej ciąży będzie lepiej, ale niestety całodobowe nudności w natarciu...

iwonka2006 fajnie ze nie dalas za wygrana, wiele rodzicow w starciu z malo kompetentnymi urzednikami daje za wygrana,
juz na forum byl taki watek i tez "walczylam" ze to Rada ma ostatnie slowo, ale jednak nie, Rada jak i Urzad nie sa cenzorami, rada moze udzielic swojej opinii ale to rodzic ma prawo do wyboru imienia dla dziecka,
Rada rozstrzyga watpliwosci czy imie proponowane przez rodzica jest "osmieszajace", "nieprzyzwoite" lub w "formie zdrobnialej", w kazdej innej sytuacji imie zostaje wpisane do aktu.
prosze , wiecej informacji na stronie
www.usc.pl
a dalej o wyborze imion:
http://www.usc.pl/art_file/40.pdf
w ktorym jest wszystko wyjasnione dokladnie i z ktorej to storny przytoczylam wczesniej fragmenty ;) wiec idac do urzedu albo wziac linka zapisac na karteczce i kazac urzednikowi isc do internetu albo w ogole mu wydrukowac artykul ... bo to jest strona dla urzedow cywilnych... a wiadomo nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania...

ale ale wam jeszcze daleko do tych problemow :P

Ostatnia edycja:
Jestem za nadawaniu imiom jak rodzicom sie podoba, wierzac, ze nie skrzywdza dziecka na przyszlosc i nie nadadza mu glupich imion jak Bob Gedolf swoim corkom........Peaches, Pixie i Fifi Trixibelle.....:no:

Ale szczegolnie kiedy jedna ze stron jest z innego kraju ciezko forsowac typowo polskie imiona jak Stanislaw, Zygmunt i inne.

Madzia- ciesz sie, ze cie nie mdli:-) Masz jeszcze 8 miechow, moze cie zamdli:-)

Nowe mamusie- witam serdecznie

witam
Czy przyjmiecie mnie do grona majówek... mam termin na 10 maja...
jestem też mamą 3 letniego Tomaszka....
I jak tam z dolegliwościami? ja myślałam że przy drugiej ciąży będzie lepiej, ale niestety całodobowe nudności w natarciu...

Goraco witamy w Naszym gronie:tak:
No ja tylko jeden dzień wymiotowałam, co prawda cały czas mnie muli. Do tego mam straszne skurcze. Jak poszłam do mojego gina powiedział, ze to normalne, moja bratówka zapytała swojego gina i kumpela tez swojego i oni jednoznacznie powiedzieli, ze niewielkie skurcze jak najbardziej sa naturalne ale ostrych skurczy nie powinno byc.:-(Więc zadzwoniłam do innego bardzo dobrego gina i powiedziałam mu co i jak i on potwierdził moje obawy. Zapisał mi luteine i juz jest troszeczkę lepiej:tak:

reklama
Netgirl! Lecimy na wyspe Zakhyntos :) JEszcze nigdy nie bylismy w Grecji, liczymy na piekna pogode :)

U mnie nadal w porzadeczku i bez wiekszych objawow. Mdlosci zadnych na szczescie nie mam, smaczkow tez w sumie nie. Jedyne co, to ostatnio strasznie chce mi sie spac, a nawet gdybym chciala sobie slabiutka kawe wypic, to jakos mi nie smakuje :( No ale, takie problemy to zadne problemy :)
Pozdrawiam Majoweczki :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry