reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

Tylko weź pod uwagę to, że niemowlę nie zna innego sposobu powiedzenia, że czegoś potrzebuje, niż płacz. Przeciwnicy takich metod argumentują swoje zdanie tak: dziecko płacząc mówi "mamo, przytul mnie", a mama nie reaguje na jego prośbę pozbawiając dziecko poczucia bezpieczeństwa, zaufania i wiary w to, że zawsze może liczyć na rodziców. Psychologowie raczej skłaniają się ku twierdzeniu, że niemowlęcia się nie "wychowuje", tylko należy spełniać jego potrzeby fizjologiczne i emocjonalne.

Nie wiem, być może kiedyś sie przekonam. Na razie wolę towarzyszyć młodemu przy usypianiu niż słuchać jego płaczu. Z resztą nigdy nie było z jego zasypianiem problemów, więc mam nadzieję, że to chwilowe :-).

Faktycznie noworodek może potrzebować takiej bliskości i przecież takie dziecko bierze się na ręce ;-) Nasze dzieci jednak mają już 9 miesięcy :-p i spokojnie mogą a nawet powinny spać już same :tak: Poza tym w tej metodzie zapewnia się dziecku bezpieczeństwo, bo nie zostawiasz je same zupełnie, ale przychodzisz co chwilę i pokazujesz, że jesteś z nim, że je nie zostawiłaś, że je kochasz i nad nim czuwasz i nie ma czego się bać :tak:
Ale jeśli ci nie przeszkadza spanie z dzieckiem to przecież to twój wybór ;-)

reklama
moja córcia zasypia sama przy zgaszonym swietle:tak: ma jewdynie włączone kołysanki:tak: ale niestety budzi się na jedzenie ok 3:-( nie mogę z tym wyrać próbowałam oszukiwać Natalkę woda ale niestety nie mogę:no:

moja córcia zasypia sama przy zgaszonym swietle:tak: ma jewdynie włączone kołysanki:tak: ale niestety budzi się na jedzenie ok 3:-( nie mogę z tym wyrać próbowałam oszukiwać Natalkę woda ale niestety nie mogę:no:

A potem o której je?
Może spróbuj codziennie o 15 minut później dawać jej tą butlę aż dojdziesz do 5 lub 6 godziny?

A potem o której je?
Może spróbuj codziennie o 15 minut później dawać jej tą butlę aż dojdziesz do 5 lub 6 godziny?
właśnie wytrzymywała do 5 ale przez zmiane czasu jakoś wszystko się poprzestawiało:baffled: teraz budzi się o 3 na jedzenie:baffled:
wczoraj była tak zmęczona że poszła spać bez jedzenia:no: dałam małej butle o 23 zjadła wszystko i obudziła się po 4 na jedzenie:baffled:

Ja też nikogo nie namawiam do stosowania tej metody ;-)
Namawiam jedynie do przeczytania książki, bo może akurat się przydadzą rady tam zapisane :-p
Ja postanowiłam w tym momencie zapomnieć o matczynych uczuciach, bo wiadomo, że płacz dziecka wzbudza emocje. Ale postanowiłam racjonalnie do tego podejść "czy za kilka miesięcy/lat będę chciała by dziecko z nami spało?", "czy za kilka miesięcy/lat będę chciała nosić ją na rękach gdy będzie ważyć coraz więcej?", itp., itd.
Odpowiedź na wszystkie pytania brzmiała u mnie "nie". A wiem, że im później za to bym się zabrała tym byłoby trudniej, walka trwałaby dłużej :tak:

W tej książce co ja mam piszą prawie identycznie. Na prawdę można nauczyć dziecko spać samemu w mądry sposób. Ja byłam już przemęczona tymi nocnymi pobudkami i w dzień nie mogłam się nią zająć tak jak powinnam. A teraz jest już lepiej. Grzecznie zasypia sama i nie budzi się już tak często w nocy. Czyli mniej nerwów i stresu dla każdego.

Dzień dobry w niedzielę :-)
Spaliśmy do 8 rano. Rewelka normalnie :-) Córka jeśli się przebudzi coraz częściej sama zasypia. Wstałam chyba tylko 2 lub 3 razy by podać smoczka i to wszystko. Czuję, że żyję hihi ;-)

Spaliśmy do 8 rano. Rewelka normalnie :-) Córka jeśli się przebudzi coraz częściej sama zasypia. Wstałam chyba tylko 2 lub 3 razy by podać smoczka i to wszystko. Czuję, że żyję hihi ;-)
Witam:-)
ale Ci dobrze Agutku moja córcia o 4 wstała na butle:baffled: próbowałam jej nie dać ale krzyczała strasznie:szok:
dzisiaj w m1 jest mikołaj:tak:

reklama

Agutko my też wstaliśmy o 8.00, mała też juz donrze sypia - dwa zabki na kącie już mamy:-). A co do usupiania, to włanczam jej muzykę bobasa i malutka sama zasypia,więc narazie nie mam problemu.

A co do mojej diety - 6 dzień i 4 kg mniej!!!

Do góry