reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

reklama
JULIA
Opis:imię pochodzenia łacińskiego. Powstało w starożytnym Rzymie od nazwy rzymskiego rodu Juliuszów (Julii / Julus). Oznacza "piękny kwiat" lub "młoda, promienista" oraz "ta, która należy do Juliuszów".Zdrobnienia:Julka, Julcia, Jula, JulisiaCharakterystyka:uczuciowa i romantyczna. Pomimo wrażliwego charakteru doskonale wie, czego chce. Potrafi też manipulować ludźmi tak, aby spełniali jej kaprysy. Bardzo lojalna wobec rodziny i przyjaciół. Jeśli kogoś znielubi, to już na zawsze.Patroni i święta:8 IV (św. Julia Billiart), 16 IV, 22 V (św. Julia Męczenniczka), 20 IX (św. Julia Kim)Szczęśliwa liczba:8Szczęśliwy kamień:kwarc dymnySzczęśliwy kolor:szaryImieniny obchodzi:16.04, 27.07, 10.12

ADAM
Imię pochodzenia semickiego. Wywodzi się od hebrajskiego słowa adom ("czerwony"), co nawiązuje do koloru ziemi, z której wg Biblii został ulepiony pierwszy człowiek. W luźnym przekładzie oznacza więc: "zbudowany z czerwonej gliny". Inne tłumaczenie: "połączony z drugą osobą" (czyli Ewą). Niektóre źródła wywodzą to imię z języka sumeryjskiego, od słowa ada-mu ("mój ojciec") albo akadyjskiego ad-mu ("stworzony, zrodzony").Zdrobnienia:Adamek, Adaś, Aduś, Adek, AdusiekCharakterystyka:Zwykle spokojny i opanowany, tylko czasami daje się ponieść emocjom. Bywa bardzo uparty i niechętnie przyznaje się do swoich błędów. Rzadko przeprasza, ale jeśli już - robi to naprawdę szczerze. Można mu zaufać.Patroni i święta:Nie ma świętych patronów o tym imieniu. Przyjmuje się, iż najważniejsze imieniny Adama przypadają 24 XII (razem z Ewą)Szczęśliwa liczba:1Szczęśliwy kamień:polny-czerwonySzczęśliwy kolor:czerwonyImieniny obchodzi:06.04, 06.04, 24.12

Właśnie zabawiłam sie w pomysłową panią domu,ponieważ moja pralka ostatnio lekko brudzi pranie tzn,na niektórych ubraniach robi smugi ,a z pralki nieładnie pachnie kanalizą ,powertowałam trochę internet i wsypałam do bębna 2 paczki sody i wlałam szklankę octu,nastawiłam na 90 st:szok:mam nadzieje ,że mi pralka nie wybuchnie,a że pomoże ten sz;lam gdzieś z głębi wypłukać :tak::tak:robiłyście coś podobnego kiedyś,pralka ma 6 lat ,nie psuła sie nigdy ,tylko 2 razy wąż zapchał sie monetami ,ale to już sprawka mojego m...zresztą i on tę asę wydłubywał z weża potem:-D:-D:-D
ja tak miałam, trzeba filtr wyczyścic, masz pewnie zapchany:tak::tak: czyściłas kiedyś?:-D tey kombinowaam jak gupia, az mi zaczelo cieknac z mojej:-D i m dopiero wpadl ze trzeba wyczyscic filtr:-D i potem nie robilo mi ani smug ani nie smierdzialo:tak:
AAA pranie y sod i iinnzmi ryecyami pryechodyilam+ u mnie sie nie sprawdyilo+ tak jak mowilam, do moemtnu wyczyszenia filtra:tak:

Ostatnia edycja:
ANTONI
imię pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od słowa Antoninus, co oznacza: "należący do Antoniuszów" (starożytny ród rzymski). W Grecji wywodzono tę nazwę od syna Herkulesa - Antona i tłumaczono jako: "wspaniały, doskonały, wybitny". Forma oboczna tego imienia: Antonin.Zdrobnienia:Antek, Antoś, Toni, Tolek, TosiekCharakterystyka:ciekawy świata i niezwykle towarzyski. Nie cierpi nudnych zebrań, za to doskonale bawi się na dobrze zorganizowanej imprezie. Bardzo solidny i odpowiedzialny w pracy, w domu najchętniej unika wszelkich obowiązków. Dobry organizator.Patroni i święta:17 I (św. Antoni Wielki), 13 VI (św. Antoni Padewski)Szczęśliwa liczba:1Szczęśliwy kamień:labradorytSzczęśliwy kolor:szaryImieniny obchodzi:17.01, 13.06, 05.07, 24.10, 07.11, 28.12
ANNA
imię pochodzenia semickiego. Wywodzi się od hebrajskiego słowa channah, co oznacza "wdzięk; łaska". Imię pokrewne: Hanna.Zdrobnienia:Ania, Anka, Anusia, Aneczka, Anula, Anulka, AndziaCharakterystyka:ciepła i serdeczna, a przy tym niezwykle rozsądna oraz stanowcza. Woli działać, zamiast marzyć. Troska o rodzinę to jej życiowy priorytet. W pracy solidna i odpowiedzialna. Bardzo lubi babskie ploteczki.Patroni i święta:26 VII (św. Anna, matka Marii) + ok. 30 świętych o tym imieniuSzczęśliwa liczba:3Szczęśliwy kamień:szafirSzczęśliwy kolor:jasno niebieskiImieniny obchodzi:26.07, 10.01, 20.11
PIOTR
imię pochodzenia grecko-łacińskiego. Wywodzi się od słowa petros ("skała, kamień, opoka"). W Biblii Jezus mówi: "Ty jesteś Szymon, syn Jana; ty będziesz nazwany Kefas (po aramejsku: skała) - czyli Piotr /.../ i na tej skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą". Jedno z najpopularniejszych imion męskich w całym świecie chrześcijańskim.Zdrobnienia:piotrek, Piotruś, Piotrulek, PiotrusiekCharakterystyka:pracowity, solidny, zrównoważony i lojalny. W pracy niemal zawsze pogodny, za to w domu potrafi pokazać swój gniew. Polega na zdrowym rozsądku. Gdy czegoś nie wie, nie wstydzi się zapytać.Patroni i święta:21 II (św. Piotr Damiani), 29 VI (św. Piotr Apostoł), 30 VII (św. Piotr Chryzolog), 9 IX (św. Piotr Klawer), 25 X (św. Piotr z Alkantry), 21 XII (św. Piotr Kanizjusz) oraz inniSzczęśliwa liczba:6Szczęśliwy kamień:szafirSzczęśliwy kolor:pomarańczowyImieniny obchodzi:18.01, 28.01, 22.02, 28.04, 19.05, 02.06, 29.06, 30.07, 01.08, 09.09, 19.10, 21.12, 25.12

ja tak miałam, trzeba filtr wyczyścic, masz pewnie zapchany:tak::tak: czyściłas kiedyś?:-D tey kombinowaam jak gupia, az mi zaczelo cieknac z mojej:-D i m dopiero wpadl ze trzeba wyczyscic filtr:-D i potem nie robilo mi ani smug ani nie smierdzialo:tak:
AAA pranie y sod i iinnzmi ryecyami pryechodyilam+ u mnie sie nie sprawdyilo+ tak jak mowilam, do moemtnu wyczyszenia filtra:tak:
ja mam pralke która nie ma filtra,już nie raz szukaliśmy.... BArdzo prosze Wiktoria o Magdalenę ,Krzysztofa ,Klaudię i Ksawiera,da się ????A co do Anny to szczera prawda!!!:-D:-D

reklama
MAGDALENA
imię pochodzenia semickiego. Wywodzi się z Biblii od przydomka Marii Magdaleny i oznacza "Maria z Magdali" (miejscowość w Galilei; położona nad jeziorem Genezaret w Palestynie).Zdrobnienia:Magdalenka, Magda, Magdusia, Madzia, czasem: Lena, LenkaCharakterystyka:impulsywna oraz inteligentna. Rzadko jest zadowolona ze swojej pracy, a jeszcze rzadziej z wysokości wynagrodzenia. Lubi dominować w swoim otoczeniu i stanowić punkt centralny spotkań towarzyskich. Ma dar do opowiadania anegdot.Patroni i święta:25 V (św. Magdalena Zofia Barat), 22 VII (św. Maria Magdalena)Szczęśliwa liczba:4Szczęśliwy kamień:szafirSzczęśliwy kolor:błękitnyImieniny obchodzi:29.05, 22.07
KRZYSZTOF
imię pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słowa Christophoros, które powstało z połączenia słów: Christos ("Chrystus") oraz phero ("nieść, przynosić"). Oznacza więc: "przynoszący Chrystusa" lub "noszący (w sobie) Chrystusa". We wczesnym okresie chrześcijaństwa na terenie Grecji imieniem tym określano zwykle człowieka nawróconego albo nawracającego innych.Zdrobnienia:Krzysiek, Krzyś, Krzysiu, Krzych, KrzychuCharakterystyka:pracowity i wytrwały. Z reguły dość silny fizycznie oraz wytrzymały na warunki zewnętrzne. Uparcie dąży do celu. Lubi uprawiać sport, a także podróżować. Chętny do pomocy innym, ale w rozsądnych granicach.Patroni i święta:25 VII (św. Krzysztof, męczennik), 31 X (św. Krzysztof, kapłan)Szczęśliwa liczba:4Szczęśliwy kamień:jaspisSzczęśliwy kolor:brązowyImieniny obchodzi:25.07, 31.10
KLAUDIA
imię pochodzenia łacińskiego. Oznacza osobę należącą do rzymskiego rodu Klaudiuszów (Claudius) i wywodzi się od cesarza Klaudiusza (być może od słowa claudus - "kulawy, niepewny"). Imię Klaudia nosiły wszystkie kobiety z tego rodu. Forma pochodna: Klaudyna.Zdrobnienia:Klaudusia, KlaudynkaCharakterystyka:przyjazna i prawdomówna, a przy tym trochę niepewna siebie. Chętnie pomaga innym, ale często czyni to pod wpływem emocji, nie przemyślawszy skutków swojej pomocy. W pracy pilna i dokładna, nie trzeba po niej poprawiać. Lubi pracować w zespole.Patroni i święta:20 III, 7 VIII (św. Klaudia)Szczęśliwa liczba:5Szczęśliwy kamień:opalSzczęśliwy kolor:białyImieniny obchodzi:20.03, 07.08, 08.11
KSAWERY
Opis:imię wywodzące się od nazwy miejscowości, z której pochodził św. Franciszek Ksawery (zamek Xavier w Hiszpanii). Inny wariant pisowni: Xawery.Zdrobnienia:Ksawerek, Ksawcio, SawekCharakterystyka:zaangażowany oraz solidny pracownik. Nie przepada za towarzystwem i nie ma zbyt wielu przyjaciół. Czasem bywa zbyt krytyczny wobec ludzi, co sprawia, że otoczenie jeszcze bardziej się od niego odsuwa. Nie potrafi nikogo pochwalić.Patroni i święta:3 XII (św. Franciszek Ksawery)Szczęśliwa liczba:3Szczęśliwy kamień:nefrytSzczęśliwy kolor:niebieskiImieniny obchodzi:03.12

Do góry