reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

reklama
Ech no wrzucę Wam ostatnie teksty mojego dziecka

:-D:-D:-D:-D

gadamy dziś sobie
i on tak
mamo a co to znaczy ,że ktoś ma bardzo inteligentne dziecko?
ja mu tłumaczę,że to takie dziecko,które dużo wie,i rozumie więcej niż dzieci w jego wieku
a Kuba
no widzisz to już się nie musisz o mnie matwić
ja jestem bardzo inteligentny w takim razie.
:szok::szok::-D:-D:-D:-D:-D

Dziś nie poszedł do przedszkola to chciałam mu wcześniej rehabilitacje zrobić i już miałam dość jego gadania.
Odwracam więc uwagę.
Mówię do niego
Przejdź Kubusiu tak jak mama i przechodzę po kwadracie małymi kroczkami.
A Kuba patrzy z politowaniem i mówi
Wiesz mama my tu o takich ważnych rzeczach gadamy,a Ty mi z bzdurami wyjeżdżasz!!

padłam :szok::szok::-D:-D:-D:-D
I weź nie kochaj takiego gada.:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

As ,to treksty ,które mi się podobały najbardziej...widzisz nie masz się o co martwić i zajmij się w końcu powazżnymi rzeczami:-D:-D:-D:-D:-DWitam ,witam ,gdzie ty się tyle podziewałaś????

witam
tylko sie melduje bo przez ten czas pewnie nie nadrobie tego co napisalyscie :-(
ale u nas w miare wporzadku :tak:
Patrysia ,gdzieś się ukrywała miło ,ze jesteś:-D:-D:szok:

As, to nie można usunąć wkładki jak się już zajdzie w ciążę?
Ao co chodzi??Stało się coś???Ja mam wkładkę i wiem ,ze jakbym niedaj boże zaskoczyła ,to lepiej wkładki nie wyciągać ,bo grozi poronieniem ,chyba ,że wkładka stanowiłaby jakieś ryzyko dla dziecka czy dla mnie.

Ech no wrzucę Wam ostatnie teksty mojego dziecka

jest w domu bo jest podziębiony
ja do niego i znów nie pójdziesz do przedszkola
a on tak
i bardzo dobrze
będę miał święty i anielski spokój
i nikt mi dupy bzdurami nie będzie zawracał
:-D:-D:-D:-D

Kuba je śniadanie
ja mówię
Kuba jedz,jedz,jedz,jedz
a ten w końcu
daj mi wreszcie spokój,ile można gadać
tylko jedz,jedz,jedz
no w końcu porzygam się od twojego gadania

padłam:szok::-D:-D:-D

gadamy dziś sobie
i on tak
mamo a co to znaczy ,że ktoś ma bardzo inteligentne dziecko?
ja mu tłumaczę,że to takie dziecko,które dużo wie,i rozumie więcej niż dzieci w jego wieku
a Kuba
no widzisz to już się nie musisz o mnie matwić
ja jestem bardzo inteligentny w takim razie.
:szok::szok::-D:-D:-D:-D:-D

Dziś nie poszedł do przedszkola to chciałam mu wcześniej rehabilitacje zrobić i już miałam dość jego gadania.
Odwracam więc uwagę.
Mówię do niego
Przejdź Kubusiu tak jak mama i przechodzę po kwadracie małymi kroczkami.
A Kuba patrzy z politowaniem i mówi
Wiesz mama my tu o takich ważnych rzeczach gadamy,a Ty mi z bzdurami wyjeżdżasz!!

padłam :szok::szok::-D:-D:-D:-D
I weź nie kochaj takiego gada.:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

:-D:-D:-Djest świetny i napewno mega inteligentny:tak::tak::tak:

Ao co chodzi??Stało się coś???Ja mam wkładkę i wiem ,ze jakbym niedaj boże zaskoczyła ,to lepiej wkładki nie wyciągać ,bo grozi poronieniem ,chyba ,że wkładka stanowiłaby jakieś ryzyko dla dziecka czy dla mnie.
w 100% prawda moja ciotka całą ciąże miała wkładkę choć lekarz ostrzegał ją że częsciej musi robić usg żeby zobaczyć czy wszystko ok cz nigdzie się nie wrasta i było ok :tak::tak:

As, to nie można usunąć wkładki jak się już zajdzie w ciążę?
Wklejam z google to co wiem od dawna.

Wkładka a ciąża
Czy wkładka powinna być usunięta po stwierdzeniu ciąży? Z praktyki wynika, że pozostawienie wkładki w jamie macicy, aby przy jej usuwaniu nie spowodować poronienia, powoduje ponad 50% poronień, często z towarzyszącymi obfitymi krwawieniami i uogólnionym stanem zapalnym. Natomiast jej usunięcie we wczesnej ciąży zmniejsza ten odsetek do 20. Obecnie uważa się, że przed podjęciem decyzji co do sposobu postępowania w takich przypadkach należy najpierw wykonać USG przezpochwowe narządu rodnego, aby dokładnie określić położenie zarodka w stosunku do wkładki. Jeżeli wkładka jest położona prawidłowo, a zarodek rozwija się poniżej ramion poprzecznych, można ją pozostawić. Jeżeli jednak doszło do obniżenia położenia wkładki i rozwoju płodu powyżej niej, najrozsądniejsze będzie usunięcie wkładki, co pozwoli uniknąć powikłań (po nitkach wkładki, poprzez rozwierane przez nią ujście wewnętrzne do jamy macicy dostają się patologiczne drobnoustroje, które mogą spowodować wewnątrzmaciczne zakażenie płodu i jego obumarcie).
Wkładka antykoncepcyjna

i to
Spirala nie jest metodą stuprocentowo skuteczną. Co może się zdarzyć, jeśli kobieta zajdzie w ciążę mimo korzystania z wkładki? W zasadzie jedno z dwojga: albo w początkach ciąży dojdzie do poronienia, albo też wkładka wrośnie w łożysko lub błony płodowe i zostanie wydalona dopiero przy porodzie. Za bzdurę należy uznać plotki, że spirala może uszkodzić płód, na przykład wrastając w głowę embrionu. Nie należy więc usuwać wkładki, gdy okaże się, że kobieta jest w ciąży. Wyjmowanie wkładki stwarza większe ryzyko poronienia niż pozostawienie jej w macicy.
Portal Farmaceutyczno - Medyczny

gadałam sobie z madziulą przez telefon a w tym czasie moja julka zamkneła się od środka w łazience ale było płaczu histerii a ja wariatka dostałam głupawki i zanim ją otworzyłam to wyłam ze śmiechu:tak::tak:

gadałam sobie z madziulą przez telefon a w tym czasie moja julka zamkneła się od środka w łazience ale było płaczu histerii a ja wariatka dostałam głupawki i zanim ją otworzyłam to wyłam ze śmiechu:tak::tak:
gRUNT ,ŻE JĄ UWOLNIŁAŚ:-D:-D:-D:-Dwyobrażcie sobie ,że ja dziś akurat o ciąży i wkładce dyskutowałam z maliną ,bo przyschizowałam że mi sie okres spóżnia:tak::tak::tak::tak::-D

Witam,

my juz po spacerku, mała padła :tak: No ale w końcu nie spać tyle czasu :szok:
U mnie zamek w łazience wyjęty :tak: Cyba bym oszalała jakby się gargamel tam zamknął :szok:

A jesli chodzi o antykoncepcje to ja pewnie zaczne od tabsów dla karmiących :confused: Aczkolwiek nie lubie łykać tabletek :baffled:

reklama
No a tu jeszcze jakie mogą wystąpić powikłania przy zakładaniu wkładki
[FONT=Times New Roman CE, serif]Problemy związane z antykoncepcją wewnątrzmaciczną[/FONT]
[FONT=Times New Roman CE, serif]Problemy z usunięciem wkładki[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Najczęstszym powodem usunięcia wkładki jest chęć zajścia w ciążę, kończący się termin ważności, lub dolegliwości w postaci bólów czy nadmiernego krwawienia. Sytuacje te rzadko wymagają natychmiastowej interwencji. Nie ma więc potrzeby, aby każdy zakładający wkładkę lekarz miał możliwość usunięcia wkładki, której nie można łatwo wyjąć. Każdy jednak powinien mieć kontakt z ośrodkiem referencyjnym przygotowanym na takie ewentualności lub z kimś kto potrafi zlokalizować i wyjąć wkładkę. Chodzi o to, żeby pacjentka, która wybiera tę właśnie formę antykoncepcji była spokojna, że w każdej chwili będzie mogła przerwać jej stosowanie czy to z powodu chęci zajścia w ciążę czy z powodu dolegliwości. Ponieważ w większości przypadków wkładkę wyjmuje się z łatwością, lekarze i pacjentki nie zdają sobie często sprawy, że zabieg ten w niektórych opisanych niżej przypadkach wymagać może wysokich umiejętności oraz znieczulenia ogólnego a czasem nawet uśpienia pacjentki. [/FONT]
[FONT=Times New Roman CE, serif]Uwięźnięta wkładka [/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Jeżeli nie udaje się usunąć wkładki za pomocą kleszczyków konieczna jest bezpośrednia wizualizacja przy pomocy USG lub przy użyciu histeroskopu. Ponieważ USG jest bezpieczniejsze, tańsze i mniej bolesne, należy zacząć od niego17, 18. Sonda pochwowa najlepiej ukazuje wkładkę wewnątrz jamy macicy jednak nie pozostawia zbyt wiele miejsca w pochwie i może przeszkadzać w czasie manipulacji kleszczami lub haczykiem, dlatego lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie brzusznej sondy sektorowej po wypełnieniu pęcherza moczowego. Pod jej kontrolą możemy swobodniej manipulować w jamie macicy. Po wprowadzeniu kleszczyków do jamy macicy otwieramy je szeroko i na monitorze obserwujemy czy wkładka porusza się, gdy je zaciskamy. Jeżeli się porusza, mocno zaciskamy na niej szczęki kleszczy i wyciągamy wkładkę. Jeżeli na obrazie USG wkładka się nie rusza wyjmujemy kleszcze i wkładamy ponownie w innej płaszczyźnie posuwając otwarte szczęki, prowadząc je mocno przyciśnięte najpierw po tylnej a jeżeli to nie da efektu, to po przedniej ścianie macicy. Zabieg ten w większości przypadków uwalnia uwięźniętą wkładkę wewnątrzmaciczną jednak, jeżeli nie zakończy się powodzeniem wskazane jest wykonanie histeroskopii. [/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Po usunięciu wkładki płodność wraca szybko i pacjentki zachodzą w ciąże wcześniej niż po antykoncepcji doustnej, jednak nie tak prędko jak po odstawieniu błony pochwowej. [/FONT]
[FONT=Times New Roman CE, serif]Szukanie przemieszczonej wkładki[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Jeżeli nie możemy zlokalizować wkładki, to oprócz niezauważonego przez pacjentkę wypadnięcia należy wziąć pod uwagę możliwość przebicia ściany macicy i wpadnięcie wkładki do jamy otrzewnowej (jest to rzadkie powikłanie zdarzające się najczęściej podczas zakładania). Inną możliwością jest wrośnięcie wkładki w ścianę macicy. Wszystkie wkładki są nieprzepuszczalne dla promieni roentgena, jednak zlokalizowanie ich radiologiczne wymaga zdjęć z kilku projekcji, jest drogie, czasochłonne i nie zapewnia możliwości naprowadzania narzędzi podczas zabiegu. USG pozostaje więc najlepszym narzędziem umożliwiającym znalezienie �zaginionej spiralki oraz naprowadzenie narzęzaginionej� spiralki cel.[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Jeżeli wkładka przebiła ścianę macicy i wystaje lub znajduje się w jamie otrzewnowej należy ją usunąć laparoskopowo, zwykle w znieczuleniu ogólnym. Laparoskopia i równoległa histeroskopia może także być konieczna w przypadku, gdy wkładka przebiła ścianę macicy i wystaje na obie strony do obu jam. Wkładki uwalniające jony miedzi znajdujące się w jamie otrzewnowej mogą powodować odczyn i indukować tworzenie się zrostów, co bardzo utrudnia ich laparoskopowe usunięcie20. Chociaż w przeszłości w przypadku spiralek nie tworzących zamkniętych pętli (closed loops) pozwalano im pozostać w jamie otrzewnowej, to obecna praktyka nakazuje ich usunięcie. Ponieważ przebicie macicy zdarza się zwykle podczas zakładania wkładki, ważne jest aby w czasie kilku tygodni po jej założeniu sprawdzić jej wewnątrzmaciczne położenie kontrolując nitki. Przebicie macicy powoduje zwykle tylko kilkusekundowy ból i objawia się niewielkim krwawieniem i dlatego łatwo można je przeoczyć podczas zabiegu zakładania wkładki wewnątrzmacicznej. W przypadku podejrzenia perforacji macicy należy zweryfikować to badaniem USG i w przypadku potwierdzenia szybko usunąć wkładkę zanim wytworzą się zrosty utrudniające jej wydobycie. Przebicie macicy wkładką wewnątrzmaciczną rzadko prowadzi do poważnych komplikacji20. W sytuacjach, gdy laparoskopowe wydobycie wkładki wiąże się z dużym ryzykiem, pacjentka i lekarz mogą wspólnie zadecydować o nie usuwaniu przemieszczonej wkładki. Znany jest jednak przypadek perforacji jelita grubego w 5 lat po założeniu i obecnie większość klinicystów skłania się ku usuwaniu wkładki znajdującej się poza macicą natychmiast po rozpoznaniu22.[/FONT]

http://www.libramed.com.pl/WPG/NumeryArchiwalne/19/07.html
Jak widać wszystko ma za i przeciw.

Do góry