reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Witam :-) 3 dni pracy mam za sobą i jestem zadowolona :tak: podoba mi sie bo pilnuja godzin i wyganiaja na przerwe w tym tygodniu mam w czwartek od 13.30 do 21.30 a w piątek i sobotę od 16.30 do 22.30 ale dam radę Jeżdze samochodem do pracy :tak:i coraz lepiej mi to idzie atmosfera w pracy tez zdrowa wszyscy pomagaja podpowiadaja z klientmi nie ma problemu Teraz jesetm na okresie próbnym ale mam nadzije ze po nowym roku dostnę umowę na dłużej
Miłego dnia :-)
Super Joanna gratulacje,fajna praca ,dobra rzecz:tak:
Madziula może tym tropem trzeba iść jeżeli chodzi o ksawka:tak:
a jak to napisałaś to doszłam do wniosku że i moja julka ma troche tych cech tzn na rowerze do dzis nie umie jeździć nawet na 4 kółkach:no: nie umie wiązać butów ani zapinać guzików ma problem w posługiwaniu się nożyczkami mimo że dużo ćwiczymy:sorry:i nie wiem czy to jest normlne że jedno to umie lepiej drugie to czy poprostu mamy jakiś problem:eek:
No i własnie tak wyrywkowo patrzac to u kazdego 6 latka sie coś znajdzie podałam tylko kilka przykładów z kilkudziesieciu,pogadam z Reginą i zobaczymy:tak:

przepraszam ze wam truje, zaraz znikam bo darek przychodzi, a obiad musze ugotowac, dziekuje wam wszystkim dziewczynki za rady i podtrzymywanie na duchu, nie zlikwiduje konta, ale niestety nie bede juz zagladac do was, przykro mi bardzo kochane z tego powodu naprawde
Super ,nie likwiduj ,poświec mu wiecej czasu ,ale też wiecej dla siebie wymagaj,powiedz mu,że wybaczasz balange,bo on zapewnie nie rozumie o co ci chodzi ,pewnie nie czai ,ze cie lekcewazży ,ze ty tak to odbierasz ,będzie mu łatwiej zrozumiec ,ze nie chowasz urazy,a swoje wymagaj od niego.
Postawiłam mieso na uchence wpadłam podczytać posty i mi sie cebula przyjarała:-D,ale ja tam lubię brązowy sosik:-D
Mamita ,ty kobietko niedługo sie rozsypiesz ,trzymaj sie cieplutko i nie baraszkuj za duzo ,:-Dco te chłopaki takie zazdrosne o bb:-D:-D:-D:-D

LISTA OBJAWÓW MOGĄCYCH STANOWIĆ WSKAZANIE DO PRZEPROWADZENIA BADANIA INTEGRACJI SENSORYCZNEJ
Uwaga: pojedynczy objaw nie stanowi wskazania do diagnozy integracji sensorycznej, lecz występowanie kilku lub tym bardziej kilkunastu z nich - tak.
Im starsze dziecko /zwłaszcza po 9 roku życia, gdy zasadniczy rozwój integracji sensorycznej powinien już być ukończony/, tym mniejsza ilość objawów uzasadnia skierowanie na badanie.

1. dziecko nie znajduje przyjemności w zabawach na świeżym powietrzu,
  2. ma kłopoty z cięciem nożyczkami, rysowaniem po śladzie, kalkowaniem,
  3. gdy pracuje nie pozwala innym stać obok siebie i przyglądać się,
  4. ma trudności w przepisywaniu, przerysowywaniu z tablicy,
  5. częściej niż inne dzieci w jego wieku odwraca znaki graficzne /cyfry, litery/,
  6. podczas dłuższego siedzenia ma trudności utrzymaniem głowy w pozycji pionowej, podpiera ją ręką, kładzie się na stoliku itp.,
  7. często myli stronę prawą i lewą, w obrębie własnego ciała, w otaczającej przestrzeni,
  8. u dziecka występują trudności z samodzielnym żuciem i przełykaniem pokarmów /preferuje dania papkowate/, z samodzielnym piciem,
  9. potyka się i upada częściej niż rówieśnicy, prawie zawsze ma jakiś siniak czy zadrapanie,
  10. ma kłopoty z samodzielnym ubieraniem się, zwłaszcza zapinaniem guzików, sznurowaniem butów,
  11. rzucanie i łapanie piłki jest dla niego trudnym zadaniem,
  12. jest nadmiernie ruchliwe, nie może usiedzieć/ustać w jednym miejscu,
  13. nie próbuje pokonywać naturalnych przeszkód w terenie, tylko raczej je omija,
  14. poproszone o coś często albo się z tym opóźnia, albo w ogóle zapomina o wykonaniu,
  15. niewłaściwie czy wręcz dziwacznie trzyma różne przedmioty codziennego użytku tj. nożyczki, sztućce czy przybory do pisania,
  16. w nowym miejscu dziecko czuje się zagubione, potrzebuje sporo czasu by zdobyć orientację w otoczeniu,
  17. ma obniżone napięcie mięśniowe lub wady postawy,
  18. przejawia duży lęk przed upadkiem lub wysokością,
  19. wchodząc po schodach / schodząc częściej niż inne dzieci trzyma się poręczy, niepewnie stawia nogi,
  20. nagłe dotknięcie/popchnięcie z tyłu wywołuje u dziecka "reakcję alarmową" niewspółmierną do siły bodźca,
  21. ma kłopoty z czytaniem z tablicy,
  22. trudno się koncentruje, a łatwo się rozprasza,
  23. wchodzi po schodach dostawiając nogi do siebie na każdym stopniu / wzorzec niedojrzały u dziecka powyżej 3 lat/,
  24. siadając na krześle czy poprawiając na nim swoją pozycję zdarza się, że spada,
  25. ma problemy w samodzielnym myciu się, korzystaniu z toalety,
  26. ruchy dziecka są niezgrabne - zbyt zamaszyste, kanciaste,
  27. dziecko sprawia wrażenie słabego, szybko się męczy,
  28. często chodzi na palcach,
  29. jest nadwrażliwe emocjonalnie, często się obraża,
  30. nawet drobne urazy wywołują gwałtowną reakcję i długotrwałe narzekania,
  31. kiedy próbujemy pomóc dziecku w przyjęciu jakiejś pozycji ciała wydaje nam się ono bezwładne, ciężkie lub sztywne,
  32. nabycie nowej umiejętności wymaga od dziecka wielu prób i powtórzeń, ale gdy raz ją opanuje jest to efekt trwały,
  33. podczas gimnastyki lub rytmiki wielu ćwiczeń nie jest w stanie wykonać, podobnie podczas swobodnych zabaw ruchowych - nie może dotrzymać kroku rówieśnikom,
  34. ma słabe wyczucie odległości - często staje zbyt blisko innych ludzi czy przedmiotów,
  35. w porównaniu do innych dzieci czy wymogów sytuacji porusza się zbyt szybko lub za wolno,
  36. nie lubi dziecięcego baraszkowania z rodzicami lub rodzeństwem; nie lubi turlać się po podłodze, podskakiwać, robić fikołków,
  37. zdarza się, że dziecko zaczyna czytać wyrazy od końca,
  38. nie ma dominacji jednej ręki i żadna nie jest dostatecznie sprawna,
  39. dziecku często przytrafiają się przykre przygody tj. rozlanie mleka, strącenie wazonu, rozsypanie cukru itp.,
  40. wiele czynności samoobsługowych wykonuje z trudem, powoli, niezdarnie; do końca ich nie opanowało,
  41. nieumyślnie wchodzi lub wpada na meble, ściany, inne dzieci,
  42. dziecko trudno jest skłonić do współpracy z dorosłym lub współdziałania z innymi dziećmi; jest uparte,
  43. podczas gier zespołowych zdarza się, że biegnie w innym kierunku niż jego drużyna, w inną stronę niż piłka, którą ma złapać, jest zdezorientowane,
  44. nowych aktywności fizycznych tj. : jazda na rowerze, pływanie uczy się długo i z mozołem a czasem mimo wysiłku nie udaje mu się ich opanować,
  45. nie lubi karuzeli, czasem huśtawki - miewa potem mdłości,
  46. okazuje niepokój, gdy musi oderwać nogi od podłoża, np. wejść na wysokie schody, na drabinkę, usiąść na wysokim stołku,
  47. cierpi na chorobę lokomocyjną,
  48. źle toleruje czesanie, mycie głowy, podczas mycia zębów miewa odruch wymiotny.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości związane z rozwojem sensomotorycznym swojego dziecka, zgłoś się do specjalisty. Nigdy na to nie jest za wcześnie, a może być za późno. TO JEST SKOPIOWANE ZE STRONY Z OBJAWAMI ,JAK KTÓRAŚ MA CHĘC NIECH CZYTA ,CIEKAWE:tak:

reklama
Mi to już z tym terminem obojętne :tak:
Co będzie to będzie, powolutku zacztynam mieć skurcze-bóle z krzyża... Zwłaszcza wiadomo po czym ;-)
Na pewno się pochwalę jak już nas będzie z tej strony brzuszka więcej...:tak::-D

Idę sprzątać bo może nie zdążę :eek::-D
fajnie jak juz bedziesz mogla sie pochwalic malenstwem:tak:
No to teraz sie witam
Jak zwykle jestem niewyspana:confused2:Szlam pozno spac i wstalam przed 7:szok:I jakos nie moglam juz usna jak Dominik poszedl do szkoly:no:Usnelam chyba po 9 a o 9;45 wstaly dziewczynki-wiec za dlugo nei pospalam hehe
Za oknem napruszylo troszke sniezku wiec mlode cale happy i neidlugo pojdziemy an spacerek
woow ale dzieci beda mialy frajde:rofl2::rofl2:
To teraz niech leży i odpoczywa :tak: oj w dupę powinna dostać jak nie wiem co :tak:

I ja się dołączam do życzonek :-D:-D:-D:-D:-D:-D

Witam w poniedziałek. Śnieg pruszy cały czas :no: a już wolałam jak nie padało wcale :tak: Kubek już prawie zdrowy tylko lekki kaszel jeszcze ma, teraz chodzi i mi marudzi bo śpiący chociaż wstał o 9.00 :sorry: a mi tylko lekki katar i kaszel został :tak: pierwszy raz grypę leczyłam tylko wit. c i scorbolamidem hehe :tak: ale tydzień nie cały i zdrowa na szczęścia :-D teraz idę obiad szykować i Kubka zaraz spać kładę :tak: postaram się zaglądać częściej :tak: trzymajcie się cieplutko :tak:
fajnie ze ze zdrowkiem lepiej Witaminka C to wiadomo ze pomaga:tak:

NA dzień dobry i ja sie dolączam do zyceń:tak:

As dzięki za odzew i nazwanie ego jakoś po imieniu ,moze to faktycznie będzie coś koło tgo ,potem poczytam,na razie dopiero znalazłam posta z twoim odpisem ,no dziekuje bardzo-naprawdę ,mnie tez to na dolegliwość ortopedyczną nie wygląda zastanawialam sie pod kontem neurologicznym ,nie znam sie, to nawet nie wiedziałabym jak to wpisać w google ,zeby coś znależć.A tak mam punkt zaczepienia jakiś ,dam znak póżniej co i jak,co pasuje ,a co nie :tak:

Byłam z Ksawkiem u lekarza znowu antybiotyk dostał ,troche mnie lekarz zirytował ,bo zmierzył mu gorączke i zdziwiony powiedział ,ze ma 36,6 a co on myślał ,że ja z gorączka ponad 39 go rzyprowadzę :szok: przecież wiadomo ,że mu zbijam i za każdym raze jak sie podniesie to daje mu syrop ,tak jak dostał dziś o 6 ,bo płakał rozpalony-no wnerwił mnie poczułam sie jakbym kłamiąc chciała antybiotyk wyłudzić ,no głupek dla mnie ,czy to znacy ,ze idąc do lekarza nie mozna dziecku wcześniej gorączki zbić ,zeby sie lepiej czuło???
W kazdym razie ma wyrazznie słyszalne szmery w oskrzelach,ale dokładnie nic wiecej nie wiem ,bo ciołek z tego lekarza ,w każdym razieczekam do środy i jak po 3 dniach antybiotyku gorączka nie zacznie spadać ,to wtedy pójdę znowu.
Wogóle jakiś popierniczony ten czas ,same kłopoty,Ksawier chory,Klaudia też sie żle poczuła znowui do domu juz wróciła,bo brzuch ja boli,samochód nam sie zepsuł ,a nam rezerwy finansowe sie skończyły i zrobiła sie taka masakra ,ze normalnie nic mi sie nie chce,juz dawno tak popierniczonego okresu nie przeżywałam,a świeta widoczne na bliskim horyzoncie ,nie nastawiaja mnie optymistycznie wcale:wściekła/y:
lekarz jakis glupek czy co? Co on myslal przeciez noirmalne ze zbija sie taka wsyoka temperature:wściekła/y:Mam nadzieje ze antybiotyk pomoze i ta goraczka nie bedzie az taka wysoka
czesc dziewczyny U nas dziwnie Jakos nie mam nastroju G ma dzis urodziny A ja bym mu zyczyla wszystkiego najgorszego itp Ale to nie temat tutaj na otwartym Moze jak dopuscicie mnie do rowu to napewno napisze co i jak Oliwka zas zaczela od nocy robic brzydkie stolce Dzwonilam do szpitala i jak do jutra tak bedzie plus ona zas nic nie chce jesc to mam przyjechac Jakas masakra Teraz ja obserwuje Jesli stolcow zas bedzie duzo i ona nic ani pic ani jesc nie bedzie to zas szpital masakra jakas Oliwka teraz spi Ja jeszcze na swieta nie sprzatam Od jutra albo od srosy zaczne bo nie mam nastroju PATRYCJA musisz na siebie uwazac dla dobra dzidziusia MEDEUSKA to strasznie ciezka ta twoja sytuacja M jest niesprawiedliwy strasznie ale moze mu to z czasem minie jak Maksiu bedzie starszy to i jemu bedzie chciala cos przepisac itp Musisz z M o tym pogadac Usiasc i pogadac Wiecej nie pamietam co komu odpisac Zla jestem jeszcze na mojego kompa Bo sie psuje Nie dosc ze klawiatura sie psuje to jeszcze pol godziny staralam sie go wlanczyc I po wielkich trudach sie udalo Milego dnia Odezwe sie pozniej
o ludu biedna Oliwka strasznie slabiutki ma organizm:-(Oby to nic powznego i tylko chwilowe

Witam :-) 3 dni pracy mam za sobą i jestem zadowolona :tak: podoba mi sie bo pilnuja godzin i wyganiaja na przerwe w tym tygodniu mam w czwartek od 13.30 do 21.30 a w piątek i sobotę od 16.30 do 22.30 ale dam radę Jeżdze samochodem do pracy :tak:i coraz lepiej mi to idzie atmosfera w pracy tez zdrowa wszyscy pomagaja podpowiadaja z klientmi nie ma problemu Teraz jesetm na okresie próbnym ale mam nadzije ze po nowym roku dostnę umowę na dłużej
no to super wiadomosci!!! najwazniejsze ze atmosfera jest ok Trzymam kciuki
przepraszam ze wam truje, zaraz znikam bo darek przychodzi, a obiad musze ugotowac, dziekuje wam wszystkim dziewczynki za rady i podtrzymywanie na duchu, nie zlikwiduje konta, ale niestety nie bede juz zagladac do was, przykro mi bardzo kochane z tego powodu naprawde

Mialam kilka Twoich postow zaznaczonych zeby Ci odpisac
Z twoich wypowiedzi wynika ze Ty w domu jestes tylko od tego zeby przyniesc, podac, pozamiatac.Sory nie obraz sie na mnie ale jak ja slysze ze ktoras nie moze pogadac z facetem bo sie nie da to krew mi sie w zylach gotuje:wściekła/y::wściekła/y:Kobieto czy Ty jestes calkowicie zniewolona przez swojego chlopa:crazy: A wez Ty mu kopnij w dupe bo skoro On moze sobie balowac i calkowicie nie liczy sie z Twoimi uczuciami no to sory:wściekła/y:dlaczego Ty masz rezygnowac z wszystkich przyjemnosci.TY masz sie zajac domem i nim a on jest po to zebys mial co robic w domu tzn ugotuj, wyprasuj, zajmnij sie synkiem i jak trzeba nastaw du**:wściekła/y::wściekła/y:Obudz sie!!!
Sory za tego posta bo sie niezle wkur***
Nie badz zla ale ktos Ci to musial napisac i otworzyc oczy:sorry:

Madziulka poczytam jak wrócę od lekarki z julką :tak:
teraz się zbieramy jakos musimy sie ogarnąć i jeszcze na poczte zajść zapłacić za prąd bagatela 378 zł:szok::szok::szok::szok:
ale potem będe:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:

Aha może któraś sie zna: Kupilismy od brata auto takiego starucha żeby A. miał do pracy juz w zeszłym roku ale teraz skończyło sie miejsce na pieczątki do przeglądu w dowodzie rejestracyjnym. Nie chcieliśmy przerejestrować bo kasy nie ma. Tylko dowód wymienić na nowy(ok. 30zł). I brat pojechał dzisiaj a pani poinformowała że musi wykupić znaczek hologramowy za 72,50. Z kolei w naszym wydziale komunikacji (inny powiat)pani powiedziała że nie trzeba wykupować znaczka jeśli auto tylko po Polsce bedzie jeździło. No i teraz nie chciałabym płacić nie potrezebnie tylko nie wiem która ma racje?:sorry::eek::sorry:

Madziulka,ja też obiad gwizdany mam;-):tak::-D:-D.
Koffam Was moje Lachonki;-):tak::tak:.
My Też Cię koffamy:-):-)widać humorek dopisuje;-)

A co to za sklepik? Ważne ze atmosfera super:tak::tak:

Martuś jesteś wielka:tak:
no chwal się tu czułenkami:tak:
Natalineczka uwierz mi że przyparty do muru pogada:tak:my z pietruszką bardzo dużo i często rozmawiamy ale ostatnio mielismy spięcie łóżkowe i jakoś tak ni cholery nie chciał gadać ja czułam się urażona i zła on wolał to puścić w niepamięć i przejść nad tym do porządku dziennego ...w czwartek zasnął zanim wróciłam z pracy no ok...w piątek miał wolne ja poszłam na zakupy unikałam go miałam focha i dałam mu to odczuć dobitnie mło sie do niego odzywałam w domu dla dzieci wsio robiłam jemu nic nawet obiadu ...wieczorkiem on oglądał walkę ja foch o walce on chciał sexu j mu powiedziałam nie mieliśmy pogadać(a chcice miałam) on no to po pogadamy odwróciłam sie dupskiem i u powiedziałam to jak będziesz po to daj znać!!!! i poszłam spać w sobotę ja cały dzień w pracy wieczorkiem wróciłam miałam kolacje pod pysio podaną :tak:dzieci w łóżkach świeczki w łazience najpierw pogadał ze mną a potem się godziliśmy ;-)więc może i ty daj mu odczuć że to on ciebie zranił i rani a nie ty jego...wkońcu zmięknie i pogada :tak:
Madziula może tym tropem trzeba iść jeżeli chodzi o ksawka:tak:
a jak to napisałaś to doszłam do wniosku że i moja julka ma troche tych cech tzn na rowerze do dzis nie umie jeździć nawet na 4 kółkach:no: nie umie wiązać butów ani zapinać guzików ma problem w posługiwaniu się nożyczkami mimo że dużo ćwiczymy:sorry:i nie wiem czy to jest normlne że jedno to umie lepiej drugie to czy poprostu mamy jakiś problem:eek:

:-D:-D:-D No tak sie rozwiazuje problemy:-D:-D
Mamitka,jutro też na 5 minut :tak: środa przerwa i czwartek i sobota i wtorek pewnie.A i kupiłam sobie balsam brązujący - miała która taki :eek:
SORAYA Strona z opisem produktu Balsam do cia

No to ide makaron gotowac
A u mnie kluchy z truskawkami dzisiaj:-p;-):tak::-D:-D.
Mamitka,tu masz:

W przypadku wnioskowania o wymianę dowodu rejestracyjnego, w którym zabrakło miejsca na wpisy kolejnych terminów okresowych badań technicznych pojazdu pobierana jest opłata:

• w wysokości 48,50 zł (w tym opłata komunikacyjna 48,00 zł oraz opłata ewidencyjna 0,50 zł) za druk nowego dowodu rejestracyjnego, w przypadku pojazdów zarejestrowanych na tablicach starego typu - tzw."czarnych",
  • w wysokości 60,00 zł (w tym opłata komunikacyjna 59,00 zł oraz opłata ewidencyjna 1,00 zł) za druk nowego dowodu rejestracyjnego i znaki legalizacyjne, w przypadku, kiedy pojazd zarejestrowany jest na tablicach nowego typu - tzw."białych".

Ostatnia edycja:
madziula, jak następnym razem pójdziesz wyłudzić antybiotyk od lekarza ;-):rofl2: to poproś o skierowanie do neurologa :tak: Nie będę sie wymądrzać bo taka dobra nie jestem, ale myślę, że na szrehabilitant szybko by zaradziła na problemy twojego synka :tak:

Zajęłam się tym;-):tak:.
Moja psiółka zaciążyłą dziś jej 2 krechy wyszły.
Ja buty rozchadzam.

Działasz jak burza :tak:
Chwal sie butami :tak:

Madziulka,ja też obiad gwizdany mam;-):tak::-D:-D.
Koffam Was moje Lachonki;-):tak::tak:.

A u mnie pizza na obiad :-p No i rosół :-D Ale połaczenie :rofl2:

No to się cieszę ze atmosfera w pracy udana :tak:

Wypadłąm z obiegu, bo bacbia przyszła...

Czekam aż M ze wsi wróci bo do pracy mnie zawiezie i Olka sobie z przedszkola weźmie,a akurat świnie gania do klatek(te co ukradzione były):tak::-D:-D.
Pisać bo zaraz uciekam.
MH Ty też już na Trolle wyczulona,co:eek:?Bo ostatnio mi linka podesłałaś na maila ale nim odczytałam do Bestyja usunęła;-):tak:.

Ma któraś jeszcze problem ze Śledziem na NK?Pisać do mnie na GG 2414575;-):tak:.

Ostatnia edycja:
zobaczcie jakie śliczne wózki robią teraz dla lalek jak dla dzieci:szok:
MAMAS AND PAPAS WÓZEK DLA LALEK IDEALNY PREZENT! (847824641) - Aukcje internetowe Allegro
nawet maclareny dla lalek są:szok::szok::szok:fajne cena nawet ok tych maclarenów(nie tego co pokazałam) bo maclaren jest juz nawet za 130 zł i julinie sie podobał tylko niski bo julina musi mieć tak 70-80 cm wysokość rączki a ten maclaren co oglądałam ma chyba tylko 58 albo 65 cm:eek:

Super bo robi identyczne jak prawdziwe :tak: A zdecydowałaś się juz jaki Mikólaj przyniesie??

To ja może własną książkę kucharską wydam:dry::dry:,na sero-makowca też mam:-p;-):tak::-D:-D

Ja poproszę :tak::tak::tak:

...
MH Ty też już na Trolle wyczulona,co:eek:?Bo ostatnio mi linka podesłałaś na maila ale nim odczytałam do Bestyja usunęła;-):tak:.

Ma któraś jeszcze problem ze Śledziem na NK?Pisać do mnie na GG 2414575;-):tak:.

No mnie to strasznie wpienia, nawsadzają syfu :no:

A ja śledzia się pozbyłam, nikogo nie śledzę :-p

reklama
Do góry