reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Agnes podajesz Lipomal przeciwkaszlowy i flawamed razem ?
Czy naprzemiennie wg godzin?
Zdrówka dla Oliwki życzę:tak::-)

a jak mam podawać?
wczoraj flawamed dałam jej tylko raz a lipomal 1,5 godz po podaniu flawamet.to dobrze czy źle?

Dzień Dobry!
Zima zawitała na dobre, dni coraz krótsze, a więc i słoneczka mniej, a brak słońca wpędza mnie w zimowe dołki. Zatem postanowiłam skruszona powrócić na łono BB, cobyście mnie codziennie pocieszyły i pogłaskały po główce, bo nikt tego nie potrafi tak jak Wy! :tak::tak: Mam nadzieję, że przyjmiecie swą marnotrawną siostrę z powrotem :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Hehe! Ale nasłodziłam! :-D

wybaczam :-D:-D:-D:-D:-D:-D pewnie ze przyjmiemy :-p:-p:-p

jak samopoczucie?????

ogladam Brzydulke :tak::tak::tak::tak::tak:

u mnie -14C masakra jakaś.ja dzis w pracy zamarznę :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

reklama
Witam,

Dowikla, podaj jeszcze raz swoje gg, bo wczoraj miałam napisać, ale co mnie rozproszyło, chyba dzieci :eek::-D

Anabuba, moja zjada 150 -180 zupy, a do tego jest wybredna, jak trzeci dzień dostaje to samo to ciężko ja nakarmić :eek:

Marta, to musisz mnie nauczyć robić krem z budyniu, poprosze przepis krok po kroku.:tak:

Anaconda, u mnie też zimno strasznie, brrr

Myszunia, wracaj wracaj do nas :tak: Jak kruszynka w brzuszku :tak:

A uy mnie kawałkami nawet niebo widać :szok::-D Tylko, że się boje maliznę na taki mróz wycviagać, a chciał bym Helenkę na sanki zabrać :eek:

...

jak samopoczucie?????

u mnie -14C masakra jakaś.ja dzis w pracy zamarznę :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Dziękuję, dziękuję :tak::-D:-D:-D:-D
Ja też Brzydulę oglądam! :-)
Samopoczucie różnie! :sorry: To zależy od dnia, ale ogólnie nie jest źle. Tylko plecy mi baaaardzo dokuczają, szczególnie w nocy. :-( No ale do lutego chyba wytrzymam :-D
Agnes, a gdzie ty pracujesz? Bo ja nie w temacie zupełnie! :zawstydzona/y:

witam
o 7 rano bylo -15 za wiatrem,teraz -14 brrrrrrrrrr
ale za to poki co nie pada i wychodzi slonce:-)dobre i to:tak:
nocka bardzo niewyspana.mala obudzila sie po 2 tzn plakala ani jesc ani pic,zrobila siku,plakala o mleko wieczrobilam jej lajtowe,wypila 2 lyki i nie.dalje placz,ciut przysnela i znow placz.sama nie wiemod czego.w koncu po 4 zasnela na dobre i spi.

a ,mnie w nocy oprocz dziecka obudzilo ostre krecenie w brzuchu co o 5 poskutkowalo niezla biegunka:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
wzielam juz 2 stoperany i lacidofil i jest ciuplej.
chyba wiem od czego
stara i glupia jestem-przeciez bralaam antybiotyk a o proibiotyku zapomnialam:sorry: i teraz mam efekty....

Paulina w szkole,w domu jzu cieplutko

Dzień Dobry!
Zima zawitała na dobre, dni coraz krótsze, a więc i słoneczka mniej, a brak słońca wpędza mnie w zimowe dołki. Zatem postanowiłam skruszona powrócić na łono BB, cobyście mnie codziennie pocieszyły i pogłaskały po główce, bo nikt tego nie potrafi tak jak Wy! :tak::tak: Mam nadzieję, że przyjmiecie swą marnotrawną siostrę z powrotem :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
no nie iwem bedziesz musiala sie odkupić:-p:rofl2::rofl2:
a jak mam podawać?
wczoraj flawamed dałam jej tylko raz a lipomal 1,5 godz po podaniu flawamet.to dobrze czy źle?

jak samopoczucie?????

podawanie przeciwkaszlowego leku i wyksztuśnego mija sie z celem:tak:

najlepiej w dzien podawaj wyksztusny a wieczorem preciwkaszlowy:tak:

witam
o 7 rano bylo -15 za wiatrem,teraz -14 brrrrrrrrrr
ale za to poki co nie pada i wychodzi slonce:-)dobre i to:tak:
nocka bardzo niewyspana.mala obudzila sie po 2 tzn plakala ani jesc ani pic,zrobila siku,plakala o mleko wieczrobilam jej lajtowe,wypila 2 lyki i nie.dalje placz,ciut przysnela i znow placz.sama nie wiemod czego.w koncu po 4 zasnela na dobre i spi.

a ,mnie w nocy oprocz dziecka obudzilo ostre krecenie w brzuchu co o 5 poskutkowalo niezla biegunka:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
wzielam juz 2 stoperany i lacidofil i jest ciuplej.
chyba wiem od czego
stara i glupia jestem-przeciez bralaam antybiotyk a o proibiotyku zapomnialam:sorry: i teraz mam efekty....

Paulina w szkole,w domu jzu cieplutko
ja mam chyba silny irganizm i nie podatny bo ja czesto braam antybotyki bez probiotyków:tak:

a najczesciej wlasnie antybiotyk na zeby brałam sam:tak::tak::tak:

Anabuba ja wiem ,że w CZD jest państwowo,ale ja mam za daleko,by tam jeździć 2 x w tyg.:szok::szok:,a prywatnie to mam w Jadze naprzeciwko domu :tak::tak:,tam gdzie prowadzę dogoterapię

Agnes podajesz Lipomal przeciwkaszlowy i flawamed razem ?
Czy naprzemiennie wg godzin?
Zdrówka dla Oliwki życzę:tak::-)
.

AS w CZD jest raz w tygodniu,przynajmniej tak bylo.no i ja mam dalje i jezdzilam:rofl2:
ale jak Cie stac prywatnie to wiadomo inna rozmowa
a Lipomal nie jest syropem przeciwkaszlowym tylko takim napotnym:tak:

Dzień Dobry!

no kochana zebys nie byla w ciazy to bys oklep dostala:tak::tak::tak::tak::-D
a tak masz farta:rofl2:
witaj!
juz myslalam ze calkiem o nas zapomnialas

Hej nocka straszna A mnie jeszcze rano zaczely meczyc mysli O tej chorobie OLiwki na ktora czekamy na wyniki Dzwonilam do nich w poniedzialek minelo 4 tygodnie i Zadzwonie dzis Ale poczytalam na necie ipamietam co lekarze mowili i przytocze wam niektore zdania o tej chorobie Kilka spraw im pasuje wiec dlatego podejzenie tej choroby Źródło: http://pl.wikipedia.org

Zespół Turnera (ang. Turner's syndrome) – genetycznie uwarunkowany zespół objawów spowodowanych całkowitym lub częściowym brakiem jednego z chromosomów X we wszystkich komórkach organizmu lub w pewnej ich części. Najważniejsze cechy zespołu Turnera to niski wzrost, słabo zaznaczone cechy żeńskie i wrodzona dysgenezja gonad powodująca w większości przypadków bezpłodność.
<U>pamietam jak oni mowili ze ona ma rysy meskie i te gonady uposledzeie ich ale o tym bedzie nizej Źródło: http://pl.wikipedia.org

Zespół Turnera (ang. Turner's syndrome) – genetycznie uwarunkowany zespół objawów spowodowanych całkowitym lub częściowym brakiem jednego z chromosomów X we wszystkich komórkach organizmu lub w pewnej ich części. Najważniejsze cechy zespołu Turnera to niski wzrost, słabo zaznaczone cechy żeńskie i wrodzona dysgenezja gonad powodująca w większości przypadków bezpłodność.
Epidemiologia
Zespół Turnera jest jedną z najczęstszych aberracji chromosomowych. Ocenia się, ze występuje u 3% wszystkich ludz
turner1.jpg
kich płodów. Jednakże tylko 1% spośród tych płodów dożywa porodu. Tym samym, zespół Turnera odpowiada za około 7-10% spontanicznych poronień. Szczególnie duża liczba płodów z zespołem Turnera nie przeżywa pierwszego trymestru ciąży, co ilustrują wyniki badań prenatalnych: częstość zespołu Turnera wykrytego w amniocentezie (16. tydzień życia płodowego) szacuje się na 176/100.000, a w CVS (średnio 11. tydzień) 392/100.000. Choroba występuje raz na 2000-2500 żywych urodzeń noworodków płci żeńskiej; oznacza to, że każdego roku w Polsce rodzi się około 100 dziewczynek dotkniętych zespołem Turnera, a liczbę chorych na tę chorobę w Polsce można szacować na około 10 tysięcy osób. Na całym świecie liczba pacjentów z zespołem Turnera wynosi 1,5 miliona. Istotny wpływ na częstość zespołu Turnera ma przerywanie ciąży po prenatalnym zdiagnozowaniu zespołu Turnera; duże badanie przeprowadzone w jedenastu krajach europejskich wykazało, że 66% tych ciąż było przerywanych, przy najwyższym wskaźniku aborcji po rozpoznaniu postawionym na podstawie badania USG (79%, w porównaniu z 42% przerwanych ciąż rozpoznanych kariotypowaniem). W Danii, gdzie w Århus znajduje się jeden z czołowych ośrodków badań nad zespołem Turnera, upowszechnianie wiedzy o zespole i możliwościach jego leczenia zmniejszyło częstosć aborcji płodów zdiagnozowanych prenatalnie ze 100% w latach 1970-1980 do 60% w latach 1985-1988.
Etiologia
Poza monosomią chromosomu X zespół Turnera może być też spowodowany strukturalnymi zmianami jednego chromosomu X (delecje fragmentu chromosomu, izochromosom X, chromosom pierścieniowy). W zależności od wielkości zmian objawy kliniczne są zróżnicowane i nie wszystkie występują. Także w wypadku mozaicyzmu - część komórek ma jeden chromosom X (kariotyp 45,X), a część ma prawidłowy kariotyp (46,XX) - może nie występować pełne spektrum objawów.
Niektórzy badacze sugerują, że "czysty" kariotyp 45,X warunkuje letalny zespół i płody o takim kariotypie są ronione przez matki. Hipotezę tą potwierdzają badania kariotypu komórek innych niż limfocyty na obecność mozaicyzmu.

Częstość poszczególnych aberracji chromosomalnych u pacjentów z fenotypem zespołu Turnera w populacji duńskiej według danych Danish Cytogenetic Central register (DCCR) w latach 1970-2002[2]:
Kariotyp
Częstość
w okresie
prenatalnym
Częstosć
w okresie
postnatalnym
45,X
64%
47%
45,X/46,XX
22%
17%
45,X/46,XX, i(Xq);
46,X,i(Xq)
45,X/46,X,i(Xq)/47,X,i(Xq),i(Xq)
i inne warianty
4%
12%
45,X/46,X,del(X);
46,X,del(X)
7%
8%
45,X/46,XX/47,XXX;
45,X/47,XXX;
45,X/46,XX/47,XXX/48,XXXX
2%
5%
45,X/46,X,r(X)
<1%
6%
45,X/46,XY

3%
Inne warianty z
obecnością części chromosomu Y

3%
/ - mozaika
del(X) - częściowa delecja chromosomu X
i(Xq) - izochromosom ramienia długiego chromosomu X
r(X) - chromosom pierścieniowy (kolisty) .
Patofizjologia
Zmapowanie chromosomu X i poznanie części jego genów stworzyło możliwość powiązania niektórych cech zespołu Turnera z zaburzeniem funkcji określonych genów. Okazało się również, że zmienność obrazu cytogenetycznego przekłada się na zmienność fenotypu pacjentek z zespołem Turnera, co ma istotne znaczenie w prognozowaniu przebiegu choroby.
Geny mające udział w patogenezie zespołu Turnera:
Gen
Locus
Mechanizm patogenetyczny
Cechy fenotypu
OMIM
SHOX (PHOG)
Xpter-p22.32
Haploinsuficjencja
Niskorosłość i wady kończyn
(zniekształcenia kłykci przyśrodkowych, deformacja Madelunga,
koślawość łokci)[9][10]
OMIM 312865
ODG2 (BMP15)
Xp11.2
Haploinsuficjencja
Nieprawidłowy rozwój gonad
OMIM 300247
Putative lymphogenic gene
Xp11.4-21.1
Haploinsuficjencja
Rozwój obrzęków limfatycznych
i płetwistości szyi [11]

kilkutygodniowy?????????????
u malego tak dlugo katar??????????????????????

normalny katar tyle nie trwa.moze alergiczny?od kiedy tak ma?
nie , nie jest alergiczny..cholera 100% pewności nie mam, ale wydaje mi się że po prostu. No może przesadziłam kilkutygodniowy....drugi tydzień mu idzie. Jak wrócilismy z Hisypanii to pryey ymian klimatu katar mia dwa miesice:szok::szok::szok::szok: myślałam, że sfiksuje ale przeszło. Lekarz nic nie kazała dawać a kurcze mógł powiedzieć o jakiś maściach chodziaż!!

Witami ja wieczornie wpadlam tylko was poczytac zebym jutro nie miala za duzo nadrabiania;-);-);-):-):-) m w pracy a mi nudno jakas spiaca jesstem wiec chyba zaraz sie poloze spac Emily spi dzis ze mna w sypialni tzn w swoim lozeczku bo jej przenioslam boje sie ze znowu bedzie wymiotowac a ja jej nie bede slyszala wiec wole ja miec kolo siebie:tak::tak:
Dzis rozmawialam z bratowa i wkurzylam sie na maxa bo opowiada mi ze byla wczoraj z mala u lekarza bo ona cos nie chciala jesc pic i caly czas tylko lezala plackiem albo spala a normalnie to wszedzie jej pelno no i lekarka z nfz stwierdzila ze nic jej nie ma i tez nic nie przepisala dzisiaj mala dostala dodatkowo goraczki wiec Basia(moja bratowa) pojechala z nia do prywatnego lekarza i jak sie okazalo dziecko ma zapalenie pluc:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: prawdopodobnie skonczy sie na szpitalu:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: co za lekarze no ku...a mac
masakra:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Dzień Dobry!
ja tu nowa, ale ośmielę się w iminiu reszty krzyknąć- przyjmiemy, przyjmiemy:-D:-D;-);-)
A ja dziś mam cały dzień z M i znowu dzień rowalony....zawsze jak on jest na chacie to jest kompletna dezorganizacja....u nas 18st i śniegu:szok::szok::szok:
A sanek wczoraj i tak nie kupiłam bo nie mogłam nigdzie znalezć takich z oparciem:no: dzisiaj jeszcze obskoczymy bazarek.
Aha i jeszcze sorki, że się nie pożegnałam, ale padł mi net:crazy:

reklama
Do góry