reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Wpadam do Was na sekundkę.
Dziewczynki tu jest bardziej naukowo o EEG biofeedback co to jest i jakie są efekty tej terapii.
Dla Wojtka i Adasia na pewno mocno wskazane i chłopcy by sami chętnie biegali,bo to bajki ,albo gry na komputerze :tak:;-):-):-)

NEUROTERAPIA - EEG BIOFEEDBACK -ProComp 5 Infinity

Już od stycznia 2010 wprowadzamy zabiegi z wykorzystaniem najnowszej aparatury medycznej EEG BIOFEEDBACK -ProComp 5 Infinity.
Zabiegi te w znaczący sposób mogą poprawić funkcje mózgu w zakresie: czynności bioelektrycznej, umiejętności relaksacji, koncentracji uwagi, szybkości myślenia, zapamiętywania, kreatywności.

Na czym polega zabieg EEG BIOFEEDBACK ?

To zabiegi z wykorzystaniem właściwości fal elektromagnetycznych mózgu charakterystycznych dla rożnego rodzaju aktywności.
Biofeedback umożliwia diagnostykę mózgu poprzez szczytywanie aktywności fal mózgowych. Zdobyta w wyniku badania wiedza o poziomie aktywności fal mózgowych umożliwi prowadzenie terapii polegającej na synchronizacji fal.
Uczestnik terapii uczy się panować nad własnymi falami mózgowymi w procesie samo uczenia się za pomocą sprzężenia zwrotnego. Sprzężenie zwrotne polega na natychmiastowej i ciągłej informacji o pracy mózgu pod postacią wideogry. Informacja ta pomaga w procesie uczenia się, jak fale mózgowe samemu harmonizować. Uważa się, że większość ludzi wykorzystuje możliwości mózgu tylko w 5%.
Trening EEG Biofeedback zwiększa to wykorzystanie nawet do 25-30%.Pod wpływem treningów istnieje możliwość tworzenia nowych połączeń, zastąpienie funkcji innym obszarem, powstanie nowych synaps.

Główne efekty terapii, to:

Zabiegi biofeedback wpływają na poprawę umiejętności skupienia uwagi, poprawę jakości uczenia się, zapamiętywania, panowania nad emocjami oraz na zmniejszenie poziomu lęku i stresu. Przewagą biofeedbacku jest to, że jest to metoda całkowicie bezpieczna, bez skutków ubocznych.

Wskazania do zabiegów oraz przykłady ilości sesji:

- dzieci od 3 roku życia
- dzieci z MPD
- ADHD i ADD - 40-60 sesji
- dzieci z problemami szkolnymi ( dysleksja, dysgrafia, dyskalkulia...)
- dzieci z autyzmem i ze spektrum autyzmu - 60-100 sesji
- dzieci z zaburzeniami lękowymi i fobią
- z depresją
- z zachowaniami agresywnymi
- dzieci z zaburzeniami neurologicznymi - poważne uszkodzenia -80-300 sesji
- lekkie dysunkcje mózgowe- 40-80 sesji

Sugerowana liczba zabiegów od 10 do 200

- w szczególnych przypadkach zabiegi - codziennie
- treningi przeprowadza się nie mniej niż 1 sesja w ciagu tygodnia

Przygotowanie do zabiegu:

- konsultacja u lekarza neurologa - zaświadczenie o braku przeciwskazań do zabiegu
- wstępna ocena dziecka i jego możliwości uczestnictwa w zajęciach - oceny dokonuje prowadzący terapię
- przed zabiegiem dziecko powinno być wyspane i najedzone
- bezpośrednio przed zabiegami nie należy pić napojów gazowanych oraz pobudzających
- należy powiadomić terapeutę o przyjmowanych lekach

Zabiegi są dodatkowo płatne:

reklama
Aleksia to prosze fotki nowej fryzurki :-)

Wiktoria nie wstawie na bb:-( ponieważ ja korzystam z internetu w telefonie i nie daje rady wstawić fotki z tel na bb. Jutro wstawie na nk bo wystroje się na rozmowę kwalifikacyjna:-):-) to zrobię sobie fotke z fryzurka i wstawie na nk ok? Bo dziś to już jestem w dresach;-) ale fajna fajna:-) podoba mi się. Kupiłam sobie jeszcze dzisiaj nowa firankę do pokoju:-) loj zaszalalam dzisiaj:-) już wisi w oknie:-)i chyba pozazdrościlam As i chyba umowie się na czwartek na paznokcie:-) żel + zdobienie:-):-) ale eks mężowi włos się na głowie zjezy jak mnie zobaczy:-):-) ale kobietki w trzech choroskopach mi pisało ze od połowy stycznia sprawy zawodowe rusza cała para i finanse się poprawia:-):-) chyba zacznę wierzyć w horoskopy:-):-):-) i na ciucholandzie zakupiłam sobie sweterek fajny za całe 3 zł i torebkę też fajna za 2 zł:-):-):-) Muszę zejść na dol bo Igor poszedł do teściowej a ta jak słyszę coś warczy strasznie na niego, oj coś czuje ze się na niej przejade bo już dawno nie oberwala:-):-):-)

Aleksia niech twojemu eks kopara opadnie tego życzę niech żałuje że Cie stracił:-)
My dziś w domku ja tylko byłam z przyjaciółką na zakupach i Bartkowi kupiłam buciki już na wiosnę mam nadzieje że będą dobre:confused:Nawet przymierzałam już mu ale on nie umie chodzić w butach:sorry2:
Mąż jak wróci będzie składał krzesełko dla Bartusia a ja jutro farbuje włosy:-)musze jakoś wyglądać na roczek hehe
a najgorsze jest to że coś mnie choróbsko bierze już witaminki i syropek wzięłam ale czuje że mnie jutro weźmie oby nie!!!Nie mogę zarazić synka!
dziś na obiad zrobiłam bolognese pycha

Wiktoria nie wstawie na bb:-( ponieważ ja korzystam z internetu w telefonie i nie daje rady wstawić fotki z tel na bb. Jutro wstawie na nk bo wystroje się na rozmowę kwalifikacyjna:-):-) to zrobię sobie fotke z fryzurka i wstawie na nk ok? Bo dziś to już jestem w dresach;-) ale fajna fajna:-) podoba mi się. Kupiłam sobie jeszcze dzisiaj nowa firankę do pokoju:-) loj zaszalalam dzisiaj:-) już wisi w oknie:-)i chyba pozazdrościlam As i chyba umowie się na czwartek na paznokcie:-) żel + zdobienie:-):-) ale eks mężowi włos się na głowie zjezy jak mnie zobaczy:-):-) ale kobietki w trzech choroskopach mi pisało ze od połowy stycznia sprawy zawodowe rusza cała para i finanse się poprawia:-):-) chyba zacznę wierzyć w horoskopy:-):-):-) i na ciucholandzie zakupiłam sobie sweterek fajny za całe 3 zł i torebkę też fajna za 2 zł:-):-):-) Muszę zejść na dol bo Igor poszedł do teściowej a ta jak słyszę coś warczy strasznie na niego, oj coś czuje ze się na niej przejade bo już dawno nie oberwala:-):-):-)

Ola ,Ola pofolguj ja się tylko na manicure zapisałam.
Zadnych sztucznych nie robię i nie maluję ;-):-):-)

Dziewczyny coś mi się z kompem dzieje.
Chyba go trafia,więc nawet nie wiem czy ten post dojdzie. :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Pojawia mi się cały czas taki komunikat

Critical error
Windows can't find hard disk space. Hard drive error.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

...
Pojawia mi się cały czas taki komunikat

Critical error
Windows can't find hard disk space. Hard drive error.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Błękitny ekran smierci windows :sorry2: nic dobrego to nieoznacza :no:

Witam, u mnie grypy ciag dalszy, na domiar złego ukruszył mi sie zab :no: Zapisałam się do dentysty, mam nadzieje, że nie zacznie mnie bolec :sorry2:

eddi 29 - to już znam potencjalną przyczynę jej nadaktywności.:tak:;-):-):-)
Ostatnio dużo się mówi o tym,że dzieci urodzone przez cc są mniej dobodźcowane i dowrażliwione ,dlatego ,że podczas porodu nie naciskają główką na szyjkę i nie przeciskają się przez kanał rodny matki ,a dodatkowo szybko i bez wysiłku zmieniają swoje środowisko poprzez "wyrwanie" z łona matki.Taki stan rzeczy powoduje u nich powiedzmy szok ,którego nikt nie jest w stanie od razu zobaczyć.
Jak gdzieś znajdę artykuł o tym to Ci wkleję .;-):-):-)

A co ma nie tak z układem moczowym?:baffled::baffled:

Znalazłam taki najbardziej znany artykuł ,który dotyczy logopedii.
Przeczytaj sobie Ad .2 ,to będziesz wiedziała ,o czym ja w ogóle mówię .
A to dopiero początek góry lodowej.

Logopeda || Diagnoza i terapia / Niemowlta / Warunki prawidowego rozwoju mowy

As, dzięki przecztałam. Słyszałm kiedyś o tym, że dzieci inaczej zachowują się po c.c ale jakoś w to nie wierzyłam. Sama nie wiem...Pewnie w tym wiele prawdzy, bo c.c to szok dla noworodka.Cały problem polega w jej nadaktywności. Ona lubi się pieścić, tulić, czesać - zawsze lubiała. Jako noworodek nie sprawiała problemów, ładnie spała.

a propo układu moczowego to jak miała 3m zachorowała na zapalenie ukł. moczowego. Leżałyśmy w szpitalu 2 tyg. Było ciężko.
Później znowu pojawiły się sporadyczne bakterie. Co miesiąc czasem częściej robimy badanie moczu ogólne i posiew. W listopadzie miała nawrót choroby i znowu badania w szpitalu, kolejne antybiotyki. Miała robiną cyctografię mikcyjną (bardzo strsujący zabieg dla dziecka). Musimy uwarzać na jej higienę intymną, ma wrażliwą "fifolkę", jest poddatna na infekcje.

Witam laseczki w ten ponury wtorek ale jaki ciepły :-)
Laski czy wy w nocy spać nie możecie :szok::szok::szok: patrze a tu 24 -3-4 no toć to przecież środek nocy :szok::szok::-D:-D
Joasiu czytałam opinię Wojtka bardzo dużo podobieństw widzę w nim do Adama ....kochana a w domu jak mu czegoś zabraniacie krzyczy????ma tendencję do głupich "tekstów"?? nie ma czegos takiego że mówi że zawsze ktoś jest winny a nie on??bo mój Adam prócz problemów podobnych do Wojtka ma też właśnie takie:-:)-:)-(
As dzięki za pomysły zabaw które uczą :tak::tak::tak::tak:
Eddi kochana ostatnio właśnie w ddtvn było o tym że dzieci urodzone przez cesarkę mają większe problemy z aklimatyzacją po tej stronie brzucha i to na bardzo bardzo długo :dry: As nasza pomoże ci najbardziej bo ona się na tym zna najlepiej:tak::tak::tak::tak: a ja ze swojej strony życzę ci morz cierpliwości:tak::tak::tak:ps kochana mój Antoś do dziś lubi zasypiać ciasno owinięty kocykiem:tak::tak:
Dowikluś ty pierwsza:szok::szok::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Dzięki morze cierpliwości się przyda, a i czytam, że Twój sysnuś to też tak lubi to mi się cieplej na serduchu robi.:-)

Kurcze mamy oświećcie mnie proszę jak wysłać kilka cytatów i odpowiedzi na nie w jednej wiadomości. Próbuję a tu zawsze pojawia się kilka odpowiedzi zamiast jednej. :wściekła/y:jak jest to u góry. :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
hej laski

u mnie dziisaj juz lepiej jeszcze troche kicham ale nos wkoncu sie odetkał bo nie umialam oddychac :no::no:
dzieci spia dzisiaj byla sasiadka z 3 swoich maluchów wiec było wesolo u mnie dobrze ze chłopa mojego nie było bo by sie nie wyspał :-D:-Dbo było głosno
no i dzisiaj wkoncu sciaglam łózeczko niestety w kołysce lenka ma juz mało miejsca i raczkami obija sie o boki i sie budziła a w łózeczku jej sie podoba i sie kreci na boki :-):-) kołyske zostawiłam u maksia w pokoju bo jeszcze moze sie przyda czasem jak mąz spi w dzien to przynajmniej tam ja do kołyski jeszcze położe :tak::tak::tak:

Aleksia widze ze zaszalałas dzisiaj kosmetyczka fryzjer no no to sie zdziwi ten twój ex jak przyjedzie blady sie zrobi jak zobaczy co stracił:-):-):-) a ja tez czesto darłam koty z tesciowa:-D:-D:-D

Joasiu tobie to morza cierpliwosci przy takim dziecku ale mimo wszystko i takie dzieci sie kocha bo wkoncu sa nasze:-):-):-)

Malinka tobie tez z antonim ten pan tez sie buntuje widze :tak::tak:kurcze ciekawe jak z moim bedzie :confused::confused::confused:

Do góry