Pszczolka jak najszybciej wybralabym sie do ginekologa. Od niego dostaniesz zaswiadczenie o ciazy oraz Mutter-Kind-Pass. Z tym musisz isc do szpitala, w ktorym chcesz rodzic i zapisac sie na porod - w zaleznosci od ilosci miejsc. Ja np. jestem zapisana w Donauspital i tam jest zasada, ze zapisuja do 10 tygodnia lub/i czy sa jeszcze wolne miejsca. Potem musisz przestrzegac wizyt kontrolnych u lekarza i w szpitalu, zeby otrzymac pelne swiadczenia socjalne. W szpitalu mozna sie zapisac do szkoly rodzenia ( u mnie bylo 6 spotkan/a 20€), seminarium nt. karmienia piersia i spotkanie z anestezjologiem nt. znieczulen. W szpitalu dostalam rowniez mnostwo broszur, w ktorych ujete sa nastepne kroki co i gdzie zalatwic. W ramach sr ogladalismy rowniez porodowke, pokoj dzieciecy oraz sale poporodowe.
Jezeli pracujesz zglaszasz u pracodawcy ciaze i od tego momentu nie mozesz pracowac w niedziele/swieta, w nocy i robic nadgodzin. W ramach godzin pracy mozna rowniez umawiac sie na wizyty u lekarza. Kilka tygodni przed przejsciem na tzw Mutterschutz - 8 tygodni przed porodem - zglaszasz sie do Krankenkasse o naliczenie Wochengeld, ktore w sumie dostajesz przez 16 tygodni. O Betreuungsgeld wnioskuje sie juz po urodzeniu dziecka.
Jezeli masz jeszcze jakies konkretne pytania to pisz na pw.