Podtrzymuję zdanie Oli, od polskich lekarzy z daleka. Też chodziłam do Miechowieckiego i tego na pewno nie polecam, o reszcie opinie bardzo mieszane jak czasem czytam wypowiedzi innych kobiet na fb.
Dagii ja do szpitala miałam tylko kosmetyki dla mnie, kapcie, ubrania dla mnie i dla dziecka na wyjście, resztę zapewniał szpital pod dostatkiem, rodziłam w Göttlicher Heiland w 17. Bezirku.
Anet podobno można pójść do Krankenkasse i powiedzieć, że jest się niezadowolonym z lekarza i wtedy odblokują ecard tak, że można iśc do innego w tym samym kwartale. Jeśli to się nie uda to musisz płacić. Ktoraś z dziewczyn płaciła u Dinhof 150€, mnie Miechowiecki skasował 90€.
Maryńka szerokiej drogi, życzę żeby Gucio sobie smacznie spał
Kasia pracodawca nie ma prawa Cię zwolnić. Chyba, że byłabyś na okresie próbnym, ale mnie nawet wtedy nie zwolnili mimo okresu próbnego

A pracodawcę najlepiej poinformować jak najszybciej, bo czasem muszą zapewnić inne warunki pracy itd. Mnie np przenieśli do innego przedszkola do starszej grupy, bo nie mogłam pracować już z najmłodszymi dziećmi, które wymagały noszenia.
Magdalena wnioski chyba można składać max do 6 miesięcy po porodzie. Ja anmelde dostałam od ręki po doniesieniu paszportu (dostałam pismo z MA35, aby dostarczyć im paszport dziecka). Wniosek i dokumenty składałam w Standesamt podczas wyrabiania aktu urodzenia.