reklama

Mamy z FRANCJI!

mistralka : tak przyjechamlysmy tu za chelebm. ZEBY Na ten chleb PRACOWAC. a nie liczyc ze spadnie z nieba, z socjalki z czyis podatkow. statystyki francuskie wskazuje ze to co sie dzieje daje taki sam rezultat : brak zaufania do emigrantow, na polnocy jak na poludniu. niedaleko ciebie jets maryslia, toulon, montpellier... I kazdy dobrze wie jak te miasta wygladaja. ja wiem ze nie mozna wrzucac kazdego do jednego worka, i wiem ze pochodzenia ktorego ludzie zcetso sa ofiara rasizmu itp. Ale cala europa wie i trabi i smieje sie ze we francji sprawy (i do nie od wczoraj zaszly za daleko... ze rzad sobie nie radzi z emigracja). I wybacz ale cyz uraze twoje uczucia czy nie, to prawda jets taka ze biala emigracja przyjezdza tak jak piszesz : ZA CHLEBEM do pra y, lub UCZYC sie. A ogrpmny odsatek emigracji kolorowej zeby czerpac z najlepszej w europie socjalki !
I kolejna statystyka : biali emigrancji maja zazwyczaj 2-max. 3 dzieci, wiemy donbrze ze sa takie ktore na ganuszku ( zazwyczaj nie wsoim) maja ich po 5-7 .... takie sa fakty czy to sie komu podoba czy nie. A brakj zaufania nie bierze sie z znikad. poza irlandia w pewnej epoce bardzo mala jest liczba bialych terorosystow. I m.in. tu szukaj zrodel islamofobii. We francuskich cité doskonale wiemy jak wygladak odsetek bialej i kolorowej emigracji. Ze koran glosi pokoj i milosc do blizniego : trabi sie o tym wszedzie i kazdy nie chcacy zeby na niego zle patrzono muzulmanin publicznie to powatrza - co w zupelnosic rozumiem. Co koran glosi to glosi, a co sie dzieje tez kazdy wie. Poki co ani judaisci, ani katolicy, ani protestanci nie pala kobiet, nie mutuja, nie kaza sie owijac w bandaze i nie nazywaja na ulicy kobiety dziwka dlatego ze jets ubrana po europejski, w 35 stopniach w sukienke czy naramki/spodniczke ... i niech ktoras uczciwie, sama przed soba powie ze to co pisze to bzdura czy jakas utarta, telewizyjna czy inna bajka ...

antylopka : wiesz ja juz w raj we francji nie wierze, w 92 bylam i wiem jak jest. A nasze miasto 2 lata temu zostalo wybra,e najbezpieczniejsyzm w calym kraju... I taka pozycje ( pierwsza trojka trzyma od lat). A i tu sie dzieje to co sie dzieje... wiec innych departamentwo we fr probowac raczej nie bede, jesli bede miec naparwde o kropelke za duzo, to po prostu zmienimy kraj ... bo ile mozna cholera...

Ostatnia edycja:
reklama
ps. a religia jets jednym z podstawowych czynnikow wychowawczych, edukacyjnych tak jak miejsce urodzenia, otoczenia czy moment historyczny... wiec pisanie ze nie o religie chodiz a o regiony naparwde nie ma sensu ...

zas jelsi o moje zirytowanie i wakacje to sie usmialam :) serio :)
Czlowiek ( czy zwierze bo ja zaczynam mie cproblemy z definicjami ...) mi podpala zywoplot obok ktorego stoja 2 auta ktore moglyby wybuchnac POD OKNAMI MOICH DZIECI a ty piszesz ze chodze podirytowana i ze potrzeba mi wakacji :) zaszalals kobieto :) hahahahahahahahahahhahahahahaa

Ale dyskusja się rozwinęła…

Osobiście uważam, że jesteśmy ostatnimi osobami, (a ja póki co, to już absolutnie nie), które mają prawo oceniać zarówno Francuzów jak i pozostałych emigrantów… Sami wybieramy ten kraj na swój dom i choć byśmy mieszkali tam 20 lat to Francuzkami/Francuzami, nigdy nie będziemy, i powinnyśmy się pogodzić z warunkami jakie oferuje nam ten kraj. Każdy emigruje z konkretnego powodu i najczęściej jest to chęć polepszenia warunków bytowych, często za cenę nie zawsze nam odpowiadającą. To my jesteśmy odpowiedzialni sami za własne wybory.

„ Człowiek może kochać szczerze wszystkie narody... z wyjątkiem tego, który uchodzić chce za wybrany, bo wie, że od tego ostatniego żadnej wzajemności zaznać nigdy się nie da” S. Pacek

Francja od zawsze, się szczyciła, że jest krajem laickim – stało się tak jak się stało… zrobiła u siebie takie Multi-Kulti i teraz płacą za to rodowici Francuzi, bo mogą się czuć niekiedy obco we własnym kraju. Problem ten jednak nie dotyczy tylko Francji, jak słusznie zauważyła Mistralka, większą mozaikę kulturową można spotkać w Anglii. To samo tyczy się Niemców – lata 60 XX w.– największy napływ ludności tureckiej. Niemcy ze względu na wysoki rozwój gospodarki, z otwartymi rękami przyjmowali Turków jako tanią siłą roboczą, zakładając, że popracują, popracują i wrócą do siebie. Rząd nie prowadził ŻADNEJ POLITYKI INTEGRACYJNEJ, no bo po co ? przecież nie zostaną tu na zawsze… i się zdziwili, po pewnym czasie, bo Turcy nie dość, że nie wracali do siebie, to zaczęli sprowadzać rodziny lub zakładali nowe na miejscu.
Wiem, że to irytujące, gdy imigrant zaczyna się bardziej panoszyć, niż rodowity mieszkaniec, ale to już mają prawo osądzać tylko Francuzi – bo my też jesteśmy dla nich tak samo obcy jak inni. I nie powinnyśmy się czuć lepsi tylko dlatego, że zamiast mieszkać w gettach, wynajmujemy mieszkania w dzielnicach, gdzie mieszkają głównie Francuzi, że kupujemy francuskie wina, ubrania, chodzimy do francuskich fryzjerów, restauracji, w domu oglądamy francuską TV, posyłamy dzieci do francuskich szkół itp. Uważam, że każdy imigrant powinien tak postępować, ale jesteśmy różni i nie mamy na to wpływu – to RZĄD POWINNIEN SIĘ TYM ZAJĄĆ. A co się dzieje w Anglii? Jak się zachowujemy my Polacy ? kto stworzył polskie dzielnice, polskie usługi ? Polak załatwi wszystko nie znając języka. To samo tyczy się USA. A Wy dziewczyny? , czy Wam się nie zdarza iść do polskiego sklepu, kościoła ? ;) Ludzie są wygodni, jakby w Paryżu mieszkało tylu Polaków co w Anglii to też by były polskie dzielnice, i nowi imigranci nie czuliby nacisku, aby uczyć się języka - no bo wszystko można załatwić po polsku – dentysta polak, ginekolog polak, biuro podróży polskie, sklepy polskie itp. Większość się skusi.

Uważam, że nie wolno oceniać Arabów, Afrykańczyków, Turków, Cyganów i kogo tam jeszcze. Wszystko ma swoje drugie dno… My oceniamy ich, a oni nas. To jacy są oni i my zagranicą, to jest uwarunkowane kulturowo, przez tradycję i religię.

Mnie kiedyś cyganka ‘wyzwała’ od POLACZKI – w Polsce – w moim mieście ! – no i co, z tego, to ona ma jakiś problem myśląc, że uznam to za obrazę. A wszechobecni Rumuni i Cyganie żebrzący przed kościołem, w tramwajach… po co ludzie dają im kasę … ??? dlaczego policja nie reaguje, widząc jak matka wysyła dziecko na żebry, ile ich jeździ samotnie tramwajami z harmonią – 6 – 7 latki ! – policja woli wlepiać mandaty kierowcą, bo kasę z tego mają, a co im po Rumuńskich dzieciach…

JEDYNA WINA TO POLITYKA RZĄDU – A WŁAŚCIWIE JEJ BRAK – CO RZĄDY NIEMIEC, FRANCJI, ANGLII ROBILI ABY INTEGROWAĆ IMIGRANTÓW??? DAWANIE ZAPOMOGI I MIESZKAŃ TO NIE UŁATWIENIA DLA ASYMILACJI – TYLKO POKAZYWANIE, ŻE NIE MUSICIE ROBIĆ NIC A I TAK BĘDZIE WAM DOBRZE. A TERAZ TO JUŻ TROCHĘ ZA PÓŹNO NA INTEGRACJĘ. Teraz Polska nawet się wzięła, i aby dostać obywatelstwo, będzie trzeba udowodnić, że się zna język polski !!! dotychczas nie było takiego wymogu.

Anucha, ma racje chamstwo jest wszechobecne, ja już przestaję się w to wczuwać bo bym zgłupiała, wystarczy wyjść z domu, aby spotkała nas nie miła sytuacja. Począwszy od wandalizmu do kłótni w sklepie o kolejkę skończywszy. Tacy jesteśmy – różni ! Jeden poeta napisał, coś w stylu: „My Polacy, potrafimy się kochać, potrafimy się nienawidzić, ale nie potrafimy się różnić” – i to jest prawda, która nie tyczy się tylko Polaków.

Rozumiem Jospehine w 100 % - o siebie się nie boję, ale jakbym miała dzieci to bym była przerażona, że ktoś podpala kosze dla zabawy. Przecież przy nich mogło się bawić dziecko, a jak w koszu by było coś wybuchowego. JA bym na poważnie myślała o szukaniu bezpieczniejszego miejsca (o ile to możliwe, bo gwarancji, nikt nie da Wersal miał być bezpieczny). Nawet jak osiedle będzie ok. to żyjemy w czasach ataków terrorystycznych i ludzi chorych psychicznie, ćpunów, pedofili – oni wszyscy są dla nas zagrożeniem. W USA to dopiero jest niebezpiecznie.
NIE MOŻEMY DAĆ SIĘ ZWARIOWAĆ, ALE JEŚLI MOŻEMY W JAKIŚ SPOSÓB ZWIĘKSZYĆ SWOJE BEZPIECZEŃSTWO TO NALEŻY TO ZROBIĆ.
Sama przeżyłam wiele, nie miłych i niebezpiecznych sytuacji m.in. włamanie do domu, wybicie szyby kamieniem, gdzie w tym czasie w pokoju była moja bratanica !!! palenie się balkonu (jakieś dzieciaki bawiły się zapałkami pod balkonem) – ja wtedy spałam, przy otwartym balkonie, aż łzy mi napływają jak sobie to przypominam – zorientowałam się jak już straż była na miejscu. Na szczęście, żyję, jestem zdrowa, pełnosprawna i dziękuję Bogu za to ! Mam co jeść, gdzie mieszkać – chcę się dorabiać, pozyskiwać dobra luksusowe, brać od życia więcej i więcej, jasne , a kto nie chce ?? ;D … ale nie zapominam, że mam już za co dziękować.

MYŚLĘ, ŻE KAŻDE NIEMIŁE DOŚWIADCZENIE UCZY NAS POKORY DO ŻYCIA. NIE PATRZY SIĘ NA TO CZEGO SIĘ JESZCZE NIE MA, TYLKO NA TO CO JUŻ SIĘ MA I CO JUŻ SIĘ OSIĄGNEŁO – INACZEJ NIGDY NIE BĘDZIEMY ZADOWOLENI.

Wszystkie dziewczyny, które mają powody do stresu, smutku i strachu o bliskich, wkurzają się na niesprawiedliwość – MUSI BYĆ W KOŃCU DOBRZE, CAŁE ZYCIE NIE MOŻE BYĆ POD GÓRKĘ. (Słyszycie - Mistralka? Anucha ? Josephine ?)

Ja miałam taki 2012 rok, dał mi wycisk i moim bliskim !!! A w tym roku nie odpuszczę !!! MA być dobry !!!ma mnie nic złego nie spotykać i wszystko się udawać !!!!

Zobaczcie jakie macie szczęście, mężów, dzieci zdrowe, mieszkania, lodówki pełne. Ja też codziennie martwię się nie o siebie, ale o bliskich, o męża który jest też tam, gdzie Wy, który mieszka na ulicy gdzie wybijają szyby… dzisiaj szyby – jutro podpalenia ???? ...Josephine - Anucha ma rację – znudzą im się te kosze – zaznaczyli teren i teraz pójdą gdzie indziej !!! a Wy zwiększcie ostrożność.

Naprawdę jest wiele powodów, aby zapomnieć o tych nie przyjemnych wydarzeniach. Moja znajoma wczoraj miała usuwaną pierś… i co można jej powiedzieć – dla niej też się świat załamał. Ale nie polecam poprawiać sobie humoru tym, że inni mają gorzej....

Przepraszam, że tyleee napisałam, ale w tekście ciężko jest przekazać emocje, i wszystko co się chce tak aby nie było opacznie zrozumiane...

W tekście nie widać podniesionego tonu, czy smutku, więc trzeba bardziej się przyłożyć... MOŻE KEIDYŚ BEDZIEMY MIAŁY OKAZJĘ SIĘ SPOTKAĆ W 4 OCZY -TO SOBIE POGADAMY O ZYCIU JAK KOBITKI - w 4 oczy jest akcja i jest reakcja, a tu jest jak jest ...

PS: współczuję Wam to czytać...

yasemin tu nie chodzi o to ze ktos wynajmuje mieszkanie, i jest "lepszy" a "oni" mieszkaja w swoich "miasteczkach" (ja sama chce zlozyc podanie o socjalne), chodzi o to ze ....tak jak napisala josephine ,sa ludzie co przyjechali tutaj za chlebem, pracuja... jak sie naleza jakies dodatki to fajnie, ale jest duzooooo rodzin ktore robia tak..... przyjedzie maz "glowa rodziny" pracuje miesiac , lub ile mu trzeba zeby wszystko zalatwic, i sciaga swoja rodzine 5 -6 osobowa juz na mieszkanie socjalne ktore dostal; i te kobiety nigdy nie pracowaly tutaj, i nawet jak dzieci odchowaja to i tak siedza...a Francja placi ......i sa ich miliony. oczywiscie to sie tyczy tez polakow , kiedys na interia.pl byl taki artukul "jak polacy kombinuja nad sekwana" smiechu warte!! ale naszczescie ja poznalam tu wiekszosc polakow solidnie pracujacych, i kazdy chwali ze dobrzy murarze, malarze, itp..ja sama odkiedy tu mieszkam poznalam dwie polskie firmy, panowie raz dwa, praca, bez picia!
ale dobra skonczmy temat.....poco nam to....
moja dzis byla na urodzinachw sklepie toys rus fajnie bylo dopoki nie podzielili na grupy dziewczynki i chlopcy..placz..ona nie chce i co ja przyszlam mowie do baby zeby dala spokoj , i ona siadla i plakala w kacie!! tak mi jej szkoda! potem jej przeszlo. ale taka byla zmieszana; co do sklepu to zamowilam tam urodziny tez dla mojej na czerwiec, max 12 osob, 7 e za dziecko, tylko tort i swieczki masz przyniesc; poltorej godziny; ja mam male mieszkanie wiec jak dla mnie super rozwiazanie! bo ona to by chciala cala klase :-p
ps nie mam tvn :no: tylko polonie odbiera , ale i tak nie ogladam
a co do tv , nie wiem czy widzialyscie film..nie pamietam jak sie nazywa , francuski, w paryzu krecony, o takim panu chorym co szuka opieki do siebie, bardzo bogatym , i znalazl takie goscia , czarnego , ze "slamsow" i wielka przyjazn sie narodzila miedzy nimi, (film oparty na faktach) naprawde fajny , polecam!! jak znalde tytul to napisze !
milego wieczoru!!!

"Intouchables" - NIETYKALNI :)

Byliśmy z mężem w kinie, piękny film !!! i do tego niezła komedia - ostatnia dobra na jakiej byłam. Również polecam ! :) Teraz jest coś na podróbę, z tym samym czarnoskórym aktorem chyba, "NIEOBLICZALNI" - ale się nie wybieram.

Obejrzyj sobie kiedyś na necie "Ps: Kocham Cię" - człowiek inaczej patrzy na sprzeczki, po tym filmie... zaraz idę po chusteczki bo i tak będę płakać
:sorry:

Ja mam tvn i wlasnie ogladam PS Kocham Cie ;-)

A ja jednak powroce do tematu gdyz sie nie wypowiedzialam... Josephine ja Cie doskonale rozumiem(chodzi mi o bezpieczenstwo dzieci)! Sama bym miala takie mysli ze jednak trzeba bylo wyjechac jak byla okazja:crazy: Robi sie nie bezpiecznie i sie nie dziwie ze jestes zestresowana... Mysle za kazda mama to zrozumie(i nie tylko).

Ja nie mialam duzej stycznosci z "kolorowa emigracja". Jednak moj maz pracuje na budowach i obraca sie miedzy wieloma ludzmi i zawsze jest to samo- bardzo ciezko spotkac pracujacego araba czy ciemnoskorego. U mojego A w firmie np nie ma ani jednego takiego czlowieka!!! Sa sami polacy i francuzi. Szef- rodowity francuz twierdzi ze to nie sa ludzie do pracy- obijaja sie i nie chce im sie robic... Ale wiadomo ze nie mozna wszystkich mierzyc jedna miarka;-/

Ale co jest prawda to ze emigranci o ktorych mowa maja duuuuuuzo dzieci. Ja sama chodzac pod szkola z moim Alexem w godzinach gdy koncza sie lekcje widze taki obrazek- biale kobiety z jednym malutkim dzieckiem w wozeczku czakaja az dziecko wyjdzie i matki ciemne z podwojnym wozkiem i jeszcze z dostawka:eek: A widze taki obrazek non stop
bo mieszkam obok szkoly;-/

A wakacje to mi by sie przydaly gdzies na Hawajch najlepiej aby pogoda byla piekna !!!!!!!!!!!!

reklama
Uważam, że tematy religijne, sportowe i polityczne to tematy zapalne i ciężko prowadzić jakąś sensowną dyskusję poprzez forum, (po za również)...

Jak dla mnie religie mogłyby nie istnieć, same problemy przez nie – Dla MNIE wystarczyłoby, aby każdy wierzył w Boga i postępował tak, aby mu nie podpaść ! Ateistów, też znam, i super mamy kontakt, na pewno nie mogłabym mieć, męża ateisty, ale nigdy, żadnego nie obraziłam i nie próbowałam przekonać do zmiany poglądów i udowadniać, że jego wybór jest zły. Nie lubię jak ktoś prostym, wyśmiewczym, językiem opisuje inne wyznania, może robi to nie świadomie lecz najczęściej z braku wiedzy i braku poczucia empatii.

muzułmanin mówi: Allah, Świadek Jehowy: Jahve, Katolik (Polak): Bóg, a Francuz: Dieu – ale i tak wszyscy razem patrzymy w NIEBO !

Modne ostatnio słowo WOLNOŚĆ SŁOWA… czasami przydałaby by się cenzura, dopóki słowa nie dotykają nas bezpośrednio, jest fajnie można się śmiać. Ja raz już się ugryzłam w język jak zażartowałam „zrób mi jeszcze jedno zdjęcie bo na tym mam zeza” – w towarzystwie dziewczyny, która zeza ma – myślałam, że spłonę ze wstydu – przykro mi się zrobiło, że tak palnełam… a odwieczne przezywanie się dzieci od DOWN’ÓW ?? śmieszne dopóki ktoś, nie ma takiego dziecka w rodzinie… Przezywania Jehówki, Cioty, Pedały, Czarnuchy, Turasy, Brudasy szkoda gadać… JA już mam na to totalną olewkę - to świadczy tylko o tych, którzy się tak wypowiadają, a nie o adresatach tych określeń...

Zoe dołączam się … ZMIENIAMY TEMAT :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry