reklama

Mamy z FRANCJI!

nie zabardzo bo to plecach na samym dole zaraz nad spodniami i nie mam metek, spodnie stare, piore zawsze tak samo..jeszcze poczekam kilka dni zobacze co z tego sie wylegnie, i wieczorem swedzi

reklama
nie zabardzo bo to plecach na samym dole zaraz nad spodniami i nie mam metek, spodnie stare, piore zawsze tak samo..jeszcze poczekam kilka dni zobacze co z tego sie wylegnie, i wieczorem swedzi

Za długo lepiej Zoe nie czekaj, jak swędzi to po co masz się męczyć ? tak to jakąś maść dostaniesz i po kłopocie, poza tym nie wiadomo od czego to...

ca y est, zoe zaczyna nam o jedzeniu pisac :) hahahahahhahaha apetycik widze dopisuje, hein ??? :)
a z uczuleniem te zbym poszla do apteki pokazac 1-2 babkom i zpaytac co sadza i co polecaja

gdzie wszystkie wywyialo ?
Mistralka ? anucha? magda? antylopka ???????????????????????????????????????????????????

ca y est, zoe zaczyna nam o jedzeniu pisac :) hahahahahhahaha apetycik widze dopisuje, hein ??? :)
a z uczuleniem te zbym poszla do apteki pokazac 1-2 babkom i zpaytac co sadza i co polecaja

gdzie wszystkie wywyialo ?
Mistralka ? anucha? magda? antylopka ???????????????????????????????????????????????????
Josephine-jestem jestem,tylko reka mi dretwieje nazwijmy to delikatnie i nie jestem w stanie za wiele pisac.
Mam nowa zabawke ktora wie swie Samsung galaxy tab 2-wiec siedze do 21 i sciagam rozne aplikacjje,wideo do nauki fr i dekoracji tortow i zdjecia:)))
Podczytuje wac co 2 dni z reguly,ale jak narazie nie bede sie wcinac bo uwierzcie ze nie mam sily;((((((((((((((

Zoe-narobilas mi smaka na szpinak!!!Jjem o polowe mniej od kilku dni,moja waga w przeciagu miesiaca skurczyla sie o 5 kg!!!
Czyli sama praca czlowiek chudnie;)))))))))))))))))))))))Zadowalajace i nie oczywiste!

Mam pytanie;maz byl zarejestrowany w Pole-emploi przez 4 mies,ostatnio zadeklarowal ze przepracowal 147h bo tak mu szef napisal w smsie-ale w efekcie koncowym kwiecien na papierze(wyplacie)figuruje 66h a reszte wyplacili mu jako roznego rodzaju premie!!!!Byl przez 3 tyg jeden facet na zastepstwie naszego szefa ekipy i on namieszal ostro,przez niego jest taka sytuacja.
I teraz nie wiemy co mamy robic?isc do P;E i powiedziec jak jest czy zostawic to i przemilczec?
W styczniu jak pracowal i zadeklarowal inna ilosc godzin niz lu wyszla i nadlpacili mu-on musial im zwracac kase!A teraz to strach?Isc i wyjasniac,a jesli zadzwonia do naszej firmy i bedzie przechlapane co nie?Jak zaczna wscibiac nosa,szefowa zwolni meza!Kurde?
Wkurzeni jestesmy na maxa:(
W maju mamy ponad 175h i ciekawa jestem czy zadeklaruje nasza firma calosc czy znowu polowe w premie mu wlicza?

Milego dnia dziewczynki;)

Zjem obiadek i ide spacccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc:rofl2:

Czesc zoe372

przeczytalam o twojej wysypce i pomyslalam ze moze ci sie przyda moje doswiadczenie jak bylam w 14 tygodniu ciazy dostalam cos podobnego do twojego opisu, niestety szybko sie rozprzestrzenialo na uda i swedzialo okropnie a ze akurat bylam na urlopie w polsce to pojechalam do szpitala tam dano mi krem ze sterydami i kazano smarowac ( chciele mi dac sterydy dozylnie ale sie nie zgodzilam) w tym szpitalu to pracowali jacys dziwni lekarze dali mi takie recepty ze kobieta z apteki az krzyknela ze takie leki sa zabronione w ciazy !!! ja je kupilam przeczytalam opis i faktycznie zakazane wiec wywalilam :)))) ale co najwazniejsze to lekarz twierdzil ze to moze byc od witamin lub kremu wiec jesli uzywasz to najlepiej zrobic przerwe ;)))

pozdrawiam

mistralka hej :)
fajne cacko sobie kupilas :) slyszalam ze Samsung galaxy fajny jest :)
a co do tej akcji z praca to ciezko mi cos powiedziec... sama doswiadczenia jelsi chodiz o prace fiszki de paie itp jak wiesz nie mam ... ale chyba dla pewnosci i dla swietgo spokoju bym sie przeszla do pole emploi i im wyjasnila sytuacje i zobaczyla co powiedza... moze nawet podsuna wam pomysl dlaczego szef tak robi, zalatwia to premiami itp ...? Moze wy jakos na tym zme wychodzicie ? ( moze jets duzo nadgodzin a ktore on powinien wam duuuzo wiecje placic niz jakas tam rpemia do wyrownania z adana ilosc godizn, tak ze wychodiz pensja net z agodizne, a nadgodizny wiadomo ze wiecej kosztuja... nie wiem... ale mysle ze on po cos to robi... inaczej wpisal by po pprstu ilosc godizn pracy odpwoiednia i tyle.. wiec moze warto sprawdzic ...?)

Hmmm josephine-chyba cos w tym jest? Mialas wyczucie kurde! Bo moj m mial niedziele i dni wolne od pracy ktore normalnie powinny byc placone podwojnie a oni mowi ze dodali godziny i na to samo wychodzi w tych premiach.Tyle ze za calosc skasowali niewyobrazalna jak dla mnie suma podatkow itp-prawie 450e!!!! To cos nie teges co nie? Chetnie byśmy poszli i to wyjasnili, ale jak zaczniemy wyjasniac to p, e bedzie weszyc i firma dostanie po dupie chyba;) Co nie za bardzo nam pasuje na chwile obecna! Potem grozby zwolnien itp? Ahh Francja i slynne francuskie przekrety;) Co do mojej zabawki-polecam bo jest o niebo lepsza od ipada! Ipad ma moze lepsza kolorystyke, ale samsung jest o wiele przyjemniejszy! Na klawiatorce pisze sie wygodnie i szybko, nie mam zadnych problemow z przestawieniem sie i coraz szybciej mi to idzie:) Przyciski sa duze wiec literki sie nie wciskaja przypadkiem jak w telefonie np.A najwiekszym plusem jest to ze w androidzie jest wybor jezyka, tak wiec smigam na pl klawiatorce z metoda slownikowa:)

jak jeszcze ktos cos o pomidorach powie to ja uciekam z watku !!!! ;-):-):-D

mistralka : zastanowcie sie dobrze.... jelsi amcie kontrakt to tak za pyskowanie czy podskakiwanie was od razu nie zwolnia, nie tak latwo zwolnic pracownika we francji ... poz atym jak facetowi przetrzepia to co przetrzepac powinni to juz raczej nie bedzie chcial sie bawic w zwalnianie i kolejne ewentualne komplikacje z syndic ( gdybyscie sie odwolali) a juz nie mowiac z sadem... we francji malo ktory pracodawca wygrywa z prudhomme, system prawny jest baaardoz protekcyjny jelsi chodzi o pracownika! A jelsi teraz sie na to zgodizcie, raz drugi i maz caly czas bedzie robil nadchodziny czy niedzielne za stawke kontraktowa godzinowa! beda go ewidentnie wykorzystywali. Nie wiem jak jets u wa si ja juz wiele lat nie pracuje, ale jak bylam studentka to tak dla przykladu firma niedziele ( prawo do sprzedazy kilka niedziel w roku, swieta grudniowe , nowy rok itp) placila stawke POTROJNA... jelsi raz takie cos to mozna dymu nie robic, nie targac tylkow po urzedach, pole emploi itp... ale jak co miesiac takie nadgodizny czy weekendowki uciekaja ... to pomyslcie o waszej stracie ...

reklama
Mistralko musisz pogadac z pracodawca, spokojnie, bez roszczen poprosic o wyjasnienie.. Prace w dni wolne we Francji rozlicza sie roznie...10%; 50% 100%...to zalezy od konkretnego kontraktu z pracodawca...i convention collective danego zawodu....

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry