reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Irlandii!!

Anineczka-panele słoneczne to super sprawa :-)

Jak myślicie, jeśli mam umowę na rok z określoną stawką czynszu, to czy moge prosić o obniżenie prze upływem roku ??
Tak się zastanawiam, bo niby nie płacimy dużo, ale w Claregalway coraz więcej domów jest do wynajęcie za mniejszą kasę...
Skoro nam podnoszą podatki i obniżają zasiłki, to dlaczego w sumie jakichś płatności nie mieliby obniżyc w końcu ??
Oczywiście Magdalenko,że możesz walczyc o mniejszy rent pomimo umowy rocznej ;-)
Wtedy aneks do umowy albo tak jak u nas ustna umowa,która też obowiązuje.Już na nowym kontrakcie mamy wpisany mniejszy rent :tak:
Ostatnio byłam całkiem w pobliżu Claregalway,ale za chiny nie pamiętam nazwy tej wiochy :no:

reklama
nie wiem :-( ale podejrzewam, że raczej filmik też dostaniesz. najlepiej zadzwoń tam i zapytaj ;-)
a macie może nr do tej dr Stempki czy jak jej tam:zawstydzona/y:

Hej ja robiam USG w Castlebar i bardzo polecam.Mam filmik i chyba z 20 zdjęc.Zapłaciłam coś około 150 euro.:tak:

a tutaj mam ok 3.30h drogi autkiem ale D powiedział że jak już tak bardzo chcę.... ;-)
to chyba pojedziemy czy mogłabym tez poprosić o ten nr....
jeśli jest taki dobry lekarz to może warto zaryzykować i jechać dalej....:tak:

przepraszam że tak męczę dziewczynki....:zawstydzona/y:

a tak wogóle to ładny był dziś dzień.....:-D pojechaliśmy nad jeziorko tyle że komary to chyba by nas zjadły:-p

a tutaj mam ok 3.30h drogi autkiem ale D powiedział że jak już tak bardzo chcę.... ;-)
to chyba pojedziemy czy mogłabym tez poprosić o ten nr....
jeśli jest taki dobry lekarz to może warto zaryzykować i jechać dalej....:tak:
Tzn.powiem tak.Jak mi robili w innervision usg to nie mówili kompletnie o stronach medycznych.Czyli nie sprawdzali organów dziecka bo mieli zakaz z HSE. Czyli jechałam tam sobie nagrac dziecko na dvd a nie dowiedziec się o narządach dziecka( to zrobiłam będąc w Pl na usg i badaniach).Czyli babka nie powie Ci,ze dziecko jest zdrowe ale powie czy ładnie wygląda :sorry: Tylko,że ja byłam ponad 2,5 roku temu a w Irlandii w okolicach Galway jeszcze nie było polskich lekarzy zaopatrzonych w usg :tak:
Zresztą na ich stronie to pisze:
A3D/4D scan is optional and should not replace your hospital scan as it is not intended to provide diagnostic information but to enhance parental enjoyment.
Choc powiem tak na ucho,że jest tam cudowna położna,która robi to usg i poprosiliśmy ją by sprawdziła czy dziecko jest odpowiednie co do wagi i szybciutko zerkła na parametry i powiedziała,że wsio jest ok ( a jeszcze w Polsce lekarze z Invicta w Gdańsku nastraszyli mnie,że dziecko jest za małe i może miec chore serduszko bo go dokładnie nie widac na usg i,że konieczna wizyta jeszcze raz,ale koniecznie u ich kardiologa za bagatela 300zł) :sorry:
Ale polecam to usg robic między 23-25 tygodniem bo wtedy dziecko najlepiej widac i już jest bardziej pulchniejsze niż w 17tygodniu;-):tak:
Kontakt:
InnerVision

Ostatnia edycja:
Aha i co do wynajętych chat.Miałabym za 50 jurków więcej na tej samej ulicy to:
http://www.daft.ie/searchrental.daft?search=Search+%BB&s[cc_id]=c1&s[a_id][0]=2444&s[mnp]=&s[mxp]=&s[bd_no]=&s[pt_id]=&s[move_in_date]=0&s[lease]=&s[furn]=0&s[search_type]=rental&s[transport]=&s[advanced]=&s[price_per_room]=&s[refreshmap]=1&limit=10&id=725677
Coś mi link nie wchodzi,ale to jest Co.Dublin.Newcastle.13 Castle Lyons Green, Newcastle,
West Co. Dublin
Ale śmiac mi się chce,że ten basen pasuje do Irlandii jak kula do oka ;-):-D:-D
No ale miałabym już 4 pokoje a nie 3.Ale ten basen mnie rozwalił.Ha ha ha

A tak na serio.Mój M chce się jednak przeprowadzac,ale tylko na bungalow ;-) No więc ciężko będzie :eek::confused2:

Ostatnia edycja:
My narazie we wtorek idziemy do agencji wypraszac o znizke czynszu! Ceny w Galway leca na leb na szyje. Kazdy powinien sie teraz o to upominac. My mamy 2 pokoje i placimy 790e. Wlasnie sie dowiedzielismy ze naprzeciwko nas za apartamenty 3 pokojowe ludzie placa 650!:szok: Wiec idziemy powalczyc troche. Znajomi w ciagu ostatnich 3 miesiecy juz 2 razy obnizyli swoj czynsz, za kazdym razem grozac ze sie wyprowadza a oni w czasie recesji nikogo nie znajda na ich miejsce. No i poskutkowalo!:-)

U nas w Ennis ceny sa rozne, ale przecietnie za domek 4 sypialniowy z ogrodkiem placi sie od 650 - 800euro.Zalezy jaklezy heheh .Teraz niema regoly czy to stary dom czy nowy.Zalezy od landlorda.Ja place 750 za zwykly domek 4 sypilaniowy.A znalazlam za 100 wiecej dom wolnostjacy, w dzielnicy gdzie sa same wielkie domy wiec bylo by fajnie..
Aha i co do wynajętych chat.Miałabym za 50 jurków więcej na tej samej ulicy to:
Daft.ie : Search Results[cc_id]=c1&s[a_id][0]=2444&s[mnp]=&s[mxp]=&s[bd_no]=&s[pt_id]=&s[move_in_date]=0&s[lease]=&s[furn]=0&s[search_type]=rental&s[transport]=&s[advanced]=&s[price_per_room]=&s[refreshmap]=1&limit=10&id=725677
Coś mi link nie wchodzi,ale to jest Co.Dublin.Newcastle.13 Castle Lyons Green, Newcastle,
West Co. Dublin
Ale śmiac mi się chce,że ten basen pasuje do Irlandii jak kula do oka ;-):-D:-D
No ale miałabym już 4 pokoje a nie 3.Ale ten basen mnie rozwalił.Ha ha ha

A tak na serio.Mój M chce się jednak przeprowadzac,ale tylko na bungalow ;-) No więc ciężko będzie :eek::confused2:

A pokaz pokaz ten do z basenem bo az ciekawa jestem hi tylko ze ten link co dalas to otwiera glowna strone dafta.

Witam:-)
U nas od rana leje, teraz tylko na chwilę przestało:tak:

Fajna jest tez opcja Rent To Buy ale nie wszedzie jest to mozliwe...i nie moge znalezc info, czy w Galway cos takiego funkcjonuje.
Właśnie w Portlaoise, gdzie szukamy teraz domu, jest taka opcja.
http://www.daft.ie/searchrental.daft?search=Search+%BB&s[cc_id]=c8&s[a_id][0]=2388&s[mnp]=&s[mxp]=&s[bd_no]=3&s[pt_id]=&s[move_in_date]=0&s[lease]=&s[furn]=0&s[search_type]=rental&s[transport]=&s[advanced]=&s[price_per_room]=&s[refreshmap]=1&limit=10&id=724814

EXAMPLE
Purchase Price - €180,000
Less
Deposit - € 5,000
750 x 24 (2yrs) - € 18,000
Balance Due On Closing €157,000

Sami się nad tym zastanawialiśmy, ale na ten moment to raczej mało realne. Najpierw trzeba wpłacić 5000eur depozytu. Wynajmować możesz maxymalnie 2 lata. Przez te 2 lata musisz znaleźć bank, który da Ci kredyt na pozostałą kwotę. Teraz tak przeważnie powinnaś mieć ok. 10% (9% z jakimś kawałkiem), czyli przez 2 lata oprócz płacenia czynszu w wysokości np. 750eur/m-ca, trzeba uzbierać ok. 16000eur. Dla nas na razie to jest jeszcze nie osiągalne:no: A no i z reguły te nowe domy są nieumeblowane, więc musisz mieć dodatkowe pieniądze na wyposażenie, no chyba że masz jakieś swoje to już mniejszy problem;-)

A ja jestem na etapie szukania chalupki.Znalazlam taka piekna ze normalnie caly czas o o niej mysle...
To tak jak ja;-) 07.08 kończy nam się umowa:-p A Ty gastone pochwal się co znalazłaś;-):confused: My mamy w planach Portlaoise i osiedle Esker Hill:tak: Miesiąc temu była chata za 650eur, która bardzo mi się podobała, ale już jej nie ma:sorry: No nic poczekamy zobaczymy, jeszcze jest trochę czasu. Ja się najbardziej cieszę, że bez prawajazdy i samochodu będę w stanie iść z dzieciakami na plac zabaw, na zajęcia tzw. playgroup. Jest też jakiś shopping (Lidl, Aldi w budowie, Tesco, Dunnes, Argos itd.), stacja kolejowa i wszystko na miejscu. Nawet jest college, więc może się zmobilizuje i za rok pójdę jak podszkolę swój angielski. Ogólnie większe perspektywy niż tutaj gdzie mieszkamy teraz, chociaż muszę przyznać, że dobrze mi się tu mieszka. Może za jakiś czas wrócimy jeszcze na wieś, jak będę już mobilna;-)

Anineczka ten basen to mnie rozwalił na łopatki:-D:szok: Chyba jednak tutaj wolałabym ogródek zamiast basenu:sorry: No chyba, że przez cały rok chciałabym oglądać "dziurę w basenie";-) Ale nie, napadało by do niej napewno:-D:rofl2:

Wszystkim ciężarnym życzę jak najmniej dolegliwości i wyczekiwanego jak najłatwiejszego rozwiązania:tak: A wszystkim Mamom dużo cierpliwości, snu i wytrwałości:-) Trzymajcie się wszystkie:-)

Miłego dnia Dziewczyny:-)

Hej mamuśki:-)
Wy tu sobie rozmawiacie o przeprowadzkach, to i ja się wtrącę. My przeprowadziliśmy się tydzień temu. W poprzednim domu było nas 8 osób i tylko jedna łazienka:szok:. Teraz mamy dwa pokoje i dwie łazienki:-), płacimy za apartament 800 euro. Podpisaliśmy umowę na pół roku, trochę już udało się wytargować, może potem znowu uda się trochę obniżyć. Mieszka z nami para z 8 miesięczną córeczką i chyba jest ok. Nie stać nas na to, żeby samemu mieszkać. Ale ceny faktycznie spadają, poprzedni landlord obniżył czynsz o 200 euro.

reklama
O dziękuje Wolfia za wklejenie mojego linka ;-):tak:
Straszny jest ten basen.No chyba,że ma odpływ i dzieci mogą sie bawic w pustym basenie :-D:-D:-D:-D

Co do Portlaoise mieliśmy tam znajomych,którzy aktualnie mieszkają w Kilcock.Ale Portaloise jest takie w sam raz.Nie za duże i nie za małe,co nie ;-)

asieńka r no powidziwam,ze z kimś mieszkacie.Ja też mieszkałam do 8 miesiąca życia mojego starszego dziecka.Ale jednak później szukaliśmy już coś oddzielnie.Zwłaszcza,że pojawiło się drugie dziecko.
A powiedz Rush tam gdzie mieszkacie to daleko od Dublina? A konkretnie od Clondalkin?
Kurcze my musimy coś znaleźc w pobliżu Clondalkin by mąż miał dogodny i dośc szybki dojazd do pracy....
Patrzyłam na Naas,Celbridge.Niestety już chyba taka wygodna się zrobiłam,że chciałabym domek na gaz,a nie na olejak a już nie wspomnę o ogrzewaniu elektrycznym :no:.No i już nie wspomnę o wystroju.Te chaty z tzw."Późnego Gierka"wogóle do mnie nie przemawiają.No i muszi byc pozwolenie na psa i przybijania sobie obrazków do ściany :sorry:

Wolfia jak juz znajdziecie chatkę to wklej linka;-)

Do góry