Witam:-)
U nas od rana leje, teraz tylko na chwilę przestało
Fajna jest tez opcja Rent To Buy ale nie wszedzie jest to mozliwe...i nie moge znalezc info, czy w Galway cos takiego funkcjonuje.
Właśnie w Portlaoise, gdzie szukamy teraz domu, jest taka opcja.
http://www.daft.ie/searchrental.daft?search=Search+%BB&s[cc_id]=c8&s[a_id][0]=2388&s[mnp]=&s[mxp]=&s[bd_no]=3&s[pt_id]=&s[move_in_date]=0&s[lease]=&s[furn]=0&s[search_type]=rental&s[transport]=&s[advanced]=&s[price_per_room]=&s[refreshmap]=1&limit=10&id=724814
EXAMPLE
Purchase Price - €180,000
Less
Deposit - € 5,000
750 x 24 (2yrs) - € 18,000
Balance Due On Closing €157,000
Sami się nad tym zastanawialiśmy, ale na ten moment to raczej mało realne. Najpierw trzeba wpłacić 5000eur depozytu. Wynajmować możesz maxymalnie 2 lata. Przez te 2 lata musisz znaleźć bank, który da Ci kredyt na pozostałą kwotę. Teraz tak przeważnie powinnaś mieć ok. 10% (9% z jakimś kawałkiem), czyli przez 2 lata oprócz płacenia czynszu w wysokości np. 750eur/m-ca, trzeba uzbierać ok. 16000eur. Dla nas na razie to jest jeszcze nie osiągalne

A no i z reguły te nowe domy są nieumeblowane, więc musisz mieć dodatkowe pieniądze na wyposażenie, no chyba że masz jakieś swoje to już mniejszy problem;-)
A ja jestem na etapie szukania chalupki.Znalazlam taka piekna ze normalnie caly czas o o niej mysle...
To tak jak ja;-) 07.08 kończy nam się umowa

A Ty
gastone pochwal się co znalazłaś;-)

My mamy w planach Portlaoise i osiedle Esker Hill

Miesiąc temu była chata za 650eur, która bardzo mi się podobała, ale już jej nie ma

No nic poczekamy zobaczymy, jeszcze jest trochę czasu. Ja się najbardziej cieszę, że bez prawajazdy i samochodu będę w stanie iść z dzieciakami na plac zabaw, na zajęcia tzw. playgroup. Jest też jakiś shopping (Lidl, Aldi w budowie, Tesco, Dunnes, Argos itd.), stacja kolejowa i wszystko na miejscu. Nawet jest college, więc może się zmobilizuje i za rok pójdę jak podszkolę swój angielski. Ogólnie większe perspektywy niż tutaj gdzie mieszkamy teraz, chociaż muszę przyznać, że dobrze mi się tu mieszka. Może za jakiś czas wrócimy jeszcze na wieś, jak będę już mobilna;-)
Anineczka ten basen to mnie rozwalił na łopatki

Chyba jednak tutaj wolałabym ogródek zamiast basenu

No chyba, że przez cały rok chciałabym oglądać "dziurę w basenie";-) Ale nie, napadało by do niej napewno

Wszystkim ciężarnym życzę jak najmniej dolegliwości i wyczekiwanego jak najłatwiejszego rozwiązania

A wszystkim Mamom dużo cierpliwości, snu i wytrwałości:-) Trzymajcie się wszystkie:-)
Miłego dnia Dziewczyny:-)