reklama

mamy z norwegii

reklama
koniec rozmow w toku widze :-D
a ja zasiadam bo...moj maz dzisiaj mial rozmowe w pracy ze dostaje nowy kontrakt i...bedą negocjowac cene :-)
takze zasiadl pzred kompem i patrzyl na auta na finn.no :-D

ale niespodzianka Lilka, milo z ich strony. moze zanim pojdziesz do lekarza to sobie chociaz kup repsils w aptece, mozna stosowac przy karmieniu.

dzieki Agnieszka
napisze jutro smsa mojemu by mi to kupil
a jaki maja smak??

no a gest bomba :-) teraz zasiadam i zaczynam wybierac zabawki dla malych za te kaske (z przewaga dla Hani bo to dla niej pieniazki w koncu sa) ;-)

myślę , że z tym gardłem to grubsza sprawa:tak:
a co do tej niespodzianki , to super:-)

wez Ana nie strasz...:szok:

hej dziewczyny! :-)

Lila - z tym gardlem to ja juz sie odzywac nie bede. skoro rzeczywiscie nie mozesz predzej to mam nadzieje ze wytrwasz do czwartku.. a kasa - swietnie!! a co to jest all? (normalnie musze to sprawdzic! - tam mnie jeszcze nie bylo! :-D )..

prosze nie wyzywac :cool2::sorry2:
All.....czyt,Allegro :))))

Mielismy jechac do szwagra na 2 tygodnie ale chyba nic z tego nie wyjdzie i zostaniemy w domku. Na sylwestra tez zadnych planow nie mamy, pewnie w domku ba nawet nie ma gdzie malej zostawic

zapraszam do mnie
my tez sami,niby jakas para z dziekciem do nas maja przyjsc ale ta para to taka niew moim klimacie i czuje ze sie bede porzadnie nudzic na sylwka :sorry2:

oj ja z ciastem to tez mam historie - babka piaskowa! waniliowo-czekoladowa..
ok 17 lat mialam, kolezanka tlumaczyla jak zrobic.. ciasto podzielic na dwie porcje - do jednej dodac kakao, ja nie zrozumialam, do pol pelnej formy wsypalam kakao, nie wymieszalam, zalalam resztå zoltej masy i do piekarnika. efekt koncowy? . babka jednokolorowa z grudami kakao w srodku!! :-D:-D wstyd bylo o tym opowiadac - wtedy! :-D

bardzo zadko zabieram sie za ciasto, i przewaznie cos spiernicze, ale co tam! jak patrzylam za przepisem dla Ciebie, wynalazlam jakis placek imbirowy....

a Twoj murzynek!? - PRAWDZIWY MURZYNEK!! :-D nie przejmuj sie i eksperymentuj!!

ciasta lubie piec :-) murzynek mhmmm uwielbiam
a przygoda bomba :-D:-D:-D:-D:-D

wiecie co marzy mi sie własna restauracja, ale to nie takie proste...., zero doświadczenia,
a jak wyglada w norwegii , jeśli ktos chciałby założyć swój własny interes?

ja tez marzylam o swoim pubie lub resto
w moim miasteczku pracowalam 3 lata w najbardziej exlusiv resto i zajmowalam sie prawie wszystkim,na kuchni malo bywalam,wiecej jako kelnerka,odbieracz dostaw itd.
takze wiem jak to wyglada ''od srodka''
ale teraz...jak mam mieskzac w norwegii to nawet moje plany kochac sie poszly
ale to innym razem ;-)

ide wybierac zabawki :-p:-p:-p:-p:-p

do juterka babulki

VI SES!!!!!! :-):cool2:

czesc dziewczynki
Lilka, gratulacje kontraktu, wynegocjujcie dobra cene, twardo:-)
repsils sa naturalne, z miodem, chyba malinowe i jakies podwojnie silne. ja mam czesto problemy z gardlem i pomagaja.
dzieki za zaproszenie. kuzynka zaprosila mnie na swieta, a mieszka w Drammen, ale poniewaz moj pracuje to zostaje na miejscu. tak bylaby okazja sie spotkac:-)
jak tam dzieciaczki, lepiej spia?
Kaska jak sie czujesz, odpoczywasz?
co tam z Cezarutkim ana?
Norge dawno nie bylo.

czesc 2 przepisu
losos w ciescie francuskim z szampanskå piankå

1. filet z lososia pokropic kilkoma kroplami soku z cytryny
podsmazyc krotko na patelni na masle ziolowym
nastepnie wyjåc

2. na pozostalym po smazeniu ryby tluszczu poddusic cebule, czosnek i szpinak (rozmrozony)
dodac creme fraiche (ewentualnie zwyklå wysokoprocentowå smietane)
doprawic solå, pieprzem, paprykå

3. ciasto francuskie rozwalkowac na posypanym måkp blacie i pokroic na 4prostokåty
na ciescie polozyc lososia, nastepnie nalozyc na wierzch mase szpinakowå
brzegi ciasta posmarowac bialkiem, zlozic i zacisnåc
na wierzchu w miejscach låczenia widelcem wycisnåc wzorek

4. udekorowac placki na wierzchu resztkami ciasta francuskiego (np. cienkimi paseczkami ztobic krzyzyki)
posmarowac rozmieszanym zøltkiem i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia
piec przez ok.20 min w temperaturze 190C.

5. w tym czasie szampana,wywar (bulion) rybny, zoltko oraz przyprawy ubic na parze
na koniec dodac maslo
ryba w ciescie najlepiej smakuje z sosem i ryzem np. basmati

******************** powodzenia i smacznego ********************* :-)

ps. zapytam Jorgeira o latwy przepis na ciasto francuskie..

czesc dziewczyny!
tak nie za bardzo odpoczywam. powinnam nad obrusem usiåsc bo choc niewiele zostalo to nie moge sobie juz pozwolic na zwloke.... ale po pracy do sklepu, potem dom - sprzåtanie. dzis przyjechala dziewczyna do pomocy wiec musialam pokazac jej miejsce gdzie zostaje, wziåc na obiad do hotelu, pooprowadzac.. teraz Ona sie rozpakowuje i okrzåta swoje miejsce, potem przyjdzie porozmawiac wiec nagle moge przestac pisac...

ana. a czemu na powtorzenie? tak tylko dla kontroli?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry