reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

mamy z tatusiami z turcji

dziewczyny prawda jest taka , ze na SALAM JEST NAS OD GROMA , A TU DOSŁOWNIE KILKA ,wiec tu robi sie taka atmosfera rodzinna [ bynajmniej dla mnie , bo to tu poznalam idealna i goske , chodzi mi o real mmmmmmmm]

wiec starajamy sie to forum utrzymac , na SALAM NIE KADY TRAFI , a do nas kazdy moze

a teraz oficjalnie


zwracam sie z urzejmą prośba , o częstrze przebywanie na BB .........itp , itd



prośbe swą motywuje tym , że to forum jest dos ważne też , no i jest Pierwotne , NIE ZAPOMINAJCIE O TYM!!!!!!!!!!!!











HAHAHAHAHAHAH
 
reklama
31.gif
31.gif
 
dziewczyny halloooo co tam słychac , jak tam u was , jak pogoda i humory??
juz prawie polowa listopada , juz blisko tuz tuz , grudzień i swieta , jak nastroje , przygotowania
czy dziewczyny wszystkie obchodza świeta???
czy wasi panowie znaja nasza tradycje ??
czy dzieci znaja?/
 
ten twoj to wogle jest odmieniec , je swinie , obchodzi swieta , lamie sie oplatkiem , a nie godzi na chrzest heeeeeeeeee

on jest bardziej europejski niz turecki i chwala mu za to
 
hej dziewczyny cos ucichlo tutaj ostatnio ale mam nadzieje nie na dlugo . mam male pytanko nie wiem jak wy ale ja bardzo lubie kuchnie turecka i tutaj pojawia sie moje pytanko czy ktoras z was wie jak sie robi musake ??????
bardzo lubie to danie ale niestety nie wiem jak je przyzadzis samemu z gory dziekuje za pomoc. pozdrawiam goraco i mam nadzieje ze bedziecie odzywac sie czesciej. do uslyszenia





 
siema bajda , '' bo z dziewczynami nigdy nie wie oj nie wie sie ,czy dobrze jest czy moze jest juz źle''
cicho tu fakt , bo nasze dziewczyny trzeba natrząsnąć , pokrzyczec , opierniczyc i dopiero wiedza co musza
naobiecywały tu ostatnio , ze sie poprawia i beda zgladac i lipa

jak tylko mój A. wróci dzis to zapytam go o ta potrawę i napisze ci czy da sie ja zrobic w Pl. i jak ja zrobic , on z Gaziantep wiec umie wszystko ugotowac , maja to we krwi juz od dziecka hhrh

pozdrawiam
 
póki co znalazłam dokładny przepis na internecie , ładnie opisany


Musaka - krok po krok




Niektórzy twierdzą, że jej ojczyzną jest Turcja. Być może musaki, czyli zapiekanki z różnych warzyw z dodatkiem mielonego mięsa lub bez, pochodzą z kraju księżyca, ale potrawa o której dziś piszemy jest ponad wszelką wątpliwość sztandarowym daniem kuchni greckiej.





Zacznij od bakłażanów lub ziemniaków


Przygotuj mięsne ragout


Ugotuj sos beszamelowy





Grecka musaka - jak większość bardzo popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie. W moim domu wszyscy preferują bakłażanowo-ziemniaczaną wersję musaki, pomyślałam więc, że warto przećwiczyć obie wersje.
 
Przygotuj:

1,5 kg niedużych młodych bakłażanów lub 90 dag bakłażanów i 70 dag ziemniaków, 60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, 60 dag dojrzałych pomidorów, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, po łyżeczce oregano i bazylii, pół szklanki oliwy (najlepiej extra vergine), pieprz l sól. Na sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, 2-3 żółtka, 4 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera, cheddara, tylżyckiego), gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Będą ci też potrzebne: szeroki rondel, 2 garnki średniej wielkości, duża patelnia, durszlak, 2 talerze lub miseczki, deska, ostry nóż, rózga, łyżka stołowa, tarka, prostokątne lub kwadratowe naczynie żaroodporne, papierowy ręcznik.

Zacznij od bakłażanów lub ziemniaków

Umyte, ale nieobrane bakłażany (młodych nie trzeba obierać) pokrój w średniej grubości talarki, skosztuj odrobinę miąższu. Posól plastry, ułóż w durszlaku i odstaw, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po mniej więcej półgodzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Oliwę mocno rozgrzej na dużej patelni. Nie zastępuj jej żadnym innym olejem, nawet bardzo szlachetnym, bo oliwa w dużej mierze decyduje o greckim charakterze i wspaniałym smaku tej potrawy. Smaż bakłażany partiami na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz. Po usmażeniu wszystkich powinno ci pozostać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy, która przyda ci się za chwilę. Jeśli zdecydowałaś się wybrać polecaną przeze mnie wersję z ziemniakami, zacznij od nich. Wyszoruj wszystkie kartofle szczoteczką, wrzuć do osolonej wrzącej wody, ugotuj i odcedź. Gdy odparują i ostygną na tyle, że będziesz mogła utrzymać je w rękach, obierz je ze skórki, pokrój w dość grube plasterki i włóż do miseczki.



Przygotuj mięsne ragout

Pomidory płyciutko natnij na krzyż na czubkach ostrym nożem, włóż łyżką na minutę do garnka z wrzątkiem, a potem przełóż je na durszlak, przelej zimną bieżącą wodą i osącz. Zauważyłaś na pewno, że skórka w miejscu nacięcia odstaje teraz od miąższu? Dzięki temu bez trudu ściągniesz ją palcami. Pokrój obrane pomidory na cząstki i, lekko ściskając każdą z nich nad zlewem, pozbądź się nasion, a miąższ przełóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż razem w płaskim rondlu, delikatnie mieszając, na pozostałej oliwie. Kiedy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i jednocześnie rozdzielając je widelcem, żeby nie zbiło się w grudki. Jak tylko mielone lekko zbrązowieje, dodaj pomidory i koncentrat, wymieszaj wszystko i posól do smaku. Duś farsz na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 min. Na 2-3 min przed zdjęciem z ognia dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami (ideałem byłyby świeże) oraz pieprzem.

Ugotuj sos beszamelowy

Rozpuść masło w garnku lub w płytkim rondlu, wsyp mąkę, mieszaj, aż dokładnie połączy się z tłuszczem. Po minucie smażenia zdejmij zasmażkę z ognia i rozprowadzaj wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując zawartość garnka rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw rondel na ogniu, wymień rózgę na łyżkę, i nie przerywając mieszania, doprowadź sos do wrzenia. Gotuj go powolutku, cały czas mieszając, a gdy wyraźnie zgęstnieje, dodaj połowę sera, dopraw szczyptą startej gałki, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec zahartuj roztrzepane żółtka niewielką ilością gorącego sosu i wlej je powolutku do garnka, intensywnie ubijając rózgą do czasu, aż całkowicie połączą się z przygotowanym beszamelem.

Ułóż składniki w formie i zapiecz

Włącz piekarnik i ustaw termostat na 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, bakłażany, mięso i na wierzch bakłażany, polej wszystko sosem. W wariancie alternatywnym środkową warstwę bakłażanów zastąp ziemniakami. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po upływie około 20 minut posyp ją resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie 40 min. Po wyjęciu pokrój musakę na prostokątne lub kwadratowe kawałki. Powinno ich być 6-8 - w zależności od tego, ilu mężczyzn lub dorastających chłopców zasiądzie do stołu. Dzieląc, pamiętaj, że musaka - jak to często bywa z takim smacznym jedzonkiem - jest wysokokaloryczna i ciężkostrawna. Dlatego polecałabym ci zaplanować ją na obiad, nie na kolację. Podajesz tę grecką zapiekankę w naczyniu, w którym się zapiekała. Nie musisz serwować żadnych dodatków, bo to kompletne danie jednogarnkowe, ale możesz postawić na stole koszyczek z pokrojoną bagietką lub ciabatą i sałatę z winegretem.

W czterech wersjach:

szybka - zamiast gotować beszamel, polewasz musakę szklanką śmietany roztrzepaną z 2 jajkami, doprawioną pieprzem i solą;

tania - dajesz jedną warstwę bakłażanów, a dwie ziemniaków lub zastępujesz bakłażany cukinią;

dietetyczna - mięso wołowo-wieprzowe zastępujesz mielonym indykiem lub cielęciną;

wegetariańska - zastępujesz mięso warzywami, na przykład duszonymi porami, papryką czy podsmażoną cukinią albo fenkułem.

Serwis Ugotuj.to poleca:Grecka musaka

Musaka Pascala
 
reklama
Do góry