katarzyna_s
Mamusia Weroniczki
mala gorzatko - uwierz mi na slowo,ze ja tez w zyciu bym nie pomyslala,ze takie metody dzialaja na zdrowie!gdzie z goraczka przewiew!ale w karetce Niki miala juz prawie 40 stopni i kazali mi ja rozebrac na pieluszke i otworzyli okna!i w tym przeciagu jechalysmy jakies 10 minut a jak wysiadlysmy bylo 0.5 stopnia mniej czyli juz zmniejszyli najwieksze zagrozenie!ja wiem,ze to nie sa sposoby naszych mam i babc,ale pomagaja.napisalam tylko to,co powiexzieli mi lekarze w szpitalu,a mowie- nika tez miala bardzo wysoka temperaturke od niczego.zero innych dolegliwosci.trzy dni miala38 stopni.
oni maja dziwne podejscie do wszystkiego,np wiosna i latem w zeszlym roku nika byla cala w potowkach i powiedzieli mi jak mam sie nauczyc Ja ubierac wogole. jak dla mnie to bylo smieszne co mowili!na moje by zmarzla i robilam po swojemu...a potowki tylko mi meczyly dziecko.w koncu pojelam,ze to Oni tu mieszakja i Nika zna tutejszy klimat...I tak np dzis byla tylko w cienkiej bluzeczce,sukienusi,rajstopkach i leciutkiej wiosennej narzutce.plecki miala caly czas jak kaloryfer
dzieci urodzone tu chyba nie powinny byc leczone i traktowane jak dzieci polskie,taka prawda....
oni maja dziwne podejscie do wszystkiego,np wiosna i latem w zeszlym roku nika byla cala w potowkach i powiedzieli mi jak mam sie nauczyc Ja ubierac wogole. jak dla mnie to bylo smieszne co mowili!na moje by zmarzla i robilam po swojemu...a potowki tylko mi meczyly dziecko.w koncu pojelam,ze to Oni tu mieszakja i Nika zna tutejszy klimat...I tak np dzis byla tylko w cienkiej bluzeczce,sukienusi,rajstopkach i leciutkiej wiosennej narzutce.plecki miala caly czas jak kaloryfer

dzieci urodzone tu chyba nie powinny byc leczone i traktowane jak dzieci polskie,taka prawda....

hmmmmmmmmm nawet tak nie napisalam. I moge powiedziec ze Nastka myje sie w letniej wodzie codziennie
Ale w koncu po godzinach tlumaczen,ze Weronisia jest 'tutejsza' i inaczej przyjmuje tutejsza pogode lekko sie przekonala do tego..LEKKO
Moja znajoma urodzila tu 7 lat temu i cora sama sie ubiera odkad zaczela chodzic do przedszkola.i tak oto mama sie nie wtraca co robi 7'latka i jak mialam isc z Nia naplac zabaw w styczniu to ja opatulona a Ona w letniej spodnicy,cienkiej bluzce i przezroczystych rajstopkach i wiatrowce tylko!!!!!!!!!!!!Dzieciak prawqie fioletowy byl!SZOK!!!!!!!!!Wrocilysmy z placzem po 10minutach bo nie wytrzymalam.

!!!!
nie wiedzialam co robic serce stanelo mi deba jak zobaczylam temperature na termometrze wiec szybko za paracetamol i sok , dalam jej a ona zwymiotowala az z niej bruzgalo noskiem buzia wszystkim, zadzwonilam do meza z placzem i zwolnil sie szybko z pracy pojechalismy do spzitala na emergancy , przyjeli nas natychmiast, mala miala podkrazone na czerowno oczy zmeczona wycienczona , slaba ledwo patrzyla na oczy weszlismy odrazu Blani opadla deliktanie temperatura, sprzwdzila pluca , gardelko, uszka , teperature i cisnienie zmierzyla , powiedziala ze ejst wszystko Ok, tylko mala ma jakiegos wirusa ktory panuje teraz, i wszystkie maluchy maja to same objawy; wymioty , wielkkka goraczka, biegunka, brak apetytu, itp. Powiedziala ze mam jej nie przegrzewac ze ma spac w bodach, podawac duzo plynow i pracetamol naprzemian z ibupromem, przed spaniem delikatnie witrzyc pokoj, ma byc chlodno w domu, dieta wczoraj zero mleka tylko plyny - z duza zawartoscia cukru, melko ma odstawione bo ma biegunki po nim, i moze tylko chlebek, ciasteczka i napoje, mleko mam podaca z duza zawartoscia wody wiecej wody niz mleka. Zasnela nam okolo 22 obudzila sie o 2.25 z ogromna temparatura , weszlam do pokoju a Ona lezala bez ruchu, podnioslam ja a ona zaczela miec DRGAWKI zaczela nam sie trzesc
. Powoli odczekalismy z mezem na przemian ja nosilismy bo parzyla nas w rece, z kompresem lezala i zbila sie delikatnie temperatura wiec ponownie dalam paracetamol i zaczelo dzialac powoli z woda jakos szlo , ale dalej nam wymiotowala , i tak do rana do 5 zasnela o 6 wstala znow z goraczka, dalam pic i calpol przeszlo pospala do 8(pojechalismy do przychodni - to smao uslyszelismy i ta sama diagnoza) i ustapilo do 12 i znow zatakowala ja temp. 39.4