reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

ostraszka- racja jest taka ze jak dziecko ma za duzo zabawek to sie nie moze skupic na zabawie bo nie wie czym sie ma bawic i co wziasc do reki nie martw sie.

Ostatnia edycja:
reklama
Aga mi moja mama podnosi cisnienie za kazdym razem jak z nia rozmawiam. Miala mi pomoc jak urodze synka, ale porod byl to terminie i musiala wracac. Nawet sie ciesze, bo udowodnilam jej i sobie ze nie potrzebuje niczyjej pomocy by wychowac swoje dziecko. W PL to pewnie i moja i D mama by skakaly przy wnuku wmawiajac mi ze nie wiem jak sie zabrac za wlasnego syna, a tu prosze... idzie mi calkiem niezle.
Ostraszka, znam ten bol. Ja za tydzien z Natka jade (w sobote tuz przed mikolajem) i mam stresa, ze szok :szok: mam nadzieje, ze jakos to bedzie, ale czuje ze nie :-(

Czesc dziewczyny:-)
Czasami sie u Was "pojawiam" ale ogolnie udzielam sie na watku "Dzieci urodzone w 2009" (w pazdzierniku;-)). Mam krotkie pytanie do mam karmiacych maluchy mlekiem modyfikowanym. Moj synus pije Cow&Gate1 co 2h po ok120ml i wiecej (czsami jest glodny juz po godzinie..),wazy ponad 5kg. Uwazam ze to mleko jest dla niego niewystarczajace,stad pytanie: czy ktoras z Was uzywala mleka C&G Comfort lub C&G 2 for hunger babys? I jak sie sprawdzilo? Myslalam tez o mixowaniu pol na pol C&G1 z C&G2 (oba sa od urodzenia) ale to odradzila mi polozna. Moja HV jest wiecznie nieuchwytna wiec chetnie poczytam wasze opinie;-):-)Z gory dziekuje:tak:Pozdrawiam:-)

Ja dawalam aptamil ale po 2 tyg juz zmienilam na 2ke bo jadal mi co godz:eek:nie mixuj tylko dawaj jedno:tak:one maja zestaw witamin wiec moglabys jeszcze zszkodzic.na poczatku moze byc problem z kupka,muisz byc cierpliwa przez kilka dni,zalezy od dziecka jak szybko sie przystosuje:sorry:moze miec tez krostki na buzi:baffled:ale nie koniecznie,my mielismy:baffled:3 mies chyba:wściekła/y::sorry:

Wiatam mamuski.

A u nas chyba zabki ida bo straszna maruda sie z mojego Natanka zrobila. Nie moze spac w nocy, budzi sie za kazdym razem jak mu smoczek wypadnie. Ma taki plytki sen ze co 5 min sie budzi. Wczoraj dalismy mu czopka na noc bo biedak sie przeziebil no i goraczkuje mi kazdego wieczora, i to chyba pomoglo bo ladnie przespal noc. Jak bylam go wazyc to spytalam HV czy moge mu dawac czopki ona tylko mnie zmiezyla i powiedziala ze metody stosowane w polsce nie zawsze sa dobre i mam mu podawac syrop :szok::szok::szok: Rozumiecie cos z tego? To lepiej malemu zasmiecac zaladek i inne narzady niz podac czopek ktory dziala szybciej i wyzadza mniej szkod?
Powiedzcie mi czy jestem zla matka bo moje dziecko nie ma gory zabawek? Wychodze z zalozenia ze jest jeszcze za maly i nie wszystkim jeszcze potrawi se bawic, i grzechotki, przytulanki czy maty edukacyjne mu wystarcza. Znjoma powiedziala mi zebym jakis klockow nakupywala i komputerki takie grajace bo jej cora sie tym bawila i to miala.:sorry::eek: Myslalam nad klockami ale Natan to takie zywe dziecko ze macha tymi rekami non stop i boje sie ze sie uderzy nimi.Poza tym woli jak my sie z nim bawimy, a najlepsza zabawka dla niego to jest talerz z naszym jedzeniem ii nasze rece:-D. Na swieta chce mu kupic cos lepszego, ale jak narazie nie wiem dokladnie co. Moze jakies propozycje?
A jakie jest wasze zdanie na temat chodzikow?
.
Tu nie masz co mowic ze lekarz w pl kazal tak czy siak.ja mialam klotnie z lekarzem o to:no:chodzilo o alergie i na koniec i tak stwierdzil ze to nie alergia ale dal mi jakies krople na odczepnego:baffled:normalnie prawie darl ryja na mnie,w koncu zapytal juz gdzie sie chce leczyc tu cz w Polsce:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:nikt nie lubi jak sie podwaza ich zdanie ale jak nie umieja wykonac swojej pracy to co:wściekła/y::wściekła/y:
Co do zabawek to ja na poczatkuy tez nie mialam duzo:sorry:nie jest ci potrzebne. z czasem bedziesz kupowac-zoaczysz:tak:dzieci lubia swiatelka,muzyke...guziczki.Ja mysle ze ten pchacz co juz dziewczyny linka daly jest fajny,Kondzio jest zafascynowany do tej pory.Najpierw skaldasz go do pozycji lezocej a jak dziecko drepta to mozesz postawic i sie ono zlapie i sobie tak pcha fajnie:tak:ja to sie balam na poczatku ze poleci za szybko itp ale nie,ladnie chodzil no i szybko ale sie nie przewracal;-)

Witam sie z rana :)
Ostaszka ja ci powiem, że temat chodzikow należy do drażliwych ponieważ już nie raz byłam świadkiem kłótni na ten temat:sorry: Ja osobiście nie polecam miałam chodzikprzy pierwszym dziecku bo nie zdawałam sobie sprawy z tego że jest on szkodliwy moja córka ma wade stóp tj tzw"gołebi chód" i własnie chodzik sie do niego przyczynił poza tym nigdy nie raczkowała ani samodzielnie nie wspinaa w łóżeczku ponieważ kiedy był na to czas ona sie bawiła w chodziku dla mnie osobiscie to najwiekszy bład jaki zrobiłam :-(zaczela chodzic majac 14 m-cy poniewaz kazda samodzielna proba konczyla sie upadkiem na glowe gdyz nawet nie potrafila sie raczkami asekurowac, dla drugiego dziecka juz chodzika nie kupowalam i bylo zupelnie inaczej raczkowal i robil wszystko co nalezy :tak:rozwijala sie baardzo sprawnie no i przy 3 to samo dlatego ja nie jestem zwolenniczka chodzikow ale kazda mama robi jak uważa:tak:

Dokladnie,ten temat jest bardzo drazliwy,i ja tez sie na czytalam na forach o tym ale ja sie nie zgodze z tym.Wszytsko zalezy od dziecko i rodzica ile to dzieckovw tym chodziku przebywa.Moje kuzynki wszytskie mialy dla swoich dzieci i nie bylo cos takiego jak,krzywizny,wady postawy czy pozne chodzenie.Moj mlodszy brat(ma 15lat teraz)tez mial.,zaczal chodzic przed rokiem a zaraz po tym mowic:tak:Slyszalam opinie ze sa krzywe nogi,ze mowa nie bardzo idzie itp,itd.zadne z dzieci moich kuzynek,rowniez moj brat nie ma krzywych nog,nawet chyba prosciejsze ode mnie,narazie:-p:sorry:Mojemu Kondziowi tez kupilam,nie przebywal w nim b.duzo czasu bo to byloby bez sensu.kupilsmy mu jak raczkowal juz(mial ok 6 miesiaca)fajnie sobie siedzial.przydal mi sie bo moglam duzo rzeczy zrobic gdy on byl w chodziku:tak:chocby toaleta,obiad....z racji tego ze juz raczkowal jka persing bylo latwiej go utrzymac ale mowie ze wszystko z umiarem.Nie byl w nim caly dzien.Zaczal chodzic to mial 9 mies i 3 tyg wiec jak widzicie chodak mu nie przeszkodzil bo to nie prawda.ale to moja opinia a wiekszosci tego co czytalam bylo na nie.mimo tego z doswiadczenia tego co mam kupilam go.Fakt ze dlugo nie pochodzil w nim bo szybko zaczal chodzic ale nie szkodzi,trzymam na nastepne baby:-p:-p:-p

hejo:tak::tak::tak:

ale masakryczna pogoda co???? nie wiem jak u was ale u mnie wieje od 2 tygodni i pada a czasami nawet grad wali:szok::szok::szok::szok: takze pogoda ekstra...........

kiedys ktora z was pisała na temat moich przepisów nie mam zadnej strony załozonej heheh moze o tym pomysle wiec jak ktos chce na cos przepis to prosze pisac podam moge kilka zdjec swoich tortow wkleic jak by co.................tylko odrazu zaznaczam ze szału nie ma:-D:-D:-D:-D

dzis tez wlasnie robie torta dla kolezanki na urodziny jak zrobie to wam sie pochwale:-D:-D:-D

Pinka szkoda ze nie mieszkasz blizej:tak:te torty sa super.juz bym zjadla hmmmmm:-p:-p:-p:-p

minisia- 4 tyg temu mial 6.500 kg a 8 tyg temu mial 6,260kg 12tyg temu 5.800kg
wiem ze kazde dziecko jest inne ale czlowiek i tak sie martwi:sorry:
No ochana rzeczywiscie malo wazy ale tu nic nie wymyslisz,lekarz moze pomoze a nie HV:wściekła/y:A je Ci mleczko,kaszki i zupki z chcecia????czesto robi kupki cy w normie?malo przybiera,tzn teraz to nawet w miaer,dziecko w tym wieku nie bedzie przybierac duzo,ale tak pol kilo na mies by sie przydalo:tak:a na poczatku ile miesiecznie przybieral???

A my dzis zalatany.brat z familiada przyjechal i dzionbek lecial:sorry:do tego brat chcial do argosa bo tam nie maja,zeby kupic prezent na mikolaja synkowi no i G pojechal z nim ikONDZIOWI JUZ KUPIL:sorry:zobaczcie same
Zobacz załącznik 183638

No ochana rzeczywiscie malo wazy ale tu nic nie wymyslisz,lekarz moze pomoze a nie HV:wściekła/y:A je Ci mleczko,kaszki i zupki z chcecia????czesto robi kupki cy w normie?malo przybiera,tzn teraz to nawet w miaer,dziecko w tym wieku nie bedzie przybierac duzo,ale tak pol kilo na mies by sie przydalo:tak:a na poczatku ile miesiecznie przybieral???

no lekarka powiedziala ze to nic i ze ona nic nie zrobi bo mam sie zglosic do HV bo ona wie o karmieniu, ze jak tak dalej bedzie to trzeba pomyslec o jakies specialnej diecie.
Mleko pije ale zalezy od dnia, czasami wypije 60ml a czasami 150/180 ml na posilek. Ciezko powiedziec. Przewaznie pije 60 ml a potem go zmuszamy i wypija jeszcze nastepne 60-90 ml. Kaszki i obiadki je ale tez zalezy od dnia i jak jest glodny, czasami zje caly sloiczek a czasami polowe. Je 6 razy na dobe bo jeszcze jest budzony o 23:00 na mleko (wypija od 60-180ml). Kupki robi w normie czasami 1 czasami 2 dziennie. Dlatego nie wiem czy sie martwic czy nie?
Urodzil sie z waga 3100kg
5tyg-4.140kg (1mies)
7 tyg -4.480kg
9tyg-4.820kg (2mies)
10tyg- 5kg
13tyg-5.340kg (3mies)
17tyg-5.650kg
18 tyg- 5.800kg (4mies)
22tyg- 6.260kg (5mies)
26 tyg- 6.500kg (6mies)
30tyg-6.670kg (7mies)

My sie witamy z rana!!!
Kwiateczek tak jak piszesz, temat chodzikow jest drazliwy... Ja juz pisalam, ze mamy i rzeczywiscie jest przydatny jesli musisz wyjsc z pokoju na dwie minuty... Ale kazdy robi jak uwaza...
Doveinred Barnimek wazy mniej, moja tez w 7mym miesiacu wazyla 9 kg z hakiem, ale tez duza sie urodzila (4.3 kg), a Twoj maly byl malutki... Grunt, ze w dalszym ciagu przybiera nawadze... A fakt, ze jest bardzo aktywny, pewnie nie pomaga... Moja sie tylko turlala do niedawna... A Barnim juz na nozkach stoi... Moze tez duzo traci z tego co tyje, bo taki aktywny? Nie wiem...
Kama83 ja witam na watku... I na poczatek gratuluje ciazy!!!
A tak poza tym to co porabiacie dzisiaj laski? Pogoda widze nie najgorsza, moze sie pozniej wybierzemy na spacerek... Chyba, ze wieje tak jak wczoraj...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kama83 rowniez witam:-D

Joklis mam taka nadzieje:tak: , pewnie tak bo on to ani chwili nie moze usiedziec w spokoju, a to siedzi to potem na brzuszek i na plecy kilka obrotow jak wskazowni no i wkoncu "mamo podnies" teraz trzeba sie przejsc:baffled:

kama83 rowniez cie witam :-)
ja tylko na chwilke bo do pracy lece. normalnie az ze mnie kipi zlosc ze chyba sobie papierosy kupie po drodze. Natan kaszle i ma zawalony nos i nie wiem jak mu pomoc bo pierwszy raz jest przeziebiony. dobrze ze wczoraj zrezygnowalam ze spaceru bo by sie niewiadomo czego nabawil:no:
Zeby tego bylo malo to moj D prwdopodobnie od stycznia bedzie bezrobotny bo jego fabryka przegrala przetarg. zostanie tylko 6 osob ktore pracuja tam po 40-30lat:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: w przyszlym tyg bedzie wiedzial na 100"% co i jak ale nie nastawiam sie optymistycznie.
w grudniu mamy dostac chate z counsilu i trzeba bedzie sie przed swietami przeprowadzic.
uciekam kupic jakis syropek bo czopki to raczej na kaszel nie zadzialaja:no: zycze wam milego dnia.

reklama
minisia- 4 tyg temu mial 6.500 kg a 8 tyg temu mial 6,260kg 12tyg temu 5.800kg
wiem ze kazde dziecko jest inne ale czlowiek i tak sie martwi:sorry:

Mój Mateusz ważył przy urodzeniu 3000g
pierwsze wazenie z ksiazeczki wynika mial (2,5 m-ca) 6,200g
nast (6m-cy) 7,800
11 mc-y 9,500g

Wiki natomiast wazyla 2,950g
6tyg 4,600
3 m-ce 6,000g
4,5 m-ca 7,740g
6m-cy 9,100g
11 m-cy 11,000g

wiec tez jest miedzy nimi roznica , fakt twoj synek mniej wazy ale skoro je ładnie i wypróżnia sie regularnie byc moze taka jego natura, moze czesciej a mniej niech zjada trudno mi doradzic bo nie mialam takiego problemu z waga maluszka:eek:

Z tymi zabawkami to mnie uspokoilyscie, bo jak czytam forum mam z maja to musze oczy szukac pod stolem bo mi z orbit wyskakuja:szok::tak: dzieci tych mam to maja po 4 maty eduk, jakies pluszaki grajace i mase innych *******. wiec sie troche przestraszylam ze wyrodna ze mnie matka :-(

Ostaszka i po co komu tyle mat przeciez to dziecko napewno sie nie bawi na nich moim zdaniem to wyrzucone pieniadze:sorry:

witam mamuski
u nas wszystko ok
malutka sie bawi ja gotuje obiadek i nadrabiam bb
milego dnia:tak:

Ostatnia edycja:
Do góry