Ja robie 20 godz w tyg ale jeszcze dochodz mi dojazdy po 40 min w kazda strone codziennie wiec czasu malo przy dwojce dzieci. Ja sie wlasnie zrientowalam ze waznosc paszportu mlodej sie skonczyla a do konsulatu najblizszy termin to polowa lutego. Bzdura zeby trzeba bylo tyle czeac na zlozenie wniosku i jeszcze umawiasz sie na godz a i tak stoisz w kolejce
reklama
k4rol4
Fanka BB :)
no ja wlasnie bylam w konsulacie w poniedzialek zalatwiac paszporty. w sumie dalam wnioski i facet w okienku pyta czy bylam umowiona, na dobra sprawe nie wiem czy w ogole by byl problem jakbym sie wbila bez wizyty. mielismy na 16:30 a oczywiscie i tak spedzilismy w kolejce prawie pol i wyszlismy po 17...masakra. najwazniejsze,ze zalatwione i w polowie marca do odebrania. iza sprawdzaj codziennie bo z tego co ja po sobie widze,zmienialam termin chyba ze 4 razy bo ciagle cos nam wypadalo
moze cos sie zwolni. a co ciekawe w poniedzialek jeszcze patrzylam i najblizszy termin byl na koniec stycznia, szybko widze sie zmieniaja miejsca wolne...
Mikusia
Mnie tez juz zaczyna wkurzac z tymi paszportami...nie dosc ze moj m.musi sie zwalniac zeby zdarzyc,to jeszcze masz na dana godz.a i tak czekasz 

Teraz jak polece do pl.to wyrabiam malym dowody osobiste...bynajmniej mam na 5 lat problem z glowy

Teraz jak polece do pl.to wyrabiam malym dowody osobiste...bynajmniej mam na 5 lat problem z glowy

k4rol4
Mikusia...od poczatku roku juz nie ma tymczasowych paszportow jesli dziecko ma pesel i polski akt urodzenia. jesli ma to dostaje paszport na 5 lat juz normalnie
ja malutkiej musialam tymczasowy wyrobic bo niestety nie mamy jeszcze polskiego aktu utodzenia i peselu...
pierwszy paszport dla kazdego jest tymczasowy roczny bo nie mamy mozliwosci miec odrazu pl aktu ur. ja pesel wyrabialam dzieciom tutaj przez konsulat . my tez sie wybieramy zeby dzieciom nowe paszporty zrobic. dobrze ze wrocily te 5 letnie bo do szalu mnie doprowadzalo jezdzenie co roku.
Mikusia
No wlasnie dobrze ze wrocily 5letnie,ale jak bede teraz w pl to tam wyrobie...mi to nie robi roznicy
a pesel juz mamy ;-)
wczesniej ok.1.5 roku temu jeszcze wyrabialam tymczasowy roczny i powiedzialam sobie dosc tego teraz wyrabiamy 5 letni
Dobra lece, bo musze zawiezc synka do przedszkola...

wczesniej ok.1.5 roku temu jeszcze wyrabialam tymczasowy roczny i powiedzialam sobie dosc tego teraz wyrabiamy 5 letni

Dobra lece, bo musze zawiezc synka do przedszkola...
Mikusia
Dziewczyny mam problem i nie wiem co zrobic...otoz moj maly ma alergie na krowie mleko...(np.ciastka z sladowymi ilosciami mleka to jest ok,ale np.czekoladki,batoniki,danonki to juz tak).
Zarezerwowalam sobie samolot i jak wiadomo nie mozna miec wiecej niz 100ml plynu...a mam syrop (ktory ma 150ml!!!
) dla malego na ta alergie ktory jest niezbedny i teraz mam dylemat co z tym fantem zrobic 
Mam w domu recepte od lekarza na ten syrop i nawet mam list ze szpitala ze maly ma alergie i musi go w razie czego przyjac...
Teraz pytanie czy mi to puszcza czy wyrzuca do kosza???
Czy brac ze soba te kwitki zeby udowodnic ze to jest niezbedne????
Zarezerwowalam sobie samolot i jak wiadomo nie mozna miec wiecej niz 100ml plynu...a mam syrop (ktory ma 150ml!!!

Mam w domu recepte od lekarza na ten syrop i nawet mam list ze szpitala ze maly ma alergie i musi go w razie czego przyjac...
Teraz pytanie czy mi to puszcza czy wyrzuca do kosza???

Mikusia a caly ten syrop czy juz uzywalas go? mysle ze powinni puscic, wez papierki na wszelki wypadek. w polsce to z krakowa przepuszczaja bez wiekszych problemow a tu troszke ryzykowne ale wiesz co jakby sie czepiali ja bym odlala troche syropu zeby zostalo 100ml i wtedy nie moga juz nic powiedziec. milego pobytu w polsce. ja tez patrzylam na bilety bo jakos tak mi sie stesknilo ale sie powstrzymalam na razie ;-)
reklama
Mikusia
No wlasnie mam jeden syrop ale otwarty w domu,ktory czasmi malemu daje ale chce zabrac cala butelke w pudelku...
Kurcze,jak mi kaza go wyrzucic to nawet nie bede miala gdzie odlac chociaz te 100ml
Ja latam do Gdanska i tam zawsze robia problem...nie mozna wziac nawet malutkiej torebki,trzeba wszystko upchnac do torby...

Kurcze,jak mi kaza go wyrzucic to nawet nie bede miala gdzie odlac chociaz te 100ml

Ja latam do Gdanska i tam zawsze robia problem...nie mozna wziac nawet malutkiej torebki,trzeba wszystko upchnac do torby...

Podziel się: