reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Mamy ze Szkocji

Ja robie 20 godz w tyg ale jeszcze dochodz mi dojazdy po 40 min w kazda strone codziennie wiec czasu malo przy dwojce dzieci. Ja sie wlasnie zrientowalam ze waznosc paszportu mlodej sie skonczyla a do konsulatu najblizszy termin to polowa lutego. Bzdura zeby trzeba bylo tyle czeac na zlozenie wniosku i jeszcze umawiasz sie na godz a i tak stoisz w kolejce

reklama
no ja wlasnie bylam w konsulacie w poniedzialek zalatwiac paszporty. w sumie dalam wnioski i facet w okienku pyta czy bylam umowiona, na dobra sprawe nie wiem czy w ogole by byl problem jakbym sie wbila bez wizyty. mielismy na 16:30 a oczywiscie i tak spedzilismy w kolejce prawie pol i wyszlismy po 17...masakra. najwazniejsze,ze zalatwione i w polowie marca do odebrania. iza sprawdzaj codziennie bo z tego co ja po sobie widze,zmienialam termin chyba ze 4 razy bo ciagle cos nam wypadalo ;) moze cos sie zwolni. a co ciekawe w poniedzialek jeszcze patrzylam i najblizszy termin byl na koniec stycznia, szybko widze sie zmieniaja miejsca wolne...

Mnie tez juz zaczyna wkurzac z tymi paszportami...nie dosc ze moj m.musi sie zwalniac zeby zdarzyc,to jeszcze masz na dana godz.a i tak czekasz :no::wściekła/y:
Teraz jak polece do pl.to wyrabiam malym dowody osobiste...bynajmniej mam na 5 lat problem z glowy :-p

Mikusia...od poczatku roku juz nie ma tymczasowych paszportow jesli dziecko ma pesel i polski akt urodzenia. jesli ma to dostaje paszport na 5 lat juz normalnie ;) ja malutkiej musialam tymczasowy wyrobic bo niestety nie mamy jeszcze polskiego aktu utodzenia i peselu...

pierwszy paszport dla kazdego jest tymczasowy roczny bo nie mamy mozliwosci miec odrazu pl aktu ur. ja pesel wyrabialam dzieciom tutaj przez konsulat . my tez sie wybieramy zeby dzieciom nowe paszporty zrobic. dobrze ze wrocily te 5 letnie bo do szalu mnie doprowadzalo jezdzenie co roku.

No wlasnie dobrze ze wrocily 5letnie,ale jak bede teraz w pl to tam wyrobie...mi to nie robi roznicy:no:a pesel juz mamy ;-)
wczesniej ok.1.5 roku temu jeszcze wyrabialam tymczasowy roczny i powiedzialam sobie dosc tego teraz wyrabiamy 5 letni:wściekła/y:
Dobra lece, bo musze zawiezc synka do przedszkola...

No cale szczescie ze teraz 5 letnie wrocily bo jakby miala tak co rok czekac miesiac zeby wniosek zlozyc to bez sensu, ja jeszcze rok temu wyrabialam roczny.

Dziewczyny mam problem i nie wiem co zrobic...otoz moj maly ma alergie na krowie mleko...(np.ciastka z sladowymi ilosciami mleka to jest ok,ale np.czekoladki,batoniki,danonki to juz tak).
Zarezerwowalam sobie samolot i jak wiadomo nie mozna miec wiecej niz 100ml plynu...a mam syrop (ktory ma 150ml!!!:szok:) dla malego na ta alergie ktory jest niezbedny i teraz mam dylemat co z tym fantem zrobic :sad:
Mam w domu recepte od lekarza na ten syrop i nawet mam list ze szpitala ze maly ma alergie i musi go w razie czego przyjac...
Teraz pytanie czy mi to puszcza czy wyrzuca do kosza???:baffled:Czy brac ze soba te kwitki zeby udowodnic ze to jest niezbedne????:confused:

Mikusia a caly ten syrop czy juz uzywalas go? mysle ze powinni puscic, wez papierki na wszelki wypadek. w polsce to z krakowa przepuszczaja bez wiekszych problemow a tu troszke ryzykowne ale wiesz co jakby sie czepiali ja bym odlala troche syropu zeby zostalo 100ml i wtedy nie moga juz nic powiedziec. milego pobytu w polsce. ja tez patrzylam na bilety bo jakos tak mi sie stesknilo ale sie powstrzymalam na razie ;-)

reklama
No wlasnie mam jeden syrop ale otwarty w domu,ktory czasmi malemu daje ale chce zabrac cala butelke w pudelku...
Kurcze,jak mi kaza go wyrzucic to nawet nie bede miala gdzie odlac chociaz te 100ml :baffled:
Ja latam do Gdanska i tam zawsze robia problem...nie mozna wziac nawet malutkiej torebki,trzeba wszystko upchnac do torby...:no::baffled:

Do góry