to ja wam dam przepis na bardzo smaczne i proste curry-przepis przywiozła moja siostra z malezji
ananas-u nas moze byc z puszki-wtedy jedna puszka
brzoskwinie 4-5 sztuk-tez mogą byc z puszki i tez jedna puszka
mleczko kokosowe - jedna puszka duza lub jesli ktos woli 2 puszki małe smietanki kokoswej
filety z kurczaka ok 500 gr-lub inne miesko drobiowe-ja kupuje jak mi sie uda takie wyfiletowane udka bez kosci, po prostu samo miesko z udek kurczaka-jest wyrazistrze w smaku
robi sie to tak
miesko kroimy w kostkę wielkosci pudełka zapałek i robimy marynate na 2-3 godziny, marynatę z łyzeczki mieszanki curry łagodnego, łyzeczka papryki słodkiej, pol łyzeczki chilli, pol łyzeczki imbiru-ew łyzeczka startego swiezego i oliwa-ja leje na oko-nie za duzo, ale zeby po wymieszaniu wszystko było obklejone przyprawami...i na 2-3 godziny do lodówki
owoce kroimy w mała kostę, taka 2x2 cm...podsmazamy na patelni na samym soku z owoców, najpierw ananasy bo sa dłuzej twarde, potem dokładamy brzoskwinie...wszystko razem smazymi jakies 15 min....zalewamy mleczkiem kokosowym-smietanka jak kto woli
kurczaka tez smazymy na patalni, nie dolewajac juz oleju, tylko na tym na którym sie marynował...
jak sie wszystko ładnie obzłoci łączymy z owocami i dokładamy troche soli i białego pieprzu i duza garsc swiezej koledry
najlepiej smakuje z ryzem lub kaszka kuskus
na tej bazie robie tez podobne curry z ryby, ale dodaje inne owoce- do ryby bardziej smakują ananasy z jabłkami...i rybki nie smaze tylko dusze razem z owocami