reklama
ZUPA CEBULOWA
6 dużych cebul, 4 ząbki czosnku, 1l wywaru/rosołku, serek żółty gouda ok 20dkg, pieprz, sól, świeża pietruszka
*2 łyżki masła rozpuścić na patelni dodać pokrojone w talarki cebule i na wolnym ogniu zeszklić dodać czosnek , pieprz ,sól podpiec nie spalić!!!
*rosołek przygotować na miesku(nie kostki) dodać zawartość patelni z całym masełkiem stary ser dodać do zupy gotować ok 10min
*starty serek wsypać do miseczki zalać zupą postypać grzankami/lub pokrojoną przypieczoną bagietke posypać pietrouszką
6 dużych cebul, 4 ząbki czosnku, 1l wywaru/rosołku, serek żółty gouda ok 20dkg, pieprz, sól, świeża pietruszka
*2 łyżki masła rozpuścić na patelni dodać pokrojone w talarki cebule i na wolnym ogniu zeszklić dodać czosnek , pieprz ,sól podpiec nie spalić!!!
*rosołek przygotować na miesku(nie kostki) dodać zawartość patelni z całym masełkiem stary ser dodać do zupy gotować ok 10min
*starty serek wsypać do miseczki zalać zupą postypać grzankami/lub pokrojoną przypieczoną bagietke posypać pietrouszką
KREM POMIDOROWY
2 puszki pomidorów,, 2 gł.cebuli, koncentrat pomidorowy mały, 6 ząbków czosnku, ser żółty gouda na oko:/, śmietanka 30%, chilli, papryka ostra, słodka, bazylia, kubek wywaru lub rosołku.
* pomidory wylewam na patelnie i podsmażam do całkowitego zmięknięcia i lekkiego "przypalenia"-dla zapachu
*osobno podsmażam bazylie z przyprawami(jak kto lubi_ostro lub nie) i cebulką dodaje czosnek
* wywar/rosołek wlewam do puszek po pomidorach zeby je wypłukać
*do przesmażonych już pomidorów dodaje cebulke z przyprawami zalewam kubkiem wywaru i jeszcze gotuję ok 10 min do odparowania nadmiaru( jeżeli dodajecie czosnek lub cebulke w kostkach z knorra to nie dodajemy wywaru/rosołku ale wodę. dodajemy ok 3 łyzeczek koncentratu pomidorowego, dodajemy śmietankę ok 1 dużej łyżki, mieszamy dodajemy starty ser,
Podajemy z grzankami/ryżem/makaronem
****na talerzu układamy makaron/ryż nalewamy krem rozlewamy fantazyjnie roztrzepaną śmietankę układamy trójkąt sera pleśniowego i gałązke bazylii, na koni9ec posypujemy bazylią zmieloną
**** do taleza wlewamy krem rozlewamy śmietanke po całej powierzchni na srodku usypujemy grzanki kawałek sera pleśniowego i pasypujemy bazylią
2 puszki pomidorów,, 2 gł.cebuli, koncentrat pomidorowy mały, 6 ząbków czosnku, ser żółty gouda na oko:/, śmietanka 30%, chilli, papryka ostra, słodka, bazylia, kubek wywaru lub rosołku.
* pomidory wylewam na patelnie i podsmażam do całkowitego zmięknięcia i lekkiego "przypalenia"-dla zapachu
*osobno podsmażam bazylie z przyprawami(jak kto lubi_ostro lub nie) i cebulką dodaje czosnek
* wywar/rosołek wlewam do puszek po pomidorach zeby je wypłukać
*do przesmażonych już pomidorów dodaje cebulke z przyprawami zalewam kubkiem wywaru i jeszcze gotuję ok 10 min do odparowania nadmiaru( jeżeli dodajecie czosnek lub cebulke w kostkach z knorra to nie dodajemy wywaru/rosołku ale wodę. dodajemy ok 3 łyzeczek koncentratu pomidorowego, dodajemy śmietankę ok 1 dużej łyżki, mieszamy dodajemy starty ser,
Podajemy z grzankami/ryżem/makaronem
****na talerzu układamy makaron/ryż nalewamy krem rozlewamy fantazyjnie roztrzepaną śmietankę układamy trójkąt sera pleśniowego i gałązke bazylii, na koni9ec posypujemy bazylią zmieloną
**** do taleza wlewamy krem rozlewamy śmietanke po całej powierzchni na srodku usypujemy grzanki kawałek sera pleśniowego i pasypujemy bazylią
CHIŃSKI ROSOŁEK
dwie piersi z kurczaka, por, 3 duże marchewki, 1 cebula 5 grzybków moon, makaron ryżowy, sos sojowy, chilli, 1/4 kapusta pekińska
*** por i marchewke kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę na ćwiartki, szatkujemy kapuste
***gotujemy rosołek na piersiach z kurczaka oraz pokrojonych dodatkach
**moczymy grzybki moon kiedy urosną kroimy je na mniejsze kawałki/ wyciagamy piersi które"szrpiemy na drobne kawałeczki i wrzucamy do zupy razem z grzybkami
*rosołek przyprawiamy sosem sojowym i chilli
do ugotowanego rosołku już na talerzu dodoajemy makaron sojomy posypujemy świerzą pietruszką
dwie piersi z kurczaka, por, 3 duże marchewki, 1 cebula 5 grzybków moon, makaron ryżowy, sos sojowy, chilli, 1/4 kapusta pekińska
*** por i marchewke kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę na ćwiartki, szatkujemy kapuste
***gotujemy rosołek na piersiach z kurczaka oraz pokrojonych dodatkach
**moczymy grzybki moon kiedy urosną kroimy je na mniejsze kawałki/ wyciagamy piersi które"szrpiemy na drobne kawałeczki i wrzucamy do zupy razem z grzybkami
*rosołek przyprawiamy sosem sojowym i chilli
do ugotowanego rosołku już na talerzu dodoajemy makaron sojomy posypujemy świerzą pietruszką
ŻEBERKA W KAPUŚCIE
1kg zeberek, 3 cebule ok 0,5kg kapusty kiszonej, 40dkg boczku wędzonego, pare suszonych grzybków oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, papryka ostra, słodka, sól,
*kroimy żeberka na ok 10cm kawałki, do miski wlewamy 4 łyżki oliwy wsypujemy zioła prowansalskie ok 1 łyzeczki (czubata), przyprawy wedł€g uznania(papryki słodkiej duuuuużo dla koloru-mieszamy wsadzamy do zalewy po kawałku żebeerek i pbtaczamy w zalewie zawijamy w zamykamy szczelnie miske i do lodówki na noc, w tym czasie odcedzamy kapuste( nie wylewamy ani nie wypijamy wody zostawiamy w jakimś pojemniku!!) do gara i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego zmięknięcia odstawiamy(jeżeli jest bardzo kwaśna odlewamy wodę, dolewamy nowej i dalej gotujemy), nie odcedzamy... grzybki do wody i zostawiamy na noc
*2 dzień żeberka na patelnie na masełko (ja używam tradycyjnego masła) kiedy się podpieką z jednej i drugiej strony zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu ok 3 godzin!!!
* na patelni podsmażamy cebulkę i boczek (pokrojone w drobną kostką ) w dużej ilości masełkanie przyprawiam w tej chwili.
sprawdzamy czy jest kwaśna jeżeli tak wode z kapusty mozemy wypić jeżeli nie to niestety trzeba dodać do smaku do kapusty. jeżeli jest w smaku ok(indywidualanie) odcedzamy i przekładamy do niej zawartość patelni(cebulka boczek) masełko musi dokładnie obtoczyć kapuste lekko podsmażamy. ja dodaję tradycyjne maggi lub sos sojowy
* na talerz na środek wykładamy kapustę a na niej kładziemy kawałki żeberek
1kg zeberek, 3 cebule ok 0,5kg kapusty kiszonej, 40dkg boczku wędzonego, pare suszonych grzybków oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, papryka ostra, słodka, sól,
*kroimy żeberka na ok 10cm kawałki, do miski wlewamy 4 łyżki oliwy wsypujemy zioła prowansalskie ok 1 łyzeczki (czubata), przyprawy wedł€g uznania(papryki słodkiej duuuuużo dla koloru-mieszamy wsadzamy do zalewy po kawałku żebeerek i pbtaczamy w zalewie zawijamy w zamykamy szczelnie miske i do lodówki na noc, w tym czasie odcedzamy kapuste( nie wylewamy ani nie wypijamy wody zostawiamy w jakimś pojemniku!!) do gara i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego zmięknięcia odstawiamy(jeżeli jest bardzo kwaśna odlewamy wodę, dolewamy nowej i dalej gotujemy), nie odcedzamy... grzybki do wody i zostawiamy na noc
*2 dzień żeberka na patelnie na masełko (ja używam tradycyjnego masła) kiedy się podpieką z jednej i drugiej strony zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu ok 3 godzin!!!
* na patelni podsmażamy cebulkę i boczek (pokrojone w drobną kostką ) w dużej ilości masełkanie przyprawiam w tej chwili.
sprawdzamy czy jest kwaśna jeżeli tak wode z kapusty mozemy wypić jeżeli nie to niestety trzeba dodać do smaku do kapusty. jeżeli jest w smaku ok(indywidualanie) odcedzamy i przekładamy do niej zawartość patelni(cebulka boczek) masełko musi dokładnie obtoczyć kapuste lekko podsmażamy. ja dodaję tradycyjne maggi lub sos sojowy
* na talerz na środek wykładamy kapustę a na niej kładziemy kawałki żeberek
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW
1kg żołądków, śmietanka słodka, mąka, sól, pieprz
*zołądki myjemy i czyścimy- ja odkrawam tłuszcz(nie zeskrobuje tylko usuwam z kawałkiem mięsa) kroimy na 3 zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy ok godziny
**po wypluciu całego dziadostwa oddcedzam czyszcze i zalewam ponownie wodą i gotuję ok 15 min
* na patelni przypalam makę ok 4 łyżek na masałeku jak bułkę tartą
**w garnku powinna zostać woda(tak żeby żołądki wystawały) dodaje mąke i ok 1/3 szklanki śmietanki przyprawiam do smaku i mieszamy do zgęstnienia........
1kg żołądków, śmietanka słodka, mąka, sól, pieprz
*zołądki myjemy i czyścimy- ja odkrawam tłuszcz(nie zeskrobuje tylko usuwam z kawałkiem mięsa) kroimy na 3 zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy ok godziny
**po wypluciu całego dziadostwa oddcedzam czyszcze i zalewam ponownie wodą i gotuję ok 15 min
* na patelni przypalam makę ok 4 łyżek na masałeku jak bułkę tartą
**w garnku powinna zostać woda(tak żeby żołądki wystawały) dodaje mąke i ok 1/3 szklanki śmietanki przyprawiam do smaku i mieszamy do zgęstnienia........
ZAPIEKANKA
30dkg sera zółtego 1 piersi z kurczaka, 3 papryki(zielona żołta, czerwona),2 duże cebule, 40dkg, pieczarek, 5 dużych ogórków kiszonych, pół paczki makaronu "rurki" puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, sól
*** kroimy w kostke kurczaka, papryki, ogórki , cebulę, obieramy pieczarki i kroimy w talarki
**podsmażamy pokrojone w kostke piersi z kurczakaka
**osobno podsmażamy cebulkę, paprykę, pieczarki, po podsmażeniu dodajemy pomidory z puszki , oraz przyprawy według uznania dolewamy 2 szklanki wody oraz łyżkę koncentaru pomidorowego, pozostawiamy na małam ogniu na 5 min, na koniec dorzucamy ogórka
*Gotujemy makaron
**makaron i mięsą przekładamy do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem na koniec pokrojonym w plastry serem pokrywamy całość
*** wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 15 min
30dkg sera zółtego 1 piersi z kurczaka, 3 papryki(zielona żołta, czerwona),2 duże cebule, 40dkg, pieczarek, 5 dużych ogórków kiszonych, pół paczki makaronu "rurki" puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, sól
*** kroimy w kostke kurczaka, papryki, ogórki , cebulę, obieramy pieczarki i kroimy w talarki
**podsmażamy pokrojone w kostke piersi z kurczakaka
**osobno podsmażamy cebulkę, paprykę, pieczarki, po podsmażeniu dodajemy pomidory z puszki , oraz przyprawy według uznania dolewamy 2 szklanki wody oraz łyżkę koncentaru pomidorowego, pozostawiamy na małam ogniu na 5 min, na koniec dorzucamy ogórka
*Gotujemy makaron
**makaron i mięsą przekładamy do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem na koniec pokrojonym w plastry serem pokrywamy całość
*** wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 15 min
SAJGONKI
papier ryżowy, 4 całe grzybki moon makaron sojowy, ok 4 dużych marchewek, 1kg mięsa mielonego, sos sojowy świartka kapusty pekinskiej
* makaron sojowy moczymy w gorącej wodzie, to samo grzybki moon trzemy marchewke , i szatkujemy kapustkę
* do miski wsadzamy mieso pokrojony makaron pokrojone grzyby w cieniutkie paseczki, startą marchew oraz kapuste dolewamy ok 1,5 łyżki sosu sojowego pieprz -mieszamy
* rozgrzewamy olej do temp 170'C
* papier ryżowy moczymy w letniej wodzie wykładamy na blat, prostujemy i nakładamy farsz zawijamy( po zrobieniu ok 4 wkładamy do rozgrzanego oleju) po ok 4 min gotowe
papier ryżowy, 4 całe grzybki moon makaron sojowy, ok 4 dużych marchewek, 1kg mięsa mielonego, sos sojowy świartka kapusty pekinskiej
* makaron sojowy moczymy w gorącej wodzie, to samo grzybki moon trzemy marchewke , i szatkujemy kapustkę
* do miski wsadzamy mieso pokrojony makaron pokrojone grzyby w cieniutkie paseczki, startą marchew oraz kapuste dolewamy ok 1,5 łyżki sosu sojowego pieprz -mieszamy
* rozgrzewamy olej do temp 170'C
* papier ryżowy moczymy w letniej wodzie wykładamy na blat, prostujemy i nakładamy farsz zawijamy( po zrobieniu ok 4 wkładamy do rozgrzanego oleju) po ok 4 min gotowe
KREWETKI
krewetki obrane mrożone (np.tiger) bagietka, czosnek-główka, pół kostki masła papryka chili w płatkach
*masełko klarujemy na słabym ogniu dodajemy pokrojony w grube plasterki czosnek, płatki papryki wszystko podsmażamy...
*dodajemy zmrożone krewetki ok 5 min podsmażamy na średnim ogniu mieszając
*podajemy w głębokiej miseczce krewetki z masełkiem osobno pokrojoną bagietke bagietkle maczamy w masełku czosnkowym
krewetki obrane mrożone (np.tiger) bagietka, czosnek-główka, pół kostki masła papryka chili w płatkach
*masełko klarujemy na słabym ogniu dodajemy pokrojony w grube plasterki czosnek, płatki papryki wszystko podsmażamy...
*dodajemy zmrożone krewetki ok 5 min podsmażamy na średnim ogniu mieszając
*podajemy w głębokiej miseczce krewetki z masełkiem osobno pokrojoną bagietke bagietkle maczamy w masełku czosnkowym
reklama
SAŁATKA KUSKUS
kaszka kuskus, 5 ogórków kiszonych, 20dkg szynka, 30dkgserek żółty gouda, 1/2papryka czerwona majonez, sól, pieprz
*przygotowujemy kaszke kuskus, kroimy w kostke serek, szynke, papryke i ogórki całość dodajemy do kaszki dodajemy ok 3 łyżek majonezu przyprawy...... gotowe
kaszka kuskus, 5 ogórków kiszonych, 20dkg szynka, 30dkgserek żółty gouda, 1/2papryka czerwona majonez, sól, pieprz
*przygotowujemy kaszke kuskus, kroimy w kostke serek, szynke, papryke i ogórki całość dodajemy do kaszki dodajemy ok 3 łyżek majonezu przyprawy...... gotowe
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 19 tys
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 189 tys
- Odpowiedzi
- 205
- Wyświetleń
- 41 tys
- Odpowiedzi
- 18
- Wyświetleń
- 10 tys
A
Podziel się: