reklama
Anita1990
moderatorka
Jasne,dlatego piszę,że jak sama pracowałam u kogoś,to o tym nie myślałam, ale jak sama doświadczyłam jakie to straszne koszty, to przeżyłam szok. Teraz już podchodzę inaczej,bo jestem już w innym momencie życia,ale jak zaczynałam rozkręca firmę i w ciągu 2 lat 3 dziewczyny zaszły,to niejedna firma mogłaby upaść. Poza tym,ja w pierwszej ciąży pracowałam do 7 miesiąca,a teraz ledwie ktoś zrobi test i już jest na L4 i to nie jest fair.
Wlasnie o tym mowilam...
Wiele osob podchodzi do tematu ide bo mi sie nalezy I potem tak to wyglada :/
No niestety. Tez mi się to nie podoba jak od razu dziewczyny idą na zwolnienie. Ja Lubię i chce pracować. Nie mogę siedzieć bezczynnie w domu, bo mi to szkodzi na psychikę.Jasne,dlatego piszę,że jak sama pracowałam u kogoś,to o tym nie myślałam, ale jak sama doświadczyłam jakie to straszne koszty, to przeżyłam szok. Teraz już podchodzę inaczej,bo jestem już w innym momencie życia,ale jak zaczynałam rozkręca firmę i w ciągu 2 lat 3 dziewczyny zaszły,to niejedna firma mogłaby upaść. Poza tym,ja w pierwszej ciąży pracowałam do 7 miesiąca,a teraz ledwie ktoś zrobi test i już jest na L4 i to nie jest fair.
m-madzix
Fanka BB :)
No wlasnie kazdy inaczej czuje i mysli i ma do tego swiete prawo, dlatego zycze Wam zebyscie pracowaly jesli sie czujecie na silachNo niestety. Tez mi się to nie podoba jak od razu dziewczyny idą na zwolnienie. Ja Lubię i chce pracować. Nie mogę siedzieć bezczynnie w domu, bo mi to szkodzi na psychikę.
Ja pracuje, ale panicznie boje sie chorob.. po prostu widok kilkuset dzieci biegajacych po szkole wywoluje dreszcze.. a niestety wszystko lapie jak leci, dlatego dopoki aura za oknem sprzyjajaca i zadnych epidemii nie ma to bede pracowala, ale nie ukrywam ze w razie chorob uciekam na l4..
Wiesz co no myślę, że 5 uderzeń to nie jest duża różnica. Dziecko jak śpi, odpoczywa to mniej uderzeń jest jak bryka to więcej? Tętno płodu można zbadać bez większych problemów. Może pójdź jutro do lekarza i poproś o sprawdzenie wcześniej zjedz coś słodkiego ja bym tak zrobila Głową do góry Będzie dobrze, musiDziewczyny jestem załamana
Byłam na usg prenatalnym wszystko okej prócz tego, ze jest 13 tydzień a akcja płodu wynosi 145 uderzeń na minutę lekarz powiedział, ze norma jest od 150. Jestem załamana, boje się, ze serce jej przestanie bić czy cokolwiek się stanie. proszę wesprzyjcie mnie jakoś bo siedzę i nie wiem co mam z sobą zrobić
Zagladam prawie codziennie ale nie komentowalam za bardzo w ostatnim czasie wspieralam mentalnie ❤staram sie myslec pozytywnie a bywa roznie jak to u nas przyszlych mamusiek. Mialam kilka dni temu apogeum. Straszliwe mdlosci i wymiotowalam co mi sie nie zdarzalo i o losie!! chyba powoli przechodzi. Dzisiejszy widok dzieciatka tez mnie uspokoil, tetno bylo 153 wiec na kogo?Dawno nie widziałam Twoich wpisów Przegapiłam, czy nie zaglądałaś? ;P Jak zwykle optymistycznie U mnie też użył słowa maluch ale to na początku 10 tyg. więc mi to nic nie wróży. Chcecie chłopca ?
Wiesz ja myslalam,ze cudownie urodzic pierwsza dziewczynke ale skoro czuje chlopca to nie chce byc wyrodną mama haha(oczywiscie zart) i nie cieszyc sie z tego,ze bylby chlopiec staralismy sie z mezem jakis czas,nie wychodzilo, a jak wyszlo to szybko tamta ciaze stracilismy wiec teraz po prostu ciesze się,ze bede mama a jaka plec to nie jest wazne
Bedemama!
Moderator
Przyczyna pobolewania moga byc tez jelita. Mam tak codziennnie rano i przechodzi dopiero jak sie rozchodze. Zaufaj lekarzowi, jesli mowi, ze wszystko jest w porzadkuByłam dziś u lekarza, sądzę, że przy nim już zostanę. Powiedział, że usg jest w pełni bezpieczne jeśli jest robione krótko. Zrobił mi usg - wszystko ok. Nadal mnie jednak niepokoją bole - to jest taki ciągłe, jednostajne cmienie brzucha, takie uczucie hmm ciężkości... Mówiłam mu, że mnie pobolewa - no spa. Ale tak myślę, czy gdyby coś się działo niepokojącego to by na usg widział?
No dlatego wam napisałam jak jest w Danii jeśli nic nie dzieje się z Tobą i dzieckiem to 8 miesięcy musisz przepracowac w pełnym wymiarze h tylko szef ma obowiązek znalesc Ci pracę nie zagrażająca ciąży. I naprawdę żeby dostać to zwolnienie to jest ciężko nawet na jakiś czas. I raczej nikt tu nie kombinuje bo jeśli naprawdę jest coś nie tak to oczywiście jesteś na zwolnieniu ale tak to się nie dostanie.
To ja powiem z pozycji pracodawcy, ciężarna to żaden luksus,bo niestety mimo,że siedzi w domu,to należy jej się urlop (za 9 miesięcy ciąży i rok urlopu macierzyńskiego),za który pracodawca później zapłaci niemało. Jak pracowałam u kogoś,to myślałam inaczej,jak mam teraz kilka dziewczyn ciąży i kilkadziesiąt tysięcy kosztów (wynagrodzenie za pierwszych 30 dni chorobowego,pensja dla osoby,która zastąpi ciężarna, 2x26 dni urlopu) z tego powodu,to już patrzę inaczej.
reklama
Karolinaaaa
Aktywna w BB
Jestem w 13 tc, od 4 tygodni na zwolnieniu. Czuje się dobrze, nawet bardzo dobrze. Nie mam i nie mialam mdlosci, kolo 10 tygodnia byłam bardziej zmęczona niż zwykle ale już jest ok. Zwolnienie lekarz chciał mi przepisać na dzień dobry ale udali się to przeciągnąć do 9 tygodnia. Ciazy nic nie zagraża, decyzję lekarz poparł tym, że trzy wcześniejsze ciążę poroniłam, nie poznaliśmy przyczyn, a teraz mam odpoczywać. Może dla wielu to bez sens, ja też na początku się buntowalam ale od paru dniu doceniam to i nie wiem jak znioslabym ten czas w pracy... dodam, że pracuje w biurze, nic ciężkiego i wymagającego..
Dziewczyny każda ciąża jest inna! Wiem, że L4 są naciągane ale są też inne sytuacje. Mam wrażenie, że jeśli komuś powiem, że od 9 tygodnia jestem na zwolnieniu to zabije mnie wzrokiem, bez zapytania o przyczynę...
Trochę zmienił mi się punkt widzenia. Nigdy nie myślałam o tym, że będę korzystać z l4 praktycznie od początku ciazy.
Dziewczyny każda ciąża jest inna! Wiem, że L4 są naciągane ale są też inne sytuacje. Mam wrażenie, że jeśli komuś powiem, że od 9 tygodnia jestem na zwolnieniu to zabije mnie wzrokiem, bez zapytania o przyczynę...
Trochę zmienił mi się punkt widzenia. Nigdy nie myślałam o tym, że będę korzystać z l4 praktycznie od początku ciazy.