Hej dziewczyny , wracam powoli do żywych ...córka zaczęła przedszkole ,chodziła aż tydzień [emoji58] wcześniej wyszło nam zapalenie , bakteria w moczu i oczywiście antybiotyk , tydzień później zapalenie oskrzeli i tak siedzimy... w czwartek minie tydzień, cały czas inhalacje. Poprawa jest,ale jak pójdzie do przedszkola , to boję się co będzie dalej,chciałam postawić jej bańki ale w DE to raczej nie praktykujace zwyczaje.
Jutro mam wizytę, to już 15 tydzień , aż się boję z jednej strony, z drugiej zżera mnie ciekawość, u nas niestety tylko 3USG i potrzebuje porady... czy brać dodatkowe cztery USG (prawie 200Euro) czy pozostać przy tych trzech bo za 5 tygodni zaczyna się też KTG to już ważniejsze jak USG.. poradzcie proszę
Co do chrztu, kościoła itd. Jestem zadowolona z tutejszych obyczajów, by zostać chrzestna potrzebne jest tylko zaświadczenie,że jest się katolikiem , nie ma zbierania na tacę, co miesiąc jest pobierany podatek na kościół, nie jest to dużo , coś około 3 euro I msze wyglądają zupełnie inaczej, dzieci nie uczą się modlitw na pamięć do komunii, tylko uczeszczaja poprostu na spotkania , w szkołach też nie ma religii, chociaż na to może mieć wpływ to ,że jest tu multikulti, muzułmanie, ortodoxi greccy, katolicy, chrzescijanie itp.