W tamtym roku spotkałam znajomego i zaczął mi opowiadać że mają dwie córki różnica roku młodsza ma problemy z serduszkiem lekarz nie zrobił jego żonie dokładnego usg genetycznego co wtedy można było zobaczyć gołym okiem jak urodziła dziecko zdrowe 10 pkt po 3 miesiącach zaczęło im chorować i wykryli wtedy że coś z komorami w sercu jest nie tak przeszła kilka operacji i będzie musiała uważać na siebie do końca życia a lekarze byli w szoku że lekarz prowadzący ciążę takie coś przeoczył.... Nie chcę Cię straszyć ale zdarzają się różne przypadki moim zdaniem każda kobieta powinna zrobić takie badanie też mam koleżankę co w dwóch ciążach nie robiła ale ja robić będę a będę o niebo spokojniejszaDziewczyny czy badania genetyczne są konieczne? Lekarz poinformował mnie o nich ale nie mam żadnych wskazań do ich zrobienia. Bo to tylko prawdopodobieństwo a więcej stresu się najem że coś może być nie tak. Poza tym to jest jednak duży koszt a ja i tak chodzę prywatnie do ginekologa do tego endokrynolog bo mam niedoczynnosc tarczycy i hasimoto.
Sama już nie wiem co robić. Rozmawiałam z koleżankami które w miarę niedawno rodziły i żadna nie miała USG genetycznego.