reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2021

Ta eksperta chyba od d... strony😂😂😂 to moje pierwsze dziecko i ja tylko dużo czytam nic więcej
i muszę przyznać że na początku luty po urodzeniu o ms wcześniej to byłam bliska załamania gdyby nie dziewczyny tutaj które mnie podtrzymywały na duchu 🥰😍😘
pierwsze dziecko na straty 😂 z drugim będzie lepiej🙂

reklama
Ano sama prawda 🤣

A próbowałaś kwaskiem cytrynowym? Będzie działał dość podobnie. Kupuję w kilkgramowych opakowaniach, tylko nie chce mi się bawić w rozrabianie. Wtedy kwasek plus odrobinę wódki, olejek lawendowy - kilka kropli - i ewentualnie boraks (płaska łyżka na litr). I masz płyn czyszczący psik 😉

No pewnie, że bez oceniania! Powiem, że mnie pieprzło na sprzątanie eko jak urodziła się Dobrusia i wcale nie wyszlo mi taniej- przynajmniej na początku, bo ja zrobiłam zakupy, to wydałam chyba ze 3 stówy 🤣🤣 no i chyba dwa litry octu w tygodniu zużywałam 🤦‍♀️
Teraz na luzie, ale lubię właśnie ten płyn czyszczący i to z nami zostało, zwłaszcza, że robi się to w 3 minuty.

W jakich propprcjach odkamieniasz kwaskiem? Gotujesz tę wodę w czajniku? Ja właśnie mam elektryczny do odkamienienia. Kupiłam go trzy miesiące temu, więc wolałabym nie wyrzucać 🤷‍♀️🙈
Potwierdzam, że robi się w mig. ja mam takie proporcje: 200ml wody przegotowanej ostudzonej + 100ml octu (właśnie może być inny niż ten nasz) + 100ml wódki + 10 kropel olejku lawendowego. wszystko zmieści się w butelce po płynie do myciu okien.

u mnie też króluje ocet (płyn do czyszczenia ocet+woda+wódka+olejek lawendowy), kwasek cytrynowy i soda. Kiedyś nie było tyle chemii w życiu codziennym i ludzie byli zdrowsi.
Musze sobie zrobić taki płyn😊 ja takie " normalne" środki też stosuje, nie jest tak , że tylko eko, wszystkiego sama nie robie ale jak coś można w prosty sposób zastąpić to jestem jak najbardziej za😉 eko szał to mnie czasem wkurza bo potem okazuje się, że połowa w tym prawdy albo więcej ściemy😂😉

Ano sama prawda 🤣

A próbowałaś kwaskiem cytrynowym? Będzie działał dość podobnie. Kupuję w kilkgramowych opakowaniach, tylko nie chce mi się bawić w rozrabianie. Wtedy kwasek plus odrobinę wódki, olejek lawendowy - kilka kropli - i ewentualnie boraks (płaska łyżka na litr). I masz płyn czyszczący psik 😉

No pewnie, że bez oceniania! Powiem, że mnie pieprzło na sprzątanie eko jak urodziła się Dobrusia i wcale nie wyszlo mi taniej- przynajmniej na początku, bo ja zrobiłam zakupy, to wydałam chyba ze 3 stówy 🤣🤣 no i chyba dwa litry octu w tygodniu zużywałam 🤦‍♀️
Teraz na luzie, ale lubię właśnie ten płyn czyszczący i to z nami zostało, zwłaszcza, że robi się to w 3 minuty.

W jakich propprcjach odkamieniasz kwaskiem? Gotujesz tę wodę w czajniku? Ja właśnie mam elektryczny do odkamienienia. Kupiłam go trzy miesiące temu, więc wolałabym nie wyrzucać 🤷‍♀️🙈
Zainspirowałaś mnie, że przecież ja musze też takie kilogramowe opakowanie kwasku kupić a nie te małe paczki🙈

Przez tyle lat nieużywania języka niemieckiego jeszcze ogarnęłam co tam jest 😂
Jeszcze nie jest tak źle, mogę emigrować 😂
Ale ogólnie aż mnie zdziwiłaś tym że faktycznie od 4 msca.
Starsze dzieci karmiłam piersią i jak miały jakoś 6mcy dopiero rozszerzałam dietę. od 4mca zaleca się rozszerzać dietę u dzieci na mm. Ale...moim zdaniem to wedle uznania, jak kp i chcesz po trochu coś wprowadzać to nikt ci nie zabroni. A jak mm to można rozpocząć ciut później niż 4mc.

Starsze dzieci karmiłam piersią i jak miały jakoś 6mcy dopiero rozszerzałam dietę. od 4mca zaleca się rozszerzać dietę u dzieci na mm. Ale...moim zdaniem to wedle uznania, jak kp i chcesz po trochu coś wprowadzać to nikt ci nie zabroni. A jak mm to można rozpocząć ciut później niż 4mc.
U nas zaleca się od 4 miesiąca rozszerzać dietę i nie gra roli, czy KP i mm. Tak jak na obrazku z wykresem ☺️

Zakupiłam dzisiaj kaszkę bobovita porcja zbóż bezmleczną i tutaj na 200ml mleka modyfikowanego mam dać 4 łyżki wiec chyba na początek zrobię 50 i jedna łyżka i zobaczymy czy jej posmakuje i czy da rade wypić z butelki czy łyżeczką będę musiała 🙂
proponuję od razu podawać łyżeczką - dzieci szybko uczą się jeść, a tak to potem trudno od butelki się uwolnić

Na rynku też jest pełna oferta słoiczkow pt. : po 4 miesiącu
✌️

reklama
Do góry