reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2021

skoro pomaga i super Ci się z nią współpracuje 👍
moja też świetna ale ja do lekarzy mam ograniczone zaufanie ale jak tylko mi o tym powiedziała to zaczęłam o tym czytać na każdej stronie fizjo się to potwierdza sama też zamierzałam karmić w leżaczku nie to że nie ale po tym powiedziałam nie ma szans 🙄
ja swojego nie posadzę ani w foteliku ani w bujaczku/leżaczku jakim by nie był a pasami to już napewno nie przypnę do jedzenia

mój też miał asymetrię wszystko na prawa robił więc i duże napięcie w obręczy barkowej
potem się okazało że wszystko robi na lewo i szczerze już załamana byłam (mieliśmy 15 spotkań)
teraz Ci powiem odpoczynek bo jesteśmy na wakacjach i mały sam obraca się na obie strony jeszcze mi gorzej wychodzi powrót brzucha na plecy przez prawa stronę ale widzę duży postęp i bez ćwiczeń 😜

ja to już nie wiem na ile to jest problem te symetrie i napięcie a ile nie dojrzałość organizmu 🤨

rozumiem u Was bo kręcz szyji więc tutaj nie ma co dyskutować.
starsze dzieci siedzące już w krzesełkach też mogą się zakrztusić (mieliśmy taki epizod z córką w krzesełku, a ani razu nie zdarzyło się w bujaczku) i chyba nie ma tu jednego najlepszego sposobu, każdy karmi jak mu wygodnie.

reklama
Oby wyrosła z AZS bo to częste ale jak tatuś ma to faktycznie może mieć po nim. Wiesz ja jak czytałam na tej stronie co ci przesłałam to dla mnie mój miał trochę z AZS a trochę z ŁZS (ale niektóre bardzo widoczne jak AZS tylko że emolienty nie dają rady😐) ale lekarz rodzinny i ta alergolog mówią ze to AZS tylko że u nas może mieć to podłoże alergiczne na białko mleka krowiego lub początki alergii wziewnej😥 dlatego dostałam też receptę na bebilon pepti i mam obserwować czy się polepszy o dziwo mały nie miał wogóle problemu żeby je pić😅
A jeszcze a propo ŁZS to mamy znowu ciemieniuchę poprostu ręce mi opadają bo ledwo co pozbylismy się tego dziadostwa i od nowa 😤
a to na pewno ciemieniucha? moja córka ma AZS, tzn. wydaje mi się, że już z tego wyrosła bo objawów nie ma już od dłuższego czasu, a tak to zawsze były zaognione rany pod kolanami, w zgięciach łokci, jako niemowlak sucha skóra na policzkach no i nawracająca ciemieniucha...tak mi się wydawało (jak miała ok.2 mce to miała ewidentną ciemieniuchę). Lekarka skierowała nas do dermatologa, córka miała wtedy ok.6 lat i ona stwierdziła, że to ŁZS, dostaliśmy jakiś szampon i teraz po tej "ciemieniuszce" nie ma śladu.

U mnie zeszło dermicinem jakoś w 2-3 ms i zauważyłam że mu odrazu włosy zaczęły po tym rosnąć ale ostatnio wylazła na brwiach trochę się boję tego używać na brwiach☹️
może trochę wazeliny wystarczy? posmarować na brwi i tetrą zetrzeć. w aptece taki mały pojemniczek z 5 zł z firmy Ziaja. wazeliny używam zamiast oliwki

moja czasem się obróci, ale to na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy jej wyszło. ale zauważyłam, że jak w piątek założyłam jej po raz pierwszy pieluchę tetrową to ona fik, nogi do góry i złapała się za stopy. Niby to też już ten czas i może zbiegło się z tą pieluchą, ale widzę, że jej wygodniej fikać nóżkami
Na pewno taka pielucha jest bardziej delikatna i miękka i może łatwiej malej robić manewry🙂 Mój młody ogólnie najlepiej fika jak jest goły od pasa w dół. Co do obrotów to tez nieraz się przekręca ale nie robi tego jakoś za często jednak ważne, że próbuje i nieraz wychodzi 😁 Stopy ostatnio zaczął dopiero do buzi wkładać.

Ja kładę przynajmniej dwa razy dziennie po 15 min bez pieluchy i jak tak zaczęłam robić to mamy zupełnie zaczął różne rzeczy robić m.in wkładać nogi do buzi
a jak powiedziałam o tym fizjo to ona tylko ahh kto może sobie na to pozwolić teraz rodzice chca szybko zapakować w pampersa i z glowy🙄 i ostatecznie nie powiedziała nic czy to dobrze czy źle
ale widzę że małemu to służy chociaż dla wietrzenia jajek😂
Jasne, że wietrzenie pupy jest jak najbardziej na plus. Czemu to miałoby być źle?😂 Tak jak pisałam, mój mały właśnie najwięcej nowych rzeczy zrobił bez pieluchy. Ja wietrzę co najmniej 2 razy dziennie po co najmniej pół godziny a po każdej zmianie pieluchy chociaż z 5 min.

starsze dzieci siedzące już w krzesełkach też mogą się zakrztusić (mieliśmy taki epizod z córką w krzesełku, a ani razu nie zdarzyło się w bujaczku) i chyba nie ma tu jednego najlepszego sposobu, każdy karmi jak mu wygodnie.
Tak, to prawda. Poza tym dzieci się krztuszą, może się to zdarzyć nie raz. Zazwyczaj same świetnie sobie z tym radzą. Warto mieć jednak opanowane podstawy udzielania pierwszej pomocy w razie w. Ja na razie karmię w bujaczku ale robię go wtedy do pozycji bardziej siedzącej i blokuję bujanie więc siedzi jak w krzesełku prawie. Jednak już czekam na krzesełko.

Jasne, że wietrzenie pupy jest jak najbardziej na plus. Czemu to miałoby być źle?😂 Tak jak pisałam, mój mały właśnie najwięcej nowych rzeczy zrobił bez pieluchy. Ja wietrzę co najmniej 2 razy dziennie po co najmniej pół godziny a po każdej zmianie pieluchy chociaż z 5 min.
Staram też się wietrzyć z tym że moja robi psikusy i mamy siki ekstra wszędzie 😂 takie tam żarciki dla rodziców 😂

A my byłyśmy dzisiaj na szczepieniu i mamy 68 cm i 6320 g💪😀Raczej nie podwoimy wagi do 6 msc...no chyba że liczą że do skończonego 6 msc...to może wtedy się uda:)Jakieś opóźnienia mam ostatnio w forum i po przeczytaniu tylu stron już nie wiem co miałam od siebie napisać....😂Mózg mi odmawia posłuszeństwa i chyba jakieś zmęczenie intelektualne nastąpiło😂😂😂

reklama
Taaa my też mamy siki wszędzie!😁 Kupuję nieraz te jednorazowe podkłady ale się nie opłaca bo młody zasikuje to w trimiga 😆
Moja też sobie siknie to tu to tam jak leży z gołą dupką...ale ona zawsze wtedy na podkładzie...chociaż tak się ostatnio kręci że często dupka tam gdzie głowa a głowa tam gdzie dupka więc chwila nieuwagi już coś podsikane😂Ale kupiłam na allegro 100 sztuk za 50 zł około i mam do wietrzenia pupki:)Może nie wyglądają jakoś specjalnie ale swoją rolę spełniają:)

Do góry