reklama

Marcowe mamy 2022

• Starter tematu Starter tematu julianap
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Hej wam, byłam dziś na wizycie u ginekologa. Fasolka jest w macicy. Wiek zgadza się z OM, ale lekarz powiedział, że jest za wcześnie na serduszko. Zbiło mnie to z tropu bo zazwyczaj na tym etapie nasze dzieci miały bijące serduszko 😒 ale skoro zarodek odpowiada wiekowi ciąży tzn ze się rozwija tak? Co byście pomyślały. Następna wizytę mam 2 wrzeania 🙆 bo wyjeżdżamy do Polski. Myślałam, że znajdę sobie badania prenatalne 1 trym w Polsce ale totalnie nie umiem się odnaleźć w Internecie. Nie umiem znalesc takiego badania w moim mieście. Pomożecie?
Przy 6+5 rzeczywiście raczej już powinno być serduszko, ale wiele zależy od sprzętu. Z czym masz konkretnie problem? Jak wpisujesz "badania prenatalne miasto X" to nic Ci nie znajduje?

reklama
Hej wam, byłam dziś na wizycie u ginekologa. Fasolka jest w macicy. Wiek zgadza się z OM, ale lekarz powiedział, że jest za wcześnie na serduszko. Zbiło mnie to z tropu bo zazwyczaj na tym etapie nasze dzieci miały bijące serduszko 😒 ale skoro zarodek odpowiada wiekowi ciąży tzn ze się rozwija tak? Co byście pomyślały. Następna wizytę mam 2 wrzeania 🙆 bo wyjeżdżamy do Polski. Myślałam, że znajdę sobie badania prenatalne 1 trym w Polsce ale totalnie nie umiem się odnaleźć w Internecie. Nie umiem znalesc takiego badania w moim mieście. Pomożecie?
Kobieta powinna być na wizycie przynajmniej raz w miesiącu. Nie wytrzymała bym i od razu poszła bym prywatnie.

Oj czekanie jest najgorsze. Wszystko będzie dobrze! Niestety wiem ze czas się teraz dłuży ale będzie dobrze ❤ Daj znać jak wyjdziesz. Ja też jade na 15 ale już mnie nosi 😅 robiłaś ostatnio betę czy już nie ?

Niee, ostatnią betę robiłam 30 czerwca i już więcej nie chciałam, bo to za duży stres dla mnie.
Dam znać, jak wyjdę! I za Ciebie też trzymam kciuki ❤️

Wiecie co, jestem teraz na L4 z powodu zapalenia zatok i dodatkowo jeszcze tej nieszczęsnej jelitówki. Miałam zwolnienie do dzisiaj, ale na kontroli lekarka przedłużyła mi je o kolejny tydzień. Napisałam smsa szefowi, żeby go o tym poinformować. Mamy grupę na Facebooku i widzę, że szuka kogoś na zastępstwo za mnie w tym tygodniu, a mi nawet nie raczył odpisać. Czy ja naprawdę mam się czuć winna, bo się rozchorowałam, a on ma za mało pracowników? Jutro idę do ginekologa, chciałam go poinformować, żeby na spokojnie szukał sobie pracownika na moje miejsce zanim pójdę na L4, ale może po prostu zacznę go traktować z wzajemnością...

Dlaczego dopiero 2 września?! Wow, masakra.
A do jakiego miasta w Polsce jedziesz? Ginekolodzy są wszędzie, mają USG, nie powinno być problemu. Z prenatalnymi też nie...

Wiecie co, jestem teraz na L4 z powodu zapalenia zatok i dodatkowo jeszcze tej nieszczęsnej jelitówki. Miałam zwolnienie do dzisiaj, ale na kontroli lekarka przedłużyła mi je o kolejny tydzień. Napisałam smsa szefowi, żeby go o tym poinformować. Mamy grupę na Facebooku i widzę, że szuka kogoś na zastępstwo za mnie w tym tygodniu, a mi nawet nie raczył odpisać. Czy ja naprawdę mam się czuć winna, bo się rozchorowałam, a on ma za mało pracowników? Jutro idę do ginekologa, chciałam go poinformować, żeby na spokojnie szukał sobie pracownika na moje miejsce zanim pójdę na L4, ale może po prostu zacznę go traktować z wzajemnością...
ja juz daaaawno sie nauczylam ze najlepiej to marwtic sie o siebie i dziecko .. niestety takie czasy powalone ze niestety pracodawca nie doceni twoich staran bo dla niego niewazne co zrobisz to i tak problem
niech szuka zastepstwa a ty na spokojnie siedz i sie kuruj :)

reklama
Kobieta powinna być na wizycie przynajmniej raz w miesiącu. Nie wytrzymała bym i od razu poszła bym prywatnie.
Może w przypadku prywatnych wizyt tak jest, że częste wizyty, NFZ planowo tylko 3 USG plus to potwierdzające ciążę. Wizyty pomiędzy jakieś przelotne z wynikiem krwi i moczu gdzie albo zbada ci szyjkę albo nie. Ale przy fizjologicznej ciąży podobno w zupełności to wystarcza. A częste badanie USG ze słuchaniem tętna nie jest zalecane bo dużo mówi się o wpływie częstego słuchania bicia serca dziecka na jego zdrowie. Lekarze o tym nie mówią zwłaszcza prywatni bo same wiecie że mamusia płaci mamusia chce ale podobno mówienie, że np o jaki ruchliwy albo o wstydzi się bo się chowa to głupota i po prostu jakoś te fale z USG dzieciaczki denerwują, rozgrzewają. Kawałek z neta " Z uwagi na fakt, iż badanie z zastosowaniem techniki dopplerowskiej może podwyższyć temperaturę o ponad 1,5°C zaleca się ograniczenie jego wykonywania w pierwszym trymestrze do minimum. Dlatego wydaje się, że korzystniej dla dziecka jest obserwować na monitorze jak bije serduszko, aniżeli móc słyszeć jego bicie."

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry