reklama

Marcowe mamy 2024

Zgłaszam się po wizycie :) najpierw lekarz był sceptyczny czy czegoś konkretnego się dzisiaj dowiem... ale było zaskoczenie przy USG i sama już moim laickim okiem stwierdziłam, że jest "solidnie":D lekarz się poprawił i stwierdził, że jednak widać bardzo dużo. Zarodek 1,03cm z bijącym serduchem :)
Gratuluję! piękne wieści!

reklama
Czytałam, że progesteron wyrzuca się falowo, czyli może tak być że raz jest wyższy raz niższy. Ja w poprzedniej ciąży (tej biochemicznej) dostałam przy progesteronie ok 14 luteinę. Przed spadkiem beta hcg i poronieniem, progesteron spadł mi do wartości 3.. W tej ciąży progesteron waha mi się od ok 20 do 28 i lekarz powiedział żebym się tymi różnicami nie przejmowała. No ale i tak mam z założenia przepisany Utrogestan (czyli progesteron dowcipny 🙃). Warto zapytać lekarza i prosić o progesteron. Dużo lepiej działa ten dowcipny niż ten do łykania ✊🏻
O nie słyszalam o takim, dobrze wiedzieć dziękuję❤️

Nie zgodze się i myśle, że nie ma co siać paniki, szczególnie że mamy na grupie dziewczyny z progiem poniżej 12 ng ;)
Wiadomo, idealnie byłoby mieć ok 20 ng, ale jeśli jest powyżej 10 to jest ok. Tak jak dziewczyny pisały, próg skacze w ciągu dnia :)
Uspokoiłaś mnie tymi słowami. Pamiętam, że w poprzedniej ciąży też nie miałam szału z progiem i wszystko dobrze się skończyło, ale wiadome każda ciąża jest inna.
Zgłaszam się po wizycie :) najpierw lekarz był sceptyczny czy czegoś konkretnego się dzisiaj dowiem... ale było zaskoczenie przy USG i sama już moim laickim okiem stwierdziłam, że jest "solidnie":D lekarz się poprawił i stwierdził, że jednak widać bardzo dużo. Zarodek 1,03cm z bijącym serduchem :)
Ale cudnie! To już jest mały wielki człowiek ❤️
Nie przejmuj się, to na pewno 🙂 bo stres nie pomoże na dobry progesteron. Spójrz na swój wynik i zobacz, że różnią się od siebie TYLKO 1,73 jedn. To jest bardzo mała różnica.. Dlatego głowa do góry i dużo oddychania na uspokojenie 🧘🏼‍♀️ A dla 100% pewności, rozmowa z lekarzem ✊🏻
Dziękuję🫶 będę próbować się umówić na znamy lekarz.
A nie masz możliwości jednak konsultacji z lekarzem? Przepraszam ale nie pamietam, na jakim Ty jesteś etapie? Byłaś już na wizycie? co zostało uwidocznione na usg?
Nie byłam jeszcze, w czwartek mam dopiero pierwsza wizytę i będzie to 7+6. Właśnie patrzę na internecie czy jest jakaś szansa na umówienie się szybciej.

Dziewczyny, jak to jest z tym usg i określaniem „wieku” ciąży? Jeśli np. z pierwszego dnia ostatniej miesiączki wychodzi Wam 6+3, a z usg 5+4 to co jest finalnie datą poczęcia i od kiedy liczyć czas?

reklama
Dziewczyny, jak to jest z tym usg i określaniem „wieku” ciąży? Jeśli np. z pierwszego dnia ostatniej miesiączki wychodzi Wam 6+3, a z usg 5+4 to co jest finalnie datą poczęcia i od kiedy liczyć czas?
Na USG genetycznym I trymestru lekarz dokładnie obliczy wiek ciąży, ponieważ wszystkie zarodki w tym czasie mają wielkość odpowiadającą konkretnemu tygodniowi i dniu ciąży. Tym będziesz się już kierować do końca ciąży.
Więc w tej chwili powinnaś odnosić się do 5+4.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry