Fif - mmmm... do Elżbiety mam sentyment - tak ma na imię moja mama i takie jest też moje drugie imię i bardzo je lubię :-) a co do międzynarodowości to wiesz, Ela ma łatwy skrót i w większości języków swoje odpowiedniki więc na całym świecie każdy będzie znał to imię a będzie tylko się uczył jego oryginalnej, polskiej odmiany :-)
popatrz:
język angielski – Elizabeth, Lisbeth, Lizabeth, Lisa, Lisbeth, Lizbet, Beth, Bett, Tess, Tessa
język białoruski – Al'žbeta, Lisaveta, Liza, Lizaveta
język bułgarski – Elisaveta, Elisa, Elisava, Lisaveta
język czeski – Alžběta, Bětka, Eliška, Líza
język duński – Elisabeth, Elsebe, Elsebet, Elly, Lisbet
język fiński – Liisa, Eliisa
język francuski – Elisabeth, Isabelle
język grecki - Elisavet / Ελισάβετ
język hiszpański – Isabel
język niderlandzki – Elisabeth, Elisabetha, Elizabeth, Lisabetha, Lizabeth
język litewski – Elžbieta, Elzbieta, Alzbieta, Alžbieta
Łacina – Elisabeth
język macedoński – Elisaveta, Elisa, Eli, Sava, Veta
język niemiecki – Elisabeth
język norweski – Elisabeth, Elsebet, Lisbeth, Bette
język portugalski – Isabel, Izabel
język rosyjski – Al'žbeta, Elizaveta
język rumuński – Elisabeta, Elisaveta
język serbsko-chorwacki – Elizabeta, Jela, Jelisaveta, Špela
język słowacki – Alžbeta, Jela
język słoweński – Elizabeta, Betka, Liza, Špela
język szwedzki – Elisabet, Elsebeth, Lisbet, Lisa
język ukraiński – Jelyzaveta, Lysaveta
język węgierski – Erzsèbet
język włoski – Elisabetta, Isabella
Marudka - to czeka Was zabawa z imieniem od nowa :-) powodzenia, na pewno coś fajnego znajdziecie :-)
Bosa - jak czołg to będę ja, jak dziś zjem drugą połowę tej polędwicy wellington co ją wczoraj wedle Twojej recepty upichciłam. A Ty będziesz takim ptysiowym tankiem po tych ciachach
Koncia - też mam chętkę na igraszki a tu gin nie pozwolił - dopóki się łożysko do końca nie podniesie, czyli diabli wiedzą do kiedy!!
Milutku - jestem już po lekturze na innym wątku - gratulacje!! widzę, że małe w pozycji "tramwajowej" się ułożyły :-)
Agacinku - moja wciąż z uporem łupie w pęcherz, czasami już biegam na tylko kropelkę a czuję się przy tym jakbym 3 litry piwa wypiła!!!
Futerko - bry! oby się okazało, że po urodzeniu Twoje Maleństwo też taki spokojniak będzie - wszystkie Ci będziemy wtedy zazdrościć!! :-)
Martitko - też cieplutko pozdrawiam, i słoneczko posyłam (jakby u Ciebie brakowało) :-)
Inezelka - za to pomyśl jaki będzie czad jak już wysprzątasz ;-)
RESZTO - witam Was i życzę miłego początku długiego weekendu!!! :-)