reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

marcóweczki w kuchni :)

dzieki za przepis kiedys zrobie taki maz mi moze troszke pomoze ale bosko to wyglada ;-) ah aah mam ochote na cos slodkiego teraz by zjesc ;-)
 
reklama
wiecie co?? przypomniał mi się smak z dzieciństwa pewnego łakocia..
sernik domek (baby jagi)...zwany też chatką, trójkątem... ;o
bez pieczenia, raz , dwa...
chyba czas coś zadziałać, bo w ten weekend mi nie wyszło.
Do kuchni mamy, do kuchni:D
 
MIĘSNE PLACUSZKI CIOCI KRYSI :

pierś z kurczaka ( pojedynczą ) kroimy na malutkie kawałki i obtapiamy w przyprawie ( np do pizzy ) odstawiamy do lodówki

Paprykę czerwoną i żółtą , kilka pieczarek , średnią cebulę drobno kroimy i podsmażamy z dodatkiem soli :tak: aż będą w miarę miekkie

czekamy aż nieco przestygnie mieszamy z mięsem , trzema łyżkami mąki i jajkiem i smażymy na delikatnym ogniu tyle ile potrzeba żeby mięso się usmażyło - formując łyżką placuszki :tak:

smacznego
 
MantaZG- super ten torcik, ja właśnie ostatnio znalazłam na necie przepisy na te śliczne torty naprawdę bosko to wygląda, ja dla mojej malutkiej się poświęcę i spróbuję jej taki zrobić może na 1 urodzinki ;))

Poszalałyście dzisiaj z pączuszkami??!!!???? :)
Ja dla odmiany zrobiłam ptysie- mniam palce lizać :)

IMG_9098.jpg
 
Ostatnia edycja:
Kasiulka!- ja nie znam, ale już sobie zapisuję, mam fisia na punkcie pieczenia ostatnio, i już widzę, że jest tam sporo rzeczy, które by mi się przydały :) i jakie superanckie torciki.... :-)
 
łosoś Amandly

Łososia robię tak: kupuję filet, wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, i obłożonego koprem, rybkę solę i pieprzę, na wierzch kładę płatki masła i zakrywam folią aluminiową, wkładam do piekarnika na 180 -200 stopni na ok 50 minut, z tym, ze ostatnie 20 piekę bez folii, ot cała filozofia:)
 
reklama
Tiramisu Liny

TIRAMISU (bez jaj)
/okrągła misa o śr26cm/

* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu)
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao

Przygotować formę do deseru, najlepiej jeśli będzie to naczynie szklane lub ceramiczne.
Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu. Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc. Smacznego!
 
Do góry